Ankara kritizira američkog ”kolonijalnog guvernera” zbog miješanja u izbore

John Bolton
24 komentara

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin osudio je bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona kao potencijalnog “kolonijalnog guvernera” čiji su pokušaji uplitanja u tursku demokraciju osuđeni na propast. Bolton je predložio prijetnju Turskoj izbacivanjem iz NATO-a u članku koji je objavio Wall Street Journal.

“Bolton, koji je ranije priznao da je podržavao državne udare, pozvao je NATO da intervenira na izborima u Turskoj. Uzaludan je pokušaj da se demokratska volja turske nacije preuzme pod tutorstvo”, napisao je Kalin na Twitteru. “Prošli su dani kada ste glumili kolonijalnog guvernera”, dodao je.

Tweet na turskom jeziku također je bio povezan s Boltonovim komentarom u WSJ-u, objavljenim u utorak, u kojem je jastrebovski republikanac savjetovao NATO-u da “članstvo Ankare stavi na ploču” kao način utjecaja na turske izbore.

Bolton je optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je “razdor i opasnost”, da podriva ustav, uništava gospodarstvo i provodi “ratobornu regionalnu politiku”. Turska je članica NATO-a, “ali se ne ponaša kao saveznik”, ustvrdio je Bolton.

Član od 1952., Turska zapovijeda drugom najvećom vojskom unutar NATO-a i domaćin je savezničkog kopnenog zapovjedništva u Izmiru. Međutim, odnosi između Ankare i Washingtona bili su opterećeni posljednjih godina, nakon što je SAD sankcionirao Tursku zbog njezinih upada u Siriju i odluke da od Rusije kupi protuzračne obrambene sustave S-400 2019.

Iako Bolton trenutačno nema nikakvu javnu dužnost u SAD-u, prethodno je predstavljao Washington u UN-u i služio je kao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa sve dok nije otpušten 2019. Zagovornik promjene režima u Venezueli, Iranu i Rusiji nedavno je rekao da bi mogao kandidirati za Bijelu kuću 2024. ako republikanci ne dezavuiraju Trumpa.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) vodi Tursku gotovo 20 godina. Predsjednik je od 2014., a prije toga je bio premijer. AKP trenutno ima 286 mjesta u Velikoj narodnoj skupštini od 600 mjesta, dok najveća oporbena stranka CHP ima 134 mjesta.

Prema zakonu, Ankara mora raspisati opće izbore do sredine lipnja. Erdogan je u srijedu predložio pomicanje glasovanja za 14. svibnja, godišnjicu prvih turskih višestranačkih izbora 1950. godine.

Nekoliko oporbenih stranaka navodno radi zajedno na izazovu predsjednika, ali tek se trebaju dogovoriti oko zajedničkog kandidata. Jedan od izbora o kojem se naširoko pričalo, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, osuđen je prošli mjesec zbog vrijeđanja javnih dužnosnika i diskvalificiran je iz kandidiranja za javne dužnosti.

Ibrahim KalinIzboriJohn BoltonNATOSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gnostic
1 godina prije

Ja sam kao na nekakvom Duhovnom putu😆,al’ jebem vam majku i majčinu majku.A šta’š,posrno sam

Max
1 godina prije

Bolton je propali huškač.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

NAVIJAM ZA J. BOLTON 👏 👍 👏 !!! TURSKU IZBACIT IZ NATO — POD HITNO 😁 !!! Doklen Turci .. Prestanite biti ” client state ” i RAZVIJEZITE Liru od US Dollar , nakratko ce vam bit teze a onda ste SLOBODNI 😉 ! Sto vam mogu ? ! Izbacit i vas iz SWIFT ?! BOLJE !!! Uskoro ce jedino ” kolektivni ” ostat u tomu 😁 ! A da za Svibanj priprjemaju putsch contra Erdogana — vec je SVE pripremljeno za nepriznavanje , pobjede Erdogana no Gradonacelnika Istambula 😉 .

Valdemar
1 godina prije

Ne vjeruj Turčinu. Nikad!

Grdi
1 godina prije

Bolton je slika i prilika americkog mentalitea …… cijeli svijet postoji samo zbog njih …..

norbert
1 godina prije

Podsjetimo se ne tako davno CIA je potaknula Vojsku Turske na vojni udar protiv Erdogana. Erdogan zna tko ga je spasio, pravovremenom dojavom što mu se sprema, tako da se sklonio dok vojni udar nije propao, mada su ga tražili plaćenici da ga likvidiraju.
Bolton još uvjek nije prebolio blamažu koju je politički doživio jer nije uspio vojni prevrat u Turskoj, Turska jako dobro zna što je EU i kako se odnosi prema Turskoj i da US i UK nagovaraju Grčku da uđe u konflikt sa Turskom, računajući da će doči do blokada Bospora i posljedično do blokada Crnomorske flote RF, i porasta tenzija između Gruzije, Armenije, Azerbajđana, i Turske…budemo videli razvoj tenzija u kontekstu globalne podjele.

tuf
1 godina prije

Žešći smijeh, kada bilo koji sadašnji ili bivši američki dužnosnik ide bilo kome u svijetu spočitavati … stvaranje razdora? Podrivanje ustava i zakona? Uništavanje gospodarstva? Ratoborna regionalna politika? Hahahahah. Je*eno žešće projiciranje i gaslighting. Koja je to ogromna nakupina usmrdjelih psihopata, pa to ni atomska ne bi raščistila.

nessy
1 godina prije

Bolton, nepristrano gledajuci, treba psihijatrijsku ustanovu, zatvorenog tipa. Kao sto je Trump rekao, da je slusao ovog manijaka, pokrenuo bi najmanje tri rata. Idiot bulazni bez smisla i razuma. Jeli mu palo na pamet, da bi Turska, ako izidje iz NATO-a, pojacala veze sa Rusijom? Mene ovaj psiho podsjeca na dr. Strangelove, koji bi zasuo svijet nBombama. Sreca, sto ga malo tko uzima za ozbiljno.

alexosijek
1 godina prije

John Bolton je ozbiljno bolesni psihopat (time izuzetno opasan) i ratni zločinac. Točka.

tihobl
1 godina prije

Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД, рекао да ће САД увести санкције „Вагнеру“, а да ће Пригожинову компанију за глобалну криминалну организацију прогласити Министарство финансија САД.

Пригожин им поручио: „Сад смо колеге! Одсад се наш однос може назвати обрачуном криминалних кланова“.

Lucija, prva
1 godina prije

“Američka organizacija Media Research Center (MRC), koja prati rad medija, ranije je saopštila da se milijarder Džordž Soroš koji je uložio preko 32 MILIJARDE DOLARA u svoje organizacije, zahvaljujući finansiranju, povezao sa nizom poznatih medijskih predstavnika u SAD i u inostranstvu, koji milionima ljudi „sugerišu“ njegove stavove.” ——– Dakle, ovo je pravi iznos. Mada ima i ovo sa Fox newsa: spomenuo @tiho “…foxnews, george-soros-tied-54-influential-media-figures-through-groups-funded-liberal-billionaire-study, da je George Soros plaćao brojne moćne medije desetljećima, uključujući novinare CNN-a, NBC-a, CBS-a, Bloomberga, NPR-a i Washington Posta. Prijavljeno je da je Soros potrošio najmanje 131 MILIJUN DOLARA na 253 medija da pokrivaju svjetske događaje onako kako on želi. No, koliko se novca troši svaki mjesec da se plate vođe javnog mnijenja i članovi globalističke elite u svakoj zemlji? Informacijska slika cijelih država se iskrivljuje do neprepoznatljivosti od cijelog tog korumpiranog kruga. TAKO DOVODI POLITIČARE NA VLAST, OSVAJA ČITAVE DRŽAVE, SUKOBLJAVA LJUDE. I to čini… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI