Ankara se nada da će Washington promjeniti svoje stajalište oko S-400

S-400-Triumf
46 komentara

Ako Washington ne promjeni svoje stajalište mogao bi nanjeti nepopravljivu štetu na odnose između dvije zemlje rekao je turski predsjednik.

“Turska se nada da će Pentagon odustati od svoje pozicije u vezi sa S-400, što može nanjeti nepopravljivu štetu odnosima naše dvije zemlje.

Glasnogovornik turskog predsjednika Kalin je rekao da se čuo sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom s kojim je razgovarao o pismu vršioca dužnosti američkog sekretara za odbranu Patricka Shanana o odluci Washingtona da suspenduje učešće Turske u programu obuke turskih pilota u SAD na avionima F-35 zbog kupovine S-400.

“Ovo pismo je protiv duha saveza. Osim toga, sadržaj pisma su objavili predstavnici medija; Smatramo ga neprihvatljivim i pripremamo odgovor na to. Turski i američki predsjednici će razgovarati o pitanju obuke naših pilota na marginama samita G20 u Japanu”.

On je takođe dodao da će u Japanu biti održan sastanak turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Turski predsjednik će se sastati s globalnim liderima na petom samitu zemalja članica Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).

“Učešće Rusije, Kine i Indije na ovom samitu je posebno važno” istakao je glasnogovornik turskog predsjednika.

S-400SADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Sever
4 godine prije

Pa naravno da će se sve sleći kada stignu prve baterije i kada NATO bude mogao imati neposredan uvid u njihovo funkcioniranje. E sada nisu ni Rusi naivni. Vjerojatno imaju razrađene sisteme diverzifikacije funkcija i taktičke upotrebe tako da je nemoguće iz samog primjerka zaključiti kako će biti konkretno upotrijebljen. Rusi vjerojatno zadržavaju pravo na softwersko srce sustava i ne dozvoljavaju izvorni pristup temeljnim kodovima. Nadalje je pitanje materijala, tehnologije, taktike, obuke, inovacije isl. Bit će u svakom slučaju interesantno promatrati tko je koga nadmudrio. Rusi vjerojatno ne bi dali svoju vrhunsku tehnologiju. Dakle, za zaključiti je da su toliko napredni da mogu dati “najsuvremenije”, a da ibera imaju još bolje.

Ante
4 godine prije

Turski predsjednik živi u snovima. Kada su to Amerikanci odustali od svojih stavova? Nikada pa ni onda.

Trubadur
4 godine prije

“Ankara će uzvratiti recipročnim merama u slučaju da joj SAD uvedu sankcije zbog kupovine ruskih protivvazdušnih sistema S-400, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Mevlut Čavušoglu.”… Danas objavljeno………….. (Vir Sputnik)

pera detlic
4 godine prije

KAKO MALI ĐOKICA DOŽIVLJAVA SVIJET OKO SEBE
“Ameri” (ili neki drugi sve jedno: Kinezi, Turci, Jupiterijanci…) uzmu S 400, vide kako to “radi” i “iskopiraju”…..
A da li je to baš tako?
Rusima, koji su cijelu stvar (S400) smislili, isprojektovali i napravili, potrebno je par godina da isporuče jedan puk S 400 nekom kupcu. Još ako znamo (a očigledno ne znamo) da je najveća “kvaka” u materijalu raketa i raketnom gorivu koje se u njima nalazi, shvatićemo sledeće. Da bi se to “iskopiralo” potrebno je ogromno znanje i iskustvo u toj oblasti i oko deceniju dve vremena. Vi taman iskopirali, a ono zastarelo (kakav maler).
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!

Trubadur
4 godine prije

Ko što kaže pera detlič…. Primjer…. Najnoviji projektil PRS – 1M, ( sistem Nudol) kome se zadnje dane čudi čitav svijet zbog dostizanja hipersoničke brzine u vrlo kratkom vremenu , je samo nadogradnja prijašnjeg projektila PRS-1 – Gazela, još iz vremena CCCP, koja je imala slične karakteristike a koja je i sama bila kopirana još u 60im prijašnjeg stolječa iz USrA slične rakete Sprint, od koje su Amerikanci tada odustali iz istih razloga zbog kojih su i sada u hipersoničnim brzinama na malim visinama dalekooooo iza Rusa a boga mi i iza Kineza….. Problem je u materijalima i u načinu kako, da se kontrolira projektil…. Več je Američki Sprint dostizao Mach 10 u 5 sekundi i pritisak 100 G….. Zbog temperature 6,200 °F (3,430 °C) je žario potpuno bijelom bojom a ujedno je zbog plazme, koja se zbog brzine i gustoče vazduha stvorila oko projektila postao potpuno nevodljiv za bilo… Čitaj više »

Pizistrat Nelson
4 godine prije

Moje mišljenje je da će Rusi uvaliti Turcima svoje S-sustave, naravno koje će Rusi kontrolirati, a onda će ih Ruje zbombati za sva sranja koja su im ovi priuštili, i za ubijenog pilota, i za Idlib, i za sva povijesna neprijateljstva. Možda to neću doživjeti, ali mišljenja sam da dugoročno Turska neće postojati. Ovakvo naizgled Erdogan kao balansira između Rusa i Amera, ali mislim da se zaigrao i da nema šanse da u budućnosti glumi neki bitan faktor, ako ga uopće bude.. I njega i Turske.
Evo moje nekakvo (možda zvuči naivno, ali vodim se intuicijom) viđenje budućnosti.

Max
4 godine prije

Turci su naumili kupiti S 400 i to će i učiniti a što će učiniti izbaciti drugu vojsku po vekičini iz NATO pakta? Čisto sumnjam . Pustiti tako Tursku sasvim u okrilje Rusije? Turska je strateški važna zemlja i ne može se gaziti pristup i suverenitet nad važnim plovninm i kopnenim putevima važan je svima. I Turska to vrlo dobro zna. njome se ne može manipulirati kao vazalnim marionetskim i bankrotiralim državama. Bar Zasad.

milivoje
4 godine prije

zasto americka vojna idustrija ne napravi s-400, s-500 itd. po nesto nizoj ceni? i niko nebi kupovao ruske s-400, s-500 itd.pretnjama se ne postize cilj samo kvalitetom do novih kupaca. ”kupujte nase oruzije jer ono ubija mnogo bolje od nase konkurencije.”. trka u naourozavanju nema kraja a sav taj silni novac mogao bi mnogo bolje da se ulozi. ali zveckanje oruzijem je u modi ali psi koji laju ne ujedaju. tako i ovi veliki samo prete ali rata stvarnog ni na vidiku. samo je profit u igri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI