Antivirusni mogul McAfee bori se protiv izručenja u SAD i tvrdi da su optužbe za utaju poreza politički motivisane

John McAfee
9 komentara

Antivirusni mogul John McAfee prvobitno je uhapšen u oktobru 2020. godine u Španiji po nalogu američkog tužioca iz Tenesija koji je preduzetnika za softvere optužio za utaju poreza.

John McAfee, osnivač antivirusnog softvera McAfee, svjedočio je u utorak na španskom sudu kao dio njegovih neprekidnih napora u borbi protiv potencijalnog izručenja u SAD, pozivajući se u sudnici na činjenicu da će ostatak života provesti iza rešetaka ako bude poslat nazad u SAD.

Pozivajući se na špansku novinsku agenciju Europa Press, Associated Press je izvijestio da je McAfee (75) tokom virtuelnog saslušanja na španskom nacionalnom sudu svjedočio da su optužbe podignute u SAD protiv njega politički motivisane.

McAfee je optužen za krivična djela u vezi sa porezom za koja je predviđena potencijalna zatvorska kazna do 30 godina. Optužbe konkretno potiču iz toga što McAfee navodno nije prijavio četiri godine prihoda koje je osnivač softvera, između ostalog, ostvario od konsultantskog rada i govorničkih angažmana.

U optužnici, koju je objavilo Ministarstvo pravde SAD, navodi se da je krivična djela McAfee počinio između 2014. i 2018. godine i da je McAfee pokušao da „izbjegne američku službu za prihode prikrivanjem imovine, uključujući nekretninu, vozilo i jahtu, prijavljene na imena drugih“.

Optužnica je objavljena kratko nakon što je američka Komisija za hartije od vrijednosti otkrila da je podnijela građansku prijavu protiv McAfee zbog iskorištavanja “njegove slave” za preporučivanje nekoliko kripto valuta između 2017. i 2018. za koje se ispostavilo da nemaju vrijednost. McAfee je takođe pogriješio što nije otkrio investitorima da je plaćeni promoter.

Očekuje se da će španski sudija objaviti odluku o slučaju izručenja u narednih nekoliko dana.

McAfee je ostao u Španiji nakon što mu je sudija naložio zadržavanje dok čeka ishod slučaja ekstradicije.

AntivirusJohn McAfeeMcAfee
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

zanimljivo…… svi kriminalci(utaja poreza) se vade na politiku…… 😒

Dokurčilomi
2 godine prije

izgleda nije dao pristup u računalo kroz svoj program.

Mahatma
2 godine prije

Veliki prevarant. Mnogi su izgubili para zbog njega.

ccccccccccc
2 godine prije

znaci da instaliramo mcafee za pc pouzdan je?

nessy
2 godine prije

U USA mozes napraviti mnogo gadnih zlocina, i pitanje je sto ce biti, ali ako te IRS (porezna uprava) uzme na zub, ne pise ti se dobro. Naravno, ako ne spadas u 5% najbogatijih. Ocekujemo daljnje info. o utaji poreza Bezosa, Muska, Trumpa i.td.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI