Arapska liga Hezbollah proglasila “terorističkom organizacijom”

Arapska liga
18 komentara

Arapska liga je na summitu u Kairu, kojeg je hitno sazvala Saudijska Arabija, Hezbollah proglasila terorističkom organizacijom, potvrdio je CNN.

Na sastanku nisu sudjelovali ministri vanjskih poslova Libanona i Iraka. Arapska liga ima 22 člana, a 2011. godine je članstvo Sirije suspendirano zbog “represije diktatorskog režima Bashara Al-Assada”.

Saudijska Arabija je sazvala izvanredni sastanak u Kairu u okviru “borbe protiv sve većeg utjecaja Irana u regiji”.

Bahreinski ministar vanjskih poslova Khalid bin Ahmed Al-Khalifa je rekao “kako članovi Arapske lige moraju pozvati na odgovornost sve zemlje za koje je Hezbollah partner vlastima”. Također je nazvao Libanon “državom pod potpunom kontrolom terorističke skupine”.

Saudijski ministar za zaljevske poslove Tamir Al-Sabhan je ponudio “da odabere ili svijet ili Hezbollah”.

Saudijska Arabija, osim što pokušava oformiti jaku koaliciju za borbu protiv Irana i Hezbollaha, na sve načine pokušava diskreditirati političko krilo libanonskog pokreta koje je priznato čak i od europskih zemalja kao legitimna politička stranka u zemlji. Za terorističku organizaciju je proglašeno samo vojno krilo Hezbollaha, iako je riječ o paradoksu, jer je riječ o pokretu kojeg čine političko vodstvo stranke i naoružane postrojbe koje su po mišljenju mnogih Libanonaca najveći jamac mira i stabilnosti u zemlji.

Arapska liga zemlje
FOTO: Zemlje članovi Arapske lige

Libanonski predsjednik: “Neću razoružati Hezbollah”

Hezbollah uživa podršku i jedinog predsjednika na Bliskom istoku pripadnika kršćanske manjine, bivšeg libanonskog generala Michela Aouna, koji je opovrgnuo glasine da će razoružati vojno krilo Hezbollaha, a odluku je donio jer Izrael ne poštuje rezolucije Ujedinjenih naroda, ni međunarodno pravo.

Michel Aoun je za francuski Le Figaro rekao da Hezbollah jamči sigurnost Libanonu od izraelske agresije i odbacio je ideju da kršćani za sebe traže posebnu zaštitu u Libanonu, kada vojska, uključujući i Hezbollah, brani cijelu zemlju, uključujući kršćane.

U intervjuu je Aoun branio svoje bliske veze s Hezbollahom, čiji su glasovi odigrali veliku ulogu u njegovoj pobjedi na izborima 2016.

Aoun je za Le Figaro govorio o dvostrukim standardima u javnosti o tome što je učinio Hezbollah 2006. i akcijama koje su rezultirale kratkim sukobom između Libanona i Izraela u kojem se vojska židovske države na kraju morala povući.

Izraelska vojska
FOTO: Ilustracija, Merkava tenk

“Bio je to klasičan incident na granici, koji je rezultiralo pretjeranom reakcijom Izraela. Kažete da je Hezbollah taj dan povrijedio teritorij Izraela? Moguće je. Ali ove vrste nesreća se događaju vrlo često. Prije nekoliko dana s izraelski zrakoplovi probili zvučni zid nad Libanonom, ušavši u naš zračni prostor i prouzročili štetu”, rekao je Michel Aoun.

U rujnu je Izrael imao najveće vojne vježbe u zadnjih dvadeset godina u kojima je simulirao invaziju na Libanon. Cilj vježbe je bio Hezbollah, a lažni “neprijatelji” su koristili uniforme i zastave libanonskih boraca.

“Ne možemo razoružati Hezbollah i istovremeno prihvatiti da Izrael ne poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Izrael može pokrenu rat u bilo koje vrijeme, a mi bi se trebali odreći prava na samoobranu? Ne, nije moguće”, rekao je predsjednik Libanona Michel Aoun.

 

Arapska ligaHezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
False flag
6 godine prije

O čemu to fašisti iz SAA govore, možda o pravu žena…

Osoba C
6 godine prije

Irak – ipak nije uspjelo.
Sirija – ipak neće uspjeti.
Iran – ne bi ako se baš ne mora.
Libanon – nema problema, samo treba riješiti Hezbollah.

Laki Topalović
6 godine prije

Moge Mohammad bin Salman uzet Adela Jubeira i , božmiprosti, nategnut ga. To će mu biti jedini užitak u životu, a ne rat protiv Hezbollaha. A Jubeir je navodno ionako gay, da ne kažem peder.

netman
6 godine prije

Sva ova gungula potjece iz politike jedne zemlje Izrael, a srz problema je sto je Hezbolah porazio vojno Izrael, koji ocito ima namjeru siriti se na ostale zemlje komad po komad.

basso
6 godine prije

Nije im uspjelo u Siriji pa sad amerikanci guraju podanike iz arapske lige tj.saudijsku arabiju u avanturu koja je moze mnogo kostati.Hezbollah i Iran imaju iza ledja najjacu svijetsku silu,zato niko nema sanse protiv njih.Neka malo pogledaju sta se desilo u Siriji.

Neko ime
6 godine prije

Bilo bi interesantno vidjeti kako je glasao Katar.

Libanezer
6 godine prije

Hvala arapskoj ligi što je napokon pokretu otpora dodijelila orden najvećih počasti, i to nakon 30 i kusur godina uporne i beskompromisne borbe! Od koga je, dobro je!!

Chico
6 godine prije

Saudijski tonu i oni to znaju,zato su obezglavljeni,vuku loše poteze,ocajnički zele da povećaju utjecaj u regiji.Bolna točka im je Iran i Hezzbollah.Medjutim ako vojno krenu protiv njih,za saudijce ce to značiti totalni krah!

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Znači opet bi se malo igrali po vinogradima 🙂

Alen
6 godine prije

U toku su pripreme za mnogo ozbiljniji i teritorijalno puno veci sukob na bliskom istoku..
Ove politicke odluke ,desavanja u KSA , retorika spram Irana ,te kao nikad otvorena podrska izraela i neskrivajuca saradnja.sa KSA govore da se upravo to sprema….

Rusija je u srcu BI a skupa s njom.raste ugled i uticaj Irana na BI a to je nocna mora nato-cio-vehab saveznika …

Rusija nece napustiti Šam i nece napustiti Iran,
Iran ce nastaviti da prosiruje svoj uticaj na BI ,
pocinje nova realnost na BI…
Ocekivati da ce cio-nato-vehabijski saveznici gledati to i nista ne uraditi je iluzorno…

Brane
6 godine prije

Saudi se mogu hebati. Anglo-zionisti takođe. Vojno ne mogu protiv Rusko-Iranske kombinacije, a o diplomaciji nemamo što pričati. Njihov krajnji cilj je uvijek bila i ostala pljačka resursa, tako da nemaju što nikome ponuditi, samo prijetnje. Rusija ima za krajnji cilj regionalnu stabilnost i mir, jer resursa ima dovoljno. A budući da to mogu podvući kako s efikasnim snagama na terenu, tako i sa satanima koji čekaju iza Urala, konačni ishod je neupitan.

davor
6 godine prije

Yinon plan protiv ostatka svijeta ko još ne razumije. Ovo je dokaz da Izrael i SAD u potpunosti kontroliraju Arapsku ligu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI