Assange bi mogao biti izvrgnut mučenju ako bude bio izručen SAD-u

Julian Assange
11 komentara

Osnivaču WikiLeaksa prijeti do 175 godina zatvora ako se odobri njegovo izručenje Sjedinjenim Državama

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za mučenje pozvao je vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu da blokiraju moguće izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Britanija bi mogla prekršiti zakone o ljudskim pravima ako utemeljitelja WikiLeaksa preda SAD-u zbog njegova krhkog mentalnog stanja i mogućeg dugotrajnog zatvora, upozorila je u utorak UN-ova stručnjakinja Alice Jill Edwards.

Australac Assange, koji sada ima 52 godine, postao je međunarodno poznat 2010. kada je objavio niz curenja informacija od obavještajne operativke američke vojske Chelsea Manning u onome što se naziva najvećim otkrivanjem povjerljivih dokumenata u povijesti.

Prijeti mu do 175 godina zatvora ako bude proglašen krivim za niz optužbi za špijunažu. Uoči Assangeove posljednje žalbe ovog mjeseca protiv izručenja, Edwards je upozorio da bi Assangeov “nesigurni mentalni zdravstveni status” mogao značiti da bi prebacivanje u američki pritvor moglo ugroziti njegovo zdravlje.

“Julian Assange pati od dugotrajne i ponavljajuće depresije”, rekao je Edwards u izjavi objavljenoj u utorak na web stranici Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR). ”Procjenjuje se da je u opasnosti od samoubojstva”.

Edwards je dodao da je Assange također u “riziku od dugotrajnog zatvaranja u samicu” i da bi mogao dobiti “potencijalno nerazmjernu kaznu” u američkoj sudnici ako se izručenje odobri. Također je pozvala London neka osigura “puno poštivanje apsolutne i ne odstupne zabrane vraćanja na mučenje i drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje”.

Očekuje se da će konačna odluka o Assangeovom mogućem izručenju biti donesena na Visokom sudu u Londonu 20. i 21. veljače. On se suočava s ukupno 18 kaznenih točaka u Sjedinjenim Državama zbog njegove navodne uloge u odavanju povjerljivih dokumenata putem platforme WikiLeaks, uključujući neke koji razotkrio navodne ratne zločine.

Assangea su njegovi pristaše pozdravili kao heroja protiv establišmenta koji je progonjen zbog razotkrivanja nedjela američke vojske, a njegov bi progon bio napad na novinarstvo i slobodu govora. ”Posljednje četiri i pol godine uzele su najveći danak Julianu i njegovoj obitelji, uključujući naša dva mlada sina”, rekla je prošle godine Assangeova supruga Stella, s kojom se vjenčao u zatvoru. “Progon ovog nedužnog novinara i izdavača mora prestati”. Assange je u pritvoru u Velikoj Britaniji od 2019. i trenutno se nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu. Prije pritvaranja, Assange je proveo gotovo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u glavnom gradu Engleske nakon što mu je ta južnoamerička država odobrila politički azil.

AssangeSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
2 mjeseci prije

Gitmo !

Max
2 mjeseci prije

I bit će.

Željko
2 mjeseci prije

“Brinu” se na Zapadu za Navalnog i za njegova prava a za “njihovog” čovjeka, sa Zapada mada je iz Australije ako se ne varam, ih boli ona stvar! Još kada se sjetim da je i Snowden žarko želio doći u “oazu demo(n)kracije” Ecuador, srećom po njega blokirali mu putovnicu, i ostade u Moskvi jer bi u suprotnom “mirisao travu ispod zemlje” ili bio u nekoj tamnici odavno, “demo(n)kratskoj” tamnici na Zapadu!

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Igr’o za raju i zanemario taktiku. Trebao je da traži azil u Bjelorusiji. Drug Lukašenko ga sigurno ne bi izdao i prodao zapadnim imperijalistima. Drug Lukašenko nije prodana duša.

xyz
2 mjeseci prije

Ovog čovjeka muče več od samog primanja u zatvor. Samo zbog toga što je svetu rekao istinu. Zapadni diktatori su mu javno naprtili stotine lažnih optužbi, a on služi ostalim novinarima u opomenu, kako se ne sme usuditi protiviti gospodarima kapitala.

alexosijek
2 mjeseci prije

FREE JULIAN ASSANGE!! NIŠTA VIŠE; NIŠTA MANJE!!

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

On dubokoj drzavi sluzi kao primer kako ce se provesti svako ko pokusa da otkrije njhove prljave tajne.

Steve
2 mjeseci prije

Sad će mu se pridružiti i Tucker po svemu sudeći…

nessy
2 mjeseci prije

On ce na slobodu kada ga potpuno uniste zdravstveno, psihicki i fizicki, cisto za primjer drugima sa slicnim idejama. Drze ga u zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh, gdje su teroristi, masovni ubojice, pedofili i ostalo cvijece drustva. Po kojem kriteriju on pripada tamo? I nesto nevjerojatno, u US se uskracivanje sna ne smatra vrstom mucenja. USA, drzava paradoks, sve dobro su okrenuli naopako.

Nesko
2 mjeseci prije

Ovom čoveku treba dodeliti Nobelovu nagradu, a ne svakojakim zlikovcima. Krajnje je vreme da prestane izivljavanje nad Asanzom i silovanje zdravog razuma. Ovo što rade Asanzu je poraz civilizacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI