Australija dogovorila novi sporazum o oružju

M1A2 Abrams
13 komentara

Australija se obavezuje da će kupovati tenkove i druga oklopna vozila od američkih dobavljača.

Australija se složila sa SAD o sporazumu vrijednom 3,5 milijardi AUD (2,5 milijardi dolara) za nadogradnju flote oklopnih vozila svoje vojske. Vijest dolazi mjesecima nakon što je zemlja potpisala bezbjednosni pakt sa SAD i Velikom Britanijom usred pojačanih tenzija sa Kinom.

Kanbera je pristala da kupi 75 glavnih borbenih tenkova M1A2 Abrams kako bi zamijenila 59 tenkova M1A1 koje je kupila 2007.

„Udruženi sa borbenim vozilima pješadije, borbenim inženjerijskim vozilima i samohodnim haubicama, novi Abramsi će našim vojnicima pružiti najbolji mogući uspjeh i zaštitu od štete“, rekao je ministar odbrane Peter Dutton u saopštenju, a prenijeli su australijski mediji.

„M1A2 Abrams će uključiti najnovija dostignuća u australijske suverene odbrambene sposobnosti, uključujući komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obavještajne sisteme, i imati koristi od namjeravane proizvodnje tenkovske municije u Australiji“.

General-potpukovnik Rick Burr, načelnik vojske, rekao je da će tenkovi igrati ključnu ulogu u radu Australije sa savezničkim snagama. „Zbog njihove svestranosti, tenkovi se mogu koristiti u širokom spektru scenarija, okruženja i nivoa sukoba u regionu“, rekao je on.

Prema sporazumu, Australija će takođe dobiti 29 jurišnih vozila, 17 zajedničkih jurišnih most vozila i šest oklopnih vozila za spašavanje. Prva vozila trebalo bi da stignu 2024. godine i mogla bi da budu raspoređena od 2025. godine.

Vijest dolazi usred pojačanih tenzija između Australije i Kine. Prošle godine, Dutton je optužio Peking za agresivne poteze u indo-pacifičkom regionu, sugerišući da Kina vidi Australiju i druge nacije kao „države pritoke“.

U septembru je Australija potpisala odbrambeni i bezbjednosni pakt sa SAD i UK. Pakt, poznat kao AUKUS, daje mogućnost Kraljevskoj australijskoj mornarici da nabavi podmornice na nuklearni pogon.

U decembru je premijer Scott Morrison otkrio da je Australija pristala da kupi samohodne haubice K9 Tander od Južne Koreje.

australijaOružjeSADSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Kome je bitna ona vuko***ina?

Zagor
2 godine prije

O već drugom Sjevernokorejskom testu hipersoničnog projektila će se pisati možda drugi mjesec.
en.yna.co.kr/view/AEN20220111001057325?section=nk/nk

Ime*
2 godine prije

“Flota tenkova” hahahahahaha.Tek kada sam vidio tko je napisao clanak onda mi je postalo sve jasno 😀

ledeno doba
2 godine prije

komedija..

vlasnici i Britanije i SAD-a i Australije su isti..
dakle, ne trebaju im sporazumi, da jedni drugima daju oružje

Max
2 godine prije

Australija je u 20 stoljeću bila Američki vazal i saveznik Koreja Vijetnam Irak Afganistan itd i kupac i izrađivač američkog oružja po licenci. Pa ova odluka ne čudi za nju su dva razloga jačanje arsenala za rat protiv Kine i vlastitog naroda izbezumljenog terorom.

bruegel the elder
2 godine prije

Tko će ovo čudo voziti, zombi i orci?

Čistokrvni
2 godine prije

Tenkovi i borbena vozila su se i do sada pokazali vrlo uspješni u suzbijanju demonstracija i uličnih nemira. Sjetimo se samo Tienanmena.

Milan
2 godine prije

Interesantno da Abrams ima ceoni oklop od osiromasenog urana (sa primesama plutonijuma jer je od istrosenog nuklearnog goriva) koji poprilicno dozira posadu,kad su o tome pitali americke generale izjasnili su se da je vaznije prezivljavanje tenka na bojistu nego to radiolosko izlaganje posade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI