Za vrijeme nemira, Australija i Japan potpisali su značajan obrambeni sporazum vezan s Kinom

Australia - Japan
11 komentara

Canberra i Tokyo su se obvezali na poboljšanu suradnju između svojih vojski nakon godinu dana pregovora

Vlade Australije i Japana potpisale su “značajan” obrambeni sporazum usred pojačanih napetosti s Kinom u azijsko-pacifičkom području. Pakt predviđa da se dvije nacije obvezuju na recipročan vojni pristup.

U četvrtak su australski premijer Scott Morrison i japanski premijer Fumio Kishida održali virtualni sastanak kako bi stavili pero na papir o uzajamnom pristupnom sporazumu.

“Japan je naš najbliži partner u Aziji, što pokazuje naše posebno strateško partnerstvo – jedino takvo partnerstvo Australije”, rekao je Morrison, dodajući da je to “ravnopravno partnerstvo” koje se temelji na zajedničkom povjerenju između dvije predane “demokracije”.

Dogovor je bio “ključni trenutak za Australiju i Japan, te sigurnost naše dvije nacije i našeg naroda”, dodao je.

Kishida je sporazum opisao kao “značajan instrument koji će podići sigurnosnu suradnju među nacijama na nove visine”.

Kina nije spomenuta na ceremoniji potpisivanja, ali taj potez, koji je posebno značajan za Japan, dolazi usred onoga što druge nacije vide kao povećanu asertivnost Pekinga.

Govoreći tijekom redovitog brifinga za medije u srijedu, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da bi se sporazumi između nacija trebali usredotočiti na mir i da “ne smiju biti usmjereni na treće strane”.

Sporazum o recipročnom pristupu čini Australiju drugom zemljom nakon SAD-a, koja je dugo prisutna u Japanu, koja ima pravo stacioniranja vojnika na japanskom tlu. Vojnicima iz Japana također će biti dopušteno uvježbavanje i stacioniranje u Australiji.

Pregovarači i zastupnici raspravljaju više od godinu dana u nastojanju da se osigura da pakt ne bude u suprotnosti s japanskim ustavnim i zakonskim ograničenjima.

Japan i Australija pridružili su se diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu.

Pozivi Japanu da ukine svoja ograničenja militarizacije nakon Drugoga svjetskog rata postali su glasniji posljednjih godina kako je Kina rasla u moći i samopouzdanju. Dvije nacije sudjeluju u dugotrajnoj prepirci oko nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru. Japan tvrdi da su upadi kineske obalne straže u područje oko otočja Senkaku jasna provokacija.

Tokio je također potpisao američki prijedlog za zajedničku obranu Tajvana, za koji Peking tvrdi da je dio kineskog teritorija.

Prošle godine Australija je potpisala sporazum AUKUS s Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om, dajući Canberri pristup američkoj tehnologiji nuklearnih podmornica. Pakt je viđen kao izazov kineskim ambicijama u azijsko-pacifičkom području, što je potaknulo Peking da upozori da će pokrenuti utrku u naoružanju u regiji. Australija i Kina također su uključene u stalni trgovinski rat.

kina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Đokoviću ne daju u Australiju…
Boje se da opet ne osvoji Australian Open!!
Dodiku ne daju u Ameriku…
Boje se da on ne osvoji US Open!??

P.S.
Australia zero points… Na pjesmi Eurovizije…
Dok Đoković ne kupi Euroviziju i izbaci Australiju…
Jer nije u Europi!

Split
2 godine prije

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova “održala” je lekciju američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu nakon njegove izjave o prisutnosti mirovnih snaga CSTO-a u Kazahstanu. O tome je napisala na svom Telegram kanalu.
Ovako je Zakharova komentirala Blinkenove riječi da kada “Rusija dođe u vaš dom” može biti teško natjerati je da ode.**************************“Ako Anthony Blinken toliko voli lekcije povijesti, onda neka misli na sljedeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, može biti teško ostati živ, ne biti opljačkan ili silovan. Samo to nas ne uči nedavna prošlost, nego svih 300 godina američke državnosti. Indijanci sjevernoameričkog kontinenta, Korejci, Vijetnamci, Iračani, Panamci, Jugoslaveni, Libijci, Sirijci i mnogi drugi nesretnici koji nemaju sreće vidjeti ove nepozvane goste u svom “domu” puno će o tome reći, “ napisao je predstavnik ruskog odjela.
Osim toga, Zakharova je Blinkenovu primjedbu smatrala zlonamjernom i bezobraznom.

Max
2 godine prije

To je direktan pakt protiv Kine na mig SAD za obranu Tajvana i suzbijanje težnji Kine ali je i grubo podcjenivanje velike Kineske vojne sile koja unatoč sporazumu jest brojčano i oružano znatno jača od udruženih rivala koji joj ne mogu parirati.Prije svega tu je Kineski nuklearni i raketni arsenal koji bi raznio pola Japana i Australije prije nego bi i shvatili što se zbiva. Zato očekujem daljnje jačanje Australskih i Japanskih proturaketnih snaga bilo izgradnjom vlasttitih sustava PRO ili ugradnjom i razmještajem Američkih sustava ( npr Aeghis Ashore što je Japan odbijao) Patriot pac 3 a i Južna Koreja proizvodiPro sustave zahvaljujući Rusima. Možda uspiju nešto prodati.

nekoime
2 godine prije

Ovi još uvijek sanjaju kako su Japanci zaboravili one nuklearne bombe…

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Više od dvije godine su politički odnosi između Kine i Australije na vrlo niskom nivou. Kinezi odbijaju primati posjete bilo kojeg australskog političara i ne daju nikakav znak da žele ili očekuju poboljšanje odnosa.
Kao rezultat zamrzavanja odnosa, došlo je do ogromnog smanjenja australskog izvoza u Kinu, s trenutnim gubitkom većim od 20 milijardi dolara. Ironija je da je podanički odnos Australije prema Amerikancima, australski gubitak promjenio u američki dobitak. SAD su uskočile i zamijenile Australiju na kineskom tržištu.

P.S.
Ko to krade tamo Kazahstanu…
Naši il’ njihovi…
Zna li se šta?

Lucija, prva
2 godine prije

Naravno.
Tradicionalno, Australija izvozi sirovine u Japan.
Prije uspona Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI