Austrija kaže da sarađuje sa SAD na istrazi slučajeva “Havana sindroma” među američkim diplomatama

Americka ambasada u Becu
10 komentara

Beč je udružio snage sa Vašingtonom u istrazi misterioznog izbijanja takozvanog „Havana sindroma“ među američkim diplomatama u austrijskoj prestonici.

„Ove izvještaje shvatamo vrlo ozbiljno i u skladu sa našom ulogom države domaćina sarađujemo sa vlastima SAD na zajedničkom rješavanju problema“, rečeno je u kratkoj izjavi austrijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tajanstvena bolest prvi put je izašla na vidjelo još 2016. godine u američkoj ambasadi na Kubi i od tada je poznata pod nazivom „Havana sindrom“. Uključuje glavobolju, vrtoglavicu, tinitus, oštećenje sluha i vida, vertigo i gubitak pamćenja koji su očigledno rezultat nekih povreda mozga nepoznatog porijekla.

Američke vlasti su od tada zabilježile više od 130 slučajeva misteriozne bolesti među zvaničnicima stacioniranim u inostranstvu i unutar države. Neki slučajevi su prijavljeni među američkim zvaničnicima u Kini, pa čak i u Vašingtonu, nedaleko od Bijele kuće.

Uzrok bolesti ostaje nepoznat. Razne nedokazane teorije o njenom porijeklu uključuju mogućnosti usmjerenih napada američkih protivnika mikrotalasnim zračenjem, zaraznih bolesti, izloženosti fumigacionim pesticidima, pa čak i zvukovima neke vrste cvrčaka.

U decembru 2020. američke Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine (NASEM) zaključile su da je „usmjerena, impulsna radiofrekvencijska energija“ „najpouzdanije“ objašnjenje za pojavu bolesti. Izvještaj koji je naručio State department, međutim, nije isključio druge mogućnosti.

Američke diplomate u Beču izvještavaju o misterioznim simptomima otprilike još od inauguracije predsjednika Joea Bidena. Vašington je odlučio da stvar ostane tajna, navodno da ne ometa tekuću istragu. O bečkim slučajevima časopis New Yorker prvi put je izvijestio u petak.

Prema New Yorkeru, direktor CIA William Burns je „veoma predan njihovoj njezi i utvrđivanju uzroka ovih incidenata“.

Američki State department je tada potvrdio da je pokrenuta istraga o tom pitanju i da američki i austrijski zvaničnici rade zajedno na rasvjetljavanju stvari.

„U koordinaciji sa našim partnerima iz američke vlade, energično istražujemo izvještaje o mogućim neobjašnjivim zdravstvenim incidentima među zajednicom američke ambasade u Beču“, rekao je State department, dodajući da su svi oboljeli dobili „trenutnu i odgovarajuću pažnju i njegu“.

Američka ambasada u austrijskoj prestonici nije dala nikakav komentar o tom pitanju.

New Yorker, u međuvremenu, nije mogao da se ne pozabavi idejom da bi tradicionalni krivac – Rusija – mogao itekako stajati iza niza neobjašnjivih incidenata koji su pogodili američke diplomate. Časopis je rekao da su obje administracije, Joea Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa, vjerovale da su za sve to krivi operativci ruske vojne obavještajne službe koji „ciljaju uređajima sa mikrotalasnim zračenjem američke zvaničnike“.

New Yorker je potom priznao, međutim, da američke obavještajne službe nisu pronašle dokaze koji potkrepljuju takvu hipotezu.

Austrijski mediji poput Der Standarda ukazali su na činjenicu da je Beč još od hladnog rata bio viđen kao neka vrsta „globalne špijunske prestonice“. Austrijske vlasti imaju reputaciju da se ne miješaju sve dok strane špijunske igre ne utiču na alpsku državu.

Za razliku od New Yorkera, austrijske novine nisu uprle prstom ni u jednog određenog američkog protivnika, već su umjesto toga pomenule da Amerika ima jednu od najvećih CIA kancelarija u Beču.

americke diplomateAustrijaHavana sindromSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Možda PTS?
Savet američkoj administraciji: nemojte ratne veterane gurati u diplomatiju. Razumem da su to sve špijuni ali imate i mladog a kvalitetnog kadra na kome se nisu vršili eksperimenti na ratištu…

Драгогост 屋
2 godine prije

Napunili su ambasadu izvorima zračenja od podruma do tavana. Sada su prevazišli prag ljudske tolerancije.
Predlažem da sastanke drže u parku ili zoo vrtu.
U ambasadi mogu da drže ruske agente sve dok ne priznaju trovanja novičokom.

2 godine prije zadnji put uredio Гавран
Čudan lik
2 godine prije

Za sušu, poplave, ekonomsku krizu, hakerske napade… za sve su krivi Rusi. Ima li išta loše za što su krivi Američki političari? Nema, za sve su krivi Rusi! Ima li dokaza da su krivi Rusi? Nema, vjerujte nam na riječ.
Pa ako su Rusi tako moćni zašto se Amerikanci neprestano busaju u prsa kako su najsnažnija i najbolja nacija? Zato što, kao i za sve ostalo, lažu.

Čedo Stipsa
2 godine prije

Ured je vrlo nezdrav radni prostor. Mjesto je sexa, stresa, stalnog kucanja, ispijanja kava, prelistavanja dnevnih portala. Sjedenje spljošti stražnjicu, a razvuče kožu na trbuhu, te svatko dobije vremenom siluetu Barta Simpsona. Debele naočare su u konačnici cijena takvog rada. No bauštela razori čovjeka iznutra, jer postane upsovan, smanjenih kognitivnih sposobnosti zbog pijenja alkohola i korištenja masnih derivata. Takvo ponašanje u konačnici rezultira padom sa skele

2 godine prije zadnji put uredio Čedo Stipsa
Goran
2 godine prije

A da nisu možda svi ti radnici ambasade VAKCINISANI nekom novom (supertajnom) vakcinom pa su neki od njih zapatili nedokumentovane nuspojave…

tuf
2 godine prije

Koliko svi skupa šmrču kokaina ništa čudno da im zuji u ušima. Možda isposluju kakvu odštetu, beneficirani radni staž.

Stara kuka
2 godine prije

I baš samo Amerikanci pate od tog sindroma i to oni u ambasadama. Nitko drugi nigdje drugdje?

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
2 godine prije

Opet ih muče djetlići.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI