Austrija najavljuje pregovore o kupnji milijun doza Sputnjika V bez prolaska kroz EU

Austrija-Sputnik V-Vakcina
10 komentara

Mjesec dana nakon razgovora Vladimira Putina i Sebastiana Kurza o mogućim isporukama Sputnjika V Austriji, Beč najavljuje da je kupnja milijun ruskih doza trenutno predmet pregovora, izvan europskih okvira.

Još u fazi ispitivanja od strane Europske agencije za lijekove (EMA) s ciljem njegovog odobrenja u Europskoj uniji, Sputnjik V predmet je pregovora između Beča i proizvođača ruskog cjepiva, najavljuje austrijski kancelar.

“Ne bi trebalo postojati nikakvog geopolitičkog slijepila kad je riječ o cjepivima. Jedino što se mora računati jest je li cjepivo učinkovito i sigurno, a ne odakle dolazi”, rekao je Sebastian Kurz u izjavi koju je prenio austrijski dnevnik Oe24.

Objasnio je da je imao “dobru razmjenu s ruskom stranom od veljače, na čemu [je] vrlo zahvalan.”

“Ako Austrija primi milijun dodatnih doza cjepiva, bio bi moguć brži povratak u normalan život i mogli bismo spasiti mnoge živote i radna mjesta”, rekao je.

Iako je precizirao da se u travnju očekuje isporuka od 300.000 doza, kancelar je priopćio da bi 500.000 trebalo biti isporučeno u svibnju, a 200.000 početkom lipnja. Štoviše, “sporazum o neotkrivanju podataka o dijeljenju povjerljivih dokumenata već je potpisan”. Odluka o kupnji još nije donesena, uvjeravao je kancelar.

26. veljače, tijekom telefonskog razgovora, Vladimir Putin i Sebastian Kurz razgovarali su o mogućoj isporuci Sputnjika V Austriji, kao i o zajedničkoj proizvodnji na njezinom teritoriju.

Percepcija Sputnjika V u Europi

Od 30. ožujka 58 zemalja odobrilo je upotrebu Sputnjika V, uključujući Mađarsku koja je članica EU. Uz to, nekoliko tvrtki širom svijeta sklopilo je ugovor o proizvodnji na njihovom teritoriju. Međutim, EMA još uvijek nije odobrila cjepivo.

Nakon što je 21. ožujka procijenio da EU “apsolutno ne treba Sputnjik V”, europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton nekoliko je dana kasnije podržao kako nema “razloga sumnjati u (njegovu) učinkovitost” i da su sva cjepiva “dobrodošla”, ali nakon što se odobre, trebalo bi približno godinu dana da se započne s proizvodnjom. Dakle, to neće riješiti “problem koji je naš”.

Istodobno, francuska ministrica zamjenica zadužena za industriju Agnès Pannier-Runacher precizirala je 29. ožujka na RMC-u da je “Sputnjik V kasno predao svoj spis” i da će biti pregledan “što je brže moguće, ali brzo, to znači dva mjeseca”. Uz to, “u kontaktu je s njihovim timovima kako bi pronašla mjesta za razvoj proizvodnih kapaciteta”.

Međutim, stav prema cjepivu unutar francuske vlade prilično je negativan. Jean-Yves Le Drian nazvao ga je “propagandnim alatom”, Emmanuel Macron je govorio o “pokušajima destabilizacije utjecaja”.

Ipak, čini se da je gradonačelnik Nice Christian Estrosi odlučan u nabavi doza za svoju županiju, jedna od najviše pogođenih epidemijom. Rekao je BFM TV-u 30. ožujka da može “izdavati narudžbe” za ruski lijek za pojačavanje cijepljenja u Primorskim Alpama.

AustrijacjepivorusijaSputnik Vvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
3 godine prije

pametno…… steta kaj slovenska vlada nema pameti😒

Jednostavno receno
3 godine prije

Kako će kupiti kada ne ulazi u zelenu putovnicu? Izgleda ta u je.. lud zbunjenog.

Ришона Вилон
3 godine prije

аустријанци су стари фашисти, и они то не крију… али им одговара сарадња са РФ…. уосталом Аустријом не руководе чисти аустријанци, у сваком народу јесу 2 народа, један прикривени, а други локални.

tihobl
3 godine prije

Da se kladimo da ce to zabraniti. Kurc nema m*da za takav potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI