Bajden vrši pritisak na Tursku da dozvoli novo proširenje NATO-a

Erdogan
10 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je američkog kolegu Joea Bidena da još nije vidio dovoljan napredak Švedske u antiterorističkim mjerama da bi se odobrila aplikacija zemlje za članstvo u NATO-u.

U telefonskom razgovoru s Erdoganom u nedjelju, predsjednik Bajden je “prenio želju da Švedskoj što prije poželi dobrodošlicu u NATO”, navodi se u kratkom čitanju koje je objavila Bijela kuća.

Erdogan je, međutim, primijetio da, iako je Stockholm poduzeo neke pozitivne korake revidiranjem svog antiterorističkog zakonodavstva, i dalje je dozvolio prokurdskim “terorističkim organizacijama” da održavaju javne demonstracije.

„Ovo poništava preduzete korake“, citirao je Erdogan u izjavi u telefonskom razgovoru, održanom uoči ovosedmičnog samita NATO-a u Vilniusu, prenijela je Direkcija za komunikacije Turske .

Švedska i susjedna Finska su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, prekinuvši svoju dugu tradiciju vojne neutralnosti zbog sigurnosnih zabrinutosti izazvanih sukobom između Rusije i Ukrajine. Finska je službeno primljena u zapadni blok u aprilu, ali je Türkiye u suštini blokirala kandidaturu Švedske nakon što je optužila tu zemlju da skriva kurdske teroriste. Statut saveza zahtijeva jednoglasno odobrenje prije nego što se novi članovi mogu primiti.

Biden je ranije vršio pritisak na Erdogana da odobri zahtjev Švedske za NATO povezujući tu odluku sa američkim odobrenjem za prodaju borbenih aviona F-16 Ankari. Nedjeljno tursko saopštenje sugerira da je Biden možda pristao da razdvoji ta pitanja.

Prema Ankari, Erdogan je rekao da nije prikladno vezivati ​​zahtjev Turske za F-16 sa kandidaturom Švedske, i zahvalio je Bajdenu što je podržao sporazum o borbenim avionima, iako je Bijela kuća samo rekla da su lideri „pregledali napore za jačanje naših bilateralnih veza .” Dvojica lidera su se također dogovorila da se sastanu na marginama samita u Vilniusu kako bi dalje razgovarali o bilateralnim pitanjima.

BidenerdoganSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Evo sutra 🤣

MrKamenjarac
9 mjeseci prije

….MNOGO SE SULTAN VAZDIGAO;JELI ON CUO SAGU O IKARUSU……

Bond cigarete Bond
9 mjeseci prije

Lijepo su ovo odigrali NATO-vci.
Imaju S400 za vježbanje, simulacije i analize a još će na kraju ispast da će ga poslat u Ukrajinu a Patriot i F35 će doći u Tursku.
Turska prije par dana poručila da je Ukrajini mjesto u NATO, pustila Azovce koji su tu trebali dočekati kraj rata?
Možda je Prigožin razotkrio neke stvari a brki iz turske otvorilo oči.

Darko
9 mjeseci prije

Bidena treba napuniti s olovom što je moguće prije..

BanOvan
9 mjeseci prije

Kur’an je Kur’an al’ Kurdi su Kurdi.
Ne smeta erdi to što švedjani roštiljaju Svetu Knjigu u slanini. Bitno je da se sje*e konkurencija.
E pa braćo Muslimani i kod vas je sve postalo poprilično Hlabavo.
To što će Turci blagosloviti ulazak KuplerajStana u već kupleraisan NATO, Rusiji manje više.
Ostaje da Muslimani vide kakve medju sobom imaju – ili su svi zaboravili šta bi u vrijeme onog puča.
Očito i kod Turaka vrijedi “Mo’š ih j… nikom reći neće”

Donovan
9 mjeseci prije

šta se pita bajden..?!?

tihobl
9 mjeseci prije

Sultanov odgovor je: moze Kijev, ali Svedska ne moze. A zna da ameri ni u ludilu nece primiti Kijev u NATO ma koliko ih London pritiskao.

Max
9 mjeseci prije

Turci će pristati kad dobiju što žele.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI