Baltička država želi američki raketni sistem raspoređen u Ukrajini

VBR M142 HIMARS
14 komentara

Letonija je zatražila kupovinu američkog artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), rekao je vojni portparol za Defence News. Poljska i drugi partneri dali su slične zahtjeve za oružje dugog dometa, koje je nedavno otpremljeno na ukrajinsko ratište.

Letonsko ministarstvo odbrane “poslalo je pismo sa zahtjevom SAD-u o dostupnosti i cijenama HIMARS-a”, rekao je portparol u utorak, dodajući da je kupovina “zajednički projekat baltičkih država” i da zvaničnici očekuju da će dobiti američko “sufinansiranje” za oružje.

Prijavljeni zahtjev dolazi nakon što su druge baltičke nacije – Estonija i Litvanija – također postavile pitanje o HIMARS-u, a litvanski ministar odbrane Arvydas Anusauskas je u junu napomenuo da, “zajedno sa latvijskim i estonskim saveznicima”, njegova zemlja “gleda razvoj sposobnosti HIMARS artiljerijskog raketnog sistema.” On je izrazio nadu u ugovor negdje ove godine, dok je Pentagon potvrdio da je 15. jula odobrio prodaju šest HIMARS jedinica Estoniji.

U međuvremenu, susjedna Poljska je pokrenula to pitanje još u maju, kada je ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio da Varšava traži stotine lansera HIMARS iz Sjedinjenih Država. Do danas nije dobio nikakav javni odgovor.

Čini se da je interesovanje za raketni sistem u istočnoj Evropi poraslo od ruskog napada na Ukrajinu u februaru, što je takođe navelo Washington i dugu listu saveznika da pošalju milijarde dolara u oružju kao podršku vladi u Kijevu. Iako je administracija Joea Bidena odobrila nekoliko rundi teškog naoružanja ranije u sukobu, nije pristala da pošalje HIMARS do juna, navodno strahujući da bi sistem većeg dometa mogao biti korišten za udare na rusko tlo i eskalaciju direktnih tenzija s Moskvom.

Ukrajinske snage su do sada dobile 12 HIMARS platformi – iako je Pentagon nedavno najavio da će poslati još četiri – a kijevska vojska je sugerirala da bi to mogla biti prikladna zamjena za oružje najvećeg dometa trenutno u njenom arsenalu, Tochka-U. U intervjuu za Washington Post u nedjelju, visoki ukrajinski vojni obavještajni zvaničnik rekao je da “vrlo malo” Točka ostaje u službi nakon višemjesečne borbe, ali je pozvao na dugotrajniju municiju HIMARS koja može pogoditi ciljeve udaljene oko 300 kilometara (186 milja).

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov ranije je predvidio da će njegovoj zemlji biti potrebno do 100 HIMARS-a da bi pokrenuli „efikasnu kontraofanzivu“, daleko više od 16 već odobrenih.

Ranije ovog mjeseca, rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da je uništilo zalihe HIMARS lansera, a u ponedjeljak je reklo da je pogodilo HIMARS municiju i drugo oružje koje je obezbijedilo SAD u zapadnoj Ukrajini. Međutim, ukrajinski zvaničnici su demantovali raniji izvještaj, a ista osoba iz vojne obavještajne službe za Post je rekla: “Nismo izgubili nijedan HIMARS.”

HIMARSLetonijaOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
1 godina prije

biznis se razigrava

LZN
1 godina prije

Sto više zapad šalje oružje više će ukrima ruje slati municije….
I moj deda je pomagao nacistima i fašistima tako da jim je slao municiju……kroz cijev šarca.
Oprobana taktika…

CroExit
1 godina prije

A što ćete s time, poškakljati Ruse?? A kauboji trljaju ruke i smiju se euro “partnerima za magarčenje”.

Joe
1 godina prije

Te budale će na kraju biti pregažene od Rusije.

tuf
1 godina prije

Inače Poljaci su odriješili kesu vojnom sektoru, jedino je pitanje kojim novcem će to financirati – no njima to očigledno nije problem ako su, poput Japana, u mafijaškim krugovima s “beskonačnim” generatorima virtualnog novca (poljski vanjski dug je oko 340 milijardi dolara). “Poland has already inked deals to acquire M1A2 Abrams and F-35s from the U.S. and are currently looking at the Apache and Viper as new attack helicopters. But now there are reports that Poland may seal another, much larger arms deal that will dwarf those it has already made with the Americans. Over the last few days, reports have surfaced that suggest South Korea is about to sign one of its largest arms deal to date, with the Polish government. Now while nothing is yet to be confirmed, it is believed that a memorandum of understand is to be signed between Warsaw and a number of South Korean… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Obzirom na 10% mobilizacijski odziv, trebat će im i oko 5000 Terminatora I, 2000 Terminatora 2, nešto Batmana i 2 Supermena.

tihobl
1 godina prije

Sto ne naruce odmah nosac aviona?

Ahmat sila
1 godina prije

Zapadnim Ukrajincima ni Chuck Norris ne može više pomoči. Mogu samo Rusi da jim skrate muke.

Max
1 godina prije

Rat im je najbolja reklama.

Miljenko
1 godina prije

Koji su to uopce od one tri? Prema njima cak i balkanske republikice izgledaju kao drzave.

Roccos
1 godina prije

Ministar Arvydas ANUSauskas! Prezime sugerira da je riječ o još jednom uvlakaču u američki pakšu😁

tata mata
1 godina prije

tko je uvijek najglasniji ,,odprdci od drzava

gargamel.
1 godina prije

Odkako su Rusi poceli rokat Himarse ka glinene golubove, akcije Himarsa padaju, otuda i ovakve vjesti i demanti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI