Baltičko more ”postaje NATO more”

Balticko more - luka Ventspils
23 komentara

Letonski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics rekao je da njegova zemlja odobrava ulazak Finske i Švedske u NATO, napominjući da njihovo dodavanje u alijansu pretvara Baltičko more u “more NATO-a” u intervjuu u petak za Financial Times.

Zajedno sa svojim kolegama u Estoniji i Litvaniji, Rinkevics je izrazio želju za ratifikacijom zahtjeva za članstvo dvije nordijske zemlje. Sva trojica su izjavila za Times da će imati koristi od vojne snage Finske i Švedske, posebno od finske američke borbene flote.

Međutim, uprkos njegovoj nesmanjenoj podršci pristupanju severnih suseda Rusije NATO-u, Rinkevičs se nada većem broju NATO trupa u svojoj zemlji. Transformacija Baltika u imovinu NATO-a “ne mijenja naše zahtjeve za povećanjem NATO-a u baltičkom regionu”, rekao je ministar, dodajući da “još ima pitanja koja treba riješiti” i da “trenutna sigurnosna situacija zahtijeva hrabrije planove alijanse.”

Dok je NATO ranije ove godine poslao po 1.000 dodatnih vojnika u Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz evropskih država članica, zemlje su tražile više, pozivajući na brigade od 3.000 do 5.000 vojnika i nadogradnju protivvazdušne odbrane koja bi im omogućila da obaraju ruske avione u slučaju agresije.

Prije invazije na Ukrajinu, Baltici su tvrdili da su zabrinuti zbog potencijalne invazije Rusije na njihovu regiju preko procjepa Suwalki, relativno kratke (65 km) granične regije između Poljske i Litvanije u sendviču između Bjelorusije i ruske provincije Kalinjingrad, koja se također nalazi na novokrštenoj “NATO more”. Sve tri zemlje navodno povećavaju svoje izdatke za odbranu na 2,5 % BDP-a, u poređenju sa zahtjevom NATO-a od 2 %.

Rusija je u četvrtak upozorila da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo direktnu prijetnju i zahtijeva odgovor Moskve nakon najave te zemlje da planira tražiti takvo članstvo s namjerom da podnese zvaničnu aplikaciju već sljedećeg ponedjeljka. Finska dijeli kopnenu granicu od 833 milje (1.340 kilometara) s Rusijom i dok Helsinki priznaje da njen susjed ne predstavlja direktnu prijetnju, članstvo u bloku predstavlja direktnu eskalaciju, postavljajući neprijateljski savez direktno na granicu Rusije.

Švedska navodno planira podnijeti vlastiti službeni zahtjev za pridruživanje NATO-u sljedeće sedmice, iako su neke frakcije vlade više entuzijastične od drugih u vezi sa tom perspektivom.

Baltičko moreLetonijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

!000 vojnika, pa ti buju izdržali kao piva na gradilištu.

The Who
1 godina prije

Finska ??? kad neko malen umisli da je bitan i važan

hiber
1 godina prije

Putin je spasio NATO, a Rusija je nesigurnija nego ikada. Sada je NATO dobio dubinu u Baltiku, a Ameri će plesati kola 100 km od Petrograda.

rade
1 godina prije

Ako si sila onda se tako i ponasaj.Rusi trebaju uciti od amerikanaca kako se blefira a i kako biti dosljedan.Rusija je ovim izgubila,ne samo rat nego i saveznike a bogami i obraz.Dzaba je Putin sa uperenim prstom obecavao da se Nato nece siriti,prosirio se i to kako.Nato je u Finskoj koja ima granicu sa Rusijom u dusini od 1350km.Ako si sila (Rusi to ocigledno nisu) onda kazes Finskoj da ce u momentu kada zatraze pristupanje Nato-u biti nuklearno bombardovani.I ako zatraze onda to uradis.Upravo sam razgovarao sa prijateljem koji zivi u Srbiji,inace rusofil koji mi kaze da ce Srbija ipak morati uci u Nato jer od Rusije ne mogu nista ocekivati,kad ni oni sami sebe ne mogu da zastite.

1 godina prije

Ono ksd si dovoljno gloop da pretvoriš svoju zemlju u prvu liniju fronte…

nekoime
1 godina prije

Od NATO mora do noćne more samo je mali korak. Te Baltičke državice i Finska zajedno nemaju stanovnika kao Moskva.

1 godina prije

Da, da, sada viču “NATO! NATO!” ali kad se Rusija odluči malo i njima pozabaviti onda će vikati “NE TO! NE TO!”

mrdo
1 godina prije

Par sekundica i nema letonije, odnosno postaje dio tog “nato mora”. Kauboji bi samo jako glasno lajali i počešali se … tamo dole.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

North Atlantic Terorist Organizatorom je najveća TERORISTIČKA ORGANIZACIJA ikada na planetu.

Max
1 godina prije

Eto novog bojišta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI