Banka Rusije predlaže finansijsku podršku rezervistima

Ruska vojska-Ukrajina
10 komentara

Banka Rusije (CBR) preporučila je u srijedu da banke i pružaoci mikrofinansijskih usluga daju pauze za zajmove vojnim rezervistima pozvanim na osnovu ukaza predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji.

Prema regulatoru, takvi građani mogu se obratiti svojoj banci ili MFO za pauzu u plaćanju ili smanjenje njihove veličine za sve vrste kredita, uključujući hipoteke, za period mobilizacije.

Osim toga, CBR je preporučio bankama da se ne oporavljaju od mobiliziranih Rusa i njihovih izdržavanih lica kašnjenja po kreditima, te da se ne deložiraju iz stambenih objekata pod hipotekom u slučaju ovrhe. Istovremeno, banke, pružaoci mikrofinansijskih usluga i biroi za kreditnu istoriju ne bi trebali smatrati takvo restrukturiranje pogoršanjem kreditnog rejtinga zajmoprimca.

Regulator je savjetovao zajmodavce da izađu u susret potrebama takvih zajmoprimaca i razviju posebne programe restrukturiranja ili prilagode postojeće. Banke ne bi trebalo da naplaćuju penale po ugovorima niti da zahtevaju prevremeno ispunjenje obaveza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret o djelomičnoj mobilizaciji, kojom će se 300.000 vojnih rezervista privući u aktivnu službu dok se zemlja suočava s dugotrajnim sukobom u Ukrajini.

bankeRezervistirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Koja improvizacija. Kakav će to tek kolosalan neuspijeh da bude. Oktobarsku revoluciju nisu proveli ni seljaci, ni radnici, ni Marx i Lenjin. Provelo je 420.000 mobiliziranih rezervista koji su u logističkom metežu “zapeli” u tadašnjem carskom glavnom gradu.

tihobl
1 godina prije

Ima jos zanimljivija vijest – Rosteh od juce radi 7 dana sedmicno i danju i nocu. Sve do sad putinova industrija naoruzanja je radila 5 dana sedmiocno, samo prvu smjenu, 11 mjeseci godisnje (ljeti u sezoni godisnjih odmora proizvodnja bi stala).

Smurgl
1 godina prije

Baš lijepo od Rotšildove CBR, treba gojama koje idu ginuti za njih dati neke povlastice…
Evo baš juče su se pomokrili na sve ruske žrtve u borbama za Mariupolj oslobađanjem vojnog vrha Azova zarobljenog u Azovstalju…
Samo prosipaju puste priče…

Max
1 godina prije

Mjera podrške.

Iva Bg
1 godina prije

Jadno!

nessy
1 godina prije

Podrzavam Rusku intervenciju, jer mislim da je opravdana. Dalje, mislim da su trebali imati skromnije ciljeve (vec su ih ostvarili), te da su u startu trebali povuci 500.000 vojnika, i do sada bi sve bilo gotovo.
Sto se tice ove banke (inace, banke su poznate po dobronamjernosti), neka objave da ce ovim mobiliziranim jadnicima smanjiti kamatu na zajmove za 1% (ako nisam pretjerao), ali samo onima koji poginu, a licno mogu donjeti dokumentaciju.

nessy
1 godina prije

Nisam, nazalost, shvatio cemu oslobadjanje ekipe iz Azov bojne? I to sa zapovjednicima? Ti ljudi ce se vratiti u borbu jos jaci i nabrijaniji, kad u podsvjesti znaju, ako ih i zarobe, bit ce neka zamjena. Rusi ocito rade na moralu ovih tetoviranih tipova. Zamjena je za obicne borce, a ne za samodeklarirane fasiste, koji svoje zlocine objavljuju na netu. Kada je nedavno bila prica o vracenim Rusima, svi su dobili metak u koljeno, da se ne mogu vise boriti. Ocito je moderna politika previse za mene, vjerojatno bi mi Njonjo, Zekanovic i herr Anemija znali objasniti. Prokleti bili, pojedinacno i zajedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI