Berlin daje Kijevu najveći vojni paket ikada

Oruzje Ukrajina
32 komentara

Njemačka je u subotu najavila dodatnih 2,7 milijardi eura (3 milijarde dolara) vojne pomoći Kijevu, svoju najveću donaciju oružja otkako je Rusija prošle godine započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Poklon ima za cilj da pokaže “da je Njemačka ozbiljna u svojoj podršci” Ukrajini, rekao je novinarima ministar odbrane Boris Pistorius. “Njemačka će pružiti svu pomoć koju može, koliko god bude potrebno,” obećao je.

Paket uključuje 30 tenkova Leopard 1 A5, 20 oklopnih transportera Marder, preko 100 borbenih vozila, 18 samohodnih haubica, 200 izviđačkih dronova, četiri protivvazdušna sistema IRIS-T SLM i municiju. Njemačka vojska još nije opremljena IRIS-T sistemima.

Taj potez Berlina uslijedio je nakon što se očekuje da će ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetiti prvi put od početka neprijateljstava prošlog februara. Njemačka navodno želi ostaviti dobar utisak nakon svog prvobitnog oklevanja da se pridruži kolegama članicama NATO-a u snabdijevanju ukrajinske vojske smrtonosnim oružjem iz bojazni da će biti uvučena u sukobe u Kijevu.

Poseta Zelenskog odvija se usred sve većeg nezadovoljstva javnosti statusom quo. Anketa YouGova objavljena u petak pokazala je da se više od polovine Nijemaca protivi članstvu Ukrajine u NATO-u, dok 55% želi da Kijev i Moskva pregovaraju o mirovnom sporazumu što je prije moguće. Nekoliko njemačkih poznatih ličnosti nedavno se obratilo kancelaru Olafu Scholzu otvorenim pismima pozivajući njegovu vladu da prestane slati oružje Ukrajini i umjesto toga traži prekid vatre.

Dok su Njemačka i njeni saveznici u NATO-u dugo obećavali da će podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, generalni sekretar bloka, Jens Stoltenberg, priznao je da im ponestaje oružja i municije kojima bi mogli pokazati tu podršku.

U oktobru je otkriveno da će njemačke zalihe municije potrajati samo za dva dana borbe, daleko ispod 30-dnevnog praga koji je teoretski potreban za zemlje NATO-a, iako Berlin nije usamljen u prazan.

njemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Svajcarci pisu da bi Njemacka trebala da posalje svo oruzje koje ima. Vjerujem da ce Analena ozbiljno razmisliti o prijedlogu.

Nekoime
11 mjeseci prije

Dugo ne bi Rusa u Berlinu…

Nekoime
11 mjeseci prije

Bio je Zelensky neki dan u Vatikanu. Očekuje li se novi Križarski rat?

Berk
11 mjeseci prije

Nijemci se svetu Rusima za izgubljeni rat 41-45

burt
11 mjeseci prije

Ukrajina je formirala velike rezerve u pozadini a radi se o stotinama tisuća vojnika koji se raspoređuju i grupiraju na raznim dijelovima Ukrajine, ruski rezervisti i profesionalni vojnici neće moći obraniti sadašnje pozicije tako da rusku vojsku čeka poraz, separatisti, petokolonaši i kolonisti iz Rusije bi trebali shvatiti da ovaj put neće uspjeti jer je protiv njih velika sila i da je bolje da ne čekaju dolazak ukrajinskih institucija

Max
11 mjeseci prije

Tko zna što će zapravo dobiti od svega nabrojenog.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Bolje da su im poslali još dva jajeta . Da upotpune sa ostalim 😁 ..

11 mjeseci prije

Naravno uz tehniku ide i osoblje koje će opsluzivati istu…
A neki još misle da je ovo rat ukrajine i Rusije 😂👍…

PS brzo slijedi požar po evropi..Valja biti spreman..Koliko se može..

tihobl
11 mjeseci prije

Kijev obraacunava osvojenu teritoriju. Svadjaju se oko povrsine, a brojevi se krecu izmejdu 15.3 do 17.5 km kvadratnih.
To je sve kad saberes oko 3×5 ili 3×6 km, a niko nije obratio paznju da su rusi krenuli u kontraofanzivu danas jugozapadno od Nju Jorka. Oslobodili su teritoriju vecu nego ukrpi u prvom danu. Jos zimus sam pisao da ce ici na stvaranje novog polukotlica oko Torecka i Nju Jorka. Danas su krenuli. Fazon je sto istovremeno nastavljaju sa zatvaranjem kotlica oko Avdejevke.

Nego jedno pitanje za botove koji pricaju o velikim uspjesima: da li je NATO uspio za ova tri dana zauzeti bar jedno selo? Ili bar jedan zaseok?

Roccos
11 mjeseci prije

Eto od najveće moguće,obostrano korisne suradnje Njemačke i Rusije,došlo se maltene do ratnog stanja.Pametni Nijemci…baš u pm.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI