Berlin odbija konzularni pristup Navaljnom uprkos četiri zahtjeva za pravnu pomoć

Aleksej Navaljni
14 komentara

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas odbio je da opozove sankcije protiv Rusije ako OPCW potvrdi da je Navaljni otrovan nervnim agensom – ovu tvrdnju je Rusija više puta demantovala ukazujući na nespremnost Berlina da podijeli dokaze.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da ruskoj ambasadi u Berlinu odobri konzularni pristup Alekseju Navaljnom koji trenutno boravi u Njemačkoj nakon otpuštanja iz bolnice Charite u kojoj je liječen zbog sumnje na trovanje nervnim agensima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da su ruski tužioci već poslali četvrti zahtjev za pravnu pomoć Berlinu 24. septembra, napominjući da su prethodni ostali bez odgovora.

„I dalje insistiramo da dobijemo odgovor na ove žalbe“, kaže se u izjavi.

Moskva je podvukla da je i dalje spremna na otvoren, pošten i na činjenicama zasnovan dijalog, pozivajući „podstrekače provokativne kampanje da demonizuju Rusiju i naruše bilateralne veze“ da „dođu sebi“.

“Njemački političari iznijeli su paradoksalni prijedlog o navodnom nedostatku spremnosti Rusije za dijalog sa Njemačkom u okviru postojećih specijalizovanih bilateralnih mehanizama. Takve izjave smatramo ništa više od očigledne laži”, navodi se u izjavi.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas ranije tokom dana rekao je njemačkom novinskom portalu t-online da, ako je ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom potvrđeno da je otrovan po nalogu Moskve, tada ne postoji način da se zaobiđu sankcije protiv Rusije.

Slučaj Alekseja Navaljnog

Zdravlje Navaljnog iznenada se pogoršalo tokom leta unutar Rusije 20. avgusta. Nakon što su se ruski ljekari dva dana bez prestanka borili za njegov život u omskoj bolnici, gdje je prvobitno odveden, opozicionar jeprebačen na dalje liječenje u kliniku Charite u Berlinu. Ruski ljekari su raspršili navode Navaljnijevog tima da je otrovan, dijagnostikujući 44-godišnjaku disfunkciju metabolizma izazvanu padom nivoa šećera u krvi.

Njemačka klinika je, međutim, tvrdila da je u njegovim uzorcima pronašla tragove nervnog agensa sličnog Novičoku. Tri nezavisne laboratorije potkrepile su ove nalaze.

Navaljni je na kraju otpušten iz bolnice 22. septembra, tvrdeći da je njegovim ‘trovanjem’ dirigovao Vladimir Putin.

Kremlj je odbacio tvrdnje kao neosnovane, krajnje uvredljive i neprihvatljive, napominjući da nije predočen nijedan dokaz.

Aleksej Navaljninjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
medo
3 godine prije

Nijemci trazu crnu macku u mraku koja ne posti i nadju. Maas kaze, ako OPCW ustanovi da postoje tragovi Novichoka na onom primjerku sto su oni njima dali – sigurno da ce naci – onda EU mora udariti jos sankcija na Rusiju. Nitko se nece usuditi reci: Pa ako je OPCW nasao na toj boci ili uzorku Novichok zar to ne moze staviti njemacka tajna sluzba [ ex. Gestapo ] na zahtijev njemacke vlade. Buduci da Nijemci trazu hladni rat u Europi i buduci da radu na zahladjenju odnosa s Rusijom, to bilo bi objasnjenje. Kakve sankcije Njemacka u okviru EU zeli nametnuti Rusiji a da ne nanese sama sebi stetu? Ne znam. Odgovora nemam. Ali vidim da ce EU uskoro uci u sukob i s Amerikom, Kinom i Rusijom i Britanijom. One zemlje koje jos nisu u EU kao Srbija bi mogli iz ove situacije dobro profitirati. Imaju odresene… Čitaj više »

Rdam
3 godine prije

Vidi,vidi, novi članak o Navaljnom, to je nešto novo i zanimljivo, sigurno ga švabe podučavaju kako razvaliti rusiju iznutra kao što su podučile azijata lenjina.
Milina jedna.

davor3
3 godine prije

Za The Guardian pisu Michael Safi i Julian Borger
4. listopada 2020

…..Američka šutnja o armensko-azerbajdžanskom sukobu……….

Trumpova administracija uglavnom šuti o sukobu. 
Državni tajnik Mike Pompeo komentirao je to samo kad su ga pitali u intervjuu i nije bilo obvezano.

“Naše je stajalište da je ovo bio dugogodišnji sukob između ove dvije zemlje u ovom određenom dijelu svijeta”

Rekao je Pompeo za Fox News.

… “Obeshrabrujemo internacionalizaciju sukoba. Mislimo da bi autsajderi trebali ostati vani. Zahtijevamo prekid vatre. Želimo da oboje naprave sporazum… Razgovarali smo s vodstvom u svakoj od dvije zemlje, moleći ih da to učine. ”

Dakle Pompeo ih je zamolio da prekinu rat, nije prijetio sankcijama a na Hrvate su uveli…
i otišao u Aziju da skuplja potporu protiv Kine.

Sonja
3 godine prije

Ako Putin nije uspio otrovati jednog covjeka kojeg nazivaju liderom oporbe onda je stvarno vrijeme da se krene na Rusiju svim raspolozivim sredstvima. Za 5 dana Rusija bi kapitulirala.
Navalni lider oporbe ??? kao sto je sad lider oporbe u Hrvatskoj Ivan Pernar.
Povraca mi se…

tihobl
3 godine prije

Kod svaba svakakvih budala ima. Jedna iz bundestaga je trazila da se rusima uvedu sankcije na gas, jer ga imaju dovoljno na zalihama. Kad su je upitali sta ce kad potrosi zalihe odgovorila je” tad ukidamo sankcije”.

Max
3 godine prije

Da je Navalnji otrovan novičokom ne bi bio živ.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI