fbpx

Berlin odbija konzularni pristup Navaljnom uprkos četiri zahtjeva za pravnu pomoć

Aleksej Navalni

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas odbio je da opozove sankcije protiv Rusije ako OPCW potvrdi da je Navaljni otrovan nervnim agensom – ovu tvrdnju je Rusija više puta demantovala ukazujući na nespremnost Berlina da podijeli dokaze.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da ruskoj ambasadi u Berlinu odobri konzularni pristup Alekseju Navaljnom koji trenutno boravi u Njemačkoj nakon otpuštanja iz bolnice Charite u kojoj je liječen zbog sumnje na trovanje nervnim agensima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da su ruski tužioci već poslali četvrti zahtjev za pravnu pomoć Berlinu 24. septembra, napominjući da su prethodni ostali bez odgovora.

„I dalje insistiramo da dobijemo odgovor na ove žalbe“, kaže se u izjavi.

Moskva je podvukla da je i dalje spremna na otvoren, pošten i na činjenicama zasnovan dijalog, pozivajući „podstrekače provokativne kampanje da demonizuju Rusiju i naruše bilateralne veze“ da „dođu sebi“.

“Njemački političari iznijeli su paradoksalni prijedlog o navodnom nedostatku spremnosti Rusije za dijalog sa Njemačkom u okviru postojećih specijalizovanih bilateralnih mehanizama. Takve izjave smatramo ništa više od očigledne laži”, navodi se u izjavi.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas ranije tokom dana rekao je njemačkom novinskom portalu t-online da, ako je ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom potvrđeno da je otrovan po nalogu Moskve, tada ne postoji način da se zaobiđu sankcije protiv Rusije.

Slučaj Alekseja Navaljnog

Zdravlje Navaljnog iznenada se pogoršalo tokom leta unutar Rusije 20. avgusta. Nakon što su se ruski ljekari dva dana bez prestanka borili za njegov život u omskoj bolnici, gdje je prvobitno odveden, opozicionar jeprebačen na dalje liječenje u kliniku Charite u Berlinu. Ruski ljekari su raspršili navode Navaljnijevog tima da je otrovan, dijagnostikujući 44-godišnjaku disfunkciju metabolizma izazvanu padom nivoa šećera u krvi.

Njemačka klinika je, međutim, tvrdila da je u njegovim uzorcima pronašla tragove nervnog agensa sličnog Novičoku. Tri nezavisne laboratorije potkrepile su ove nalaze.

Navaljni je na kraju otpušten iz bolnice 22. septembra, tvrdeći da je njegovim ‘trovanjem’ dirigovao Vladimir Putin.

Kremlj je odbacio tvrdnje kao neosnovane, krajnje uvredljive i neprihvatljive, napominjući da nije predočen nijedan dokaz.

4.9 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
medo
Gost
medo
22 dana prije

Nijemci trazu crnu macku u mraku koja ne posti i nadju.

Maas kaze, ako OPCW ustanovi da postoje tragovi Novichoka na onom primjerku sto su oni njima dali – sigurno da ce naci – onda EU mora udariti jos sankcija na Rusiju.

Nitko se nece usuditi reci:
Pa ako je OPCW nasao na toj boci ili uzorku Novichok
zar to ne moze staviti njemacka tajna sluzba [ ex. Gestapo ]
na zahtijev njemacke vlade.
Buduci da Nijemci trazu hladni rat u Europi i buduci da radu na zahladjenju odnosa s Rusijom, to bilo bi objasnjenje.

Kakve sankcije Njemacka u okviru EU zeli nametnuti Rusiji a da ne nanese sama sebi stetu?
Ne znam. Odgovora nemam.

Ali vidim da ce EU uskoro uci u sukob i s Amerikom, Kinom i Rusijom i Britanijom.

One zemlje koje jos nisu u EU kao Srbija bi mogli iz ove situacije dobro profitirati.
Imaju odresene ruke da sklapaju sporazume s svakim.

Nijemci, bolje receno ona vlada na vlasti je 1933 podmetnula vatru u Reichstagpa su optuzili komuniste i SSSR.

Kad je Trump predlozio da Rusija udje u G8
onda je Njemacka digla galamu da oni ne zelu vidjeti Rusiju u tom klubu.
Zasto zeli Njemacka zahladjenje odnosa s Rusijom?
Ja ne vidim nikakvu logiku ali sam siguran da ima razloga… za one radnje koje ce se dogoditi u buducnost.
Radi se korak po korak.
Nijemci znaju sto radu, imaju plan.

Citirat cu ruskog novelistu Cehova
On je rekao ako vidis u prvom cinu pusku na zidu
znaj da ce u drugom cinu ona opaliti.

Rdam
Gost
Rdam
22 dana prije

Vidi,vidi, novi članak o Navaljnom, to je nešto novo i zanimljivo, sigurno ga švabe podučavaju kako razvaliti rusiju iznutra kao što su podučile azijata lenjina.
Milina jedna.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
22 dana prije

Rdam
Objasni nam, molim Te, koji je to Švaba podučavao “azijata” Lenjina?
Drug Lenjin, kao i njegov idol i uzor drug Karl Marx su bili pripadnici iste etničke skupine (Hazari), samo se jedan izdavao za Rusa, a drugi za Švabu… Zlatnike za razvaljivanje stare Rusije i prolaz blindiranim vlakom iz Švicarske preko tadašnjeg Njemačkog carstva do Rusije Lenjinu je osigurao njemački oficir koji je bio igrač (Hazara) Rotšilda. Brod pun srebra za razvaljivanje stare Rusije s kojim je došao iz SAD drug Trocki (Hazar Bronštajn) dobio je od (Hazara) Rokfelera. U cijeloj priči “švapska” su samo prezimena…
I “njemačka” baba Anđa porijeklom je poljska Hazarka…

fong
Gost
fong
21 dana prije

Jacob Schiff.

Većina autora koji se bave temom židovskog pokreta i američko-ruskih odnosa krajem 19. – početkom 20. stoljeća primjećuju mržnju Jacoba Schiffa prema Carskoj Rusiji,

Da bi izvršio pritisak na ruske vlasti kako bi ih natjerao da prestanu kršiti navodna prava židovskog stanovništva, Schiff je aktivno koristio svoj autoritet i utjecaj u američkom bankarskom i financijskom sektoru, blokirajući pristup Rusije inozemnim zajmovima u Sjedinjenim Državama, sudjelovao u financiranju japanske vlade tijekom rusko-japanskog rata. a također je iznio vanjskopolitičke inicijative koje bi mogle dovesti do pogoršanja američko-ruskih odnosa.

Jacob Schiff je objavio carskoj Rusiji neku vrstu “osobnog rata koji je trajao od 1890. do 1917. godine, … koji se s godinama intenzivirao i pretvorio u strast.

 Primjećuje se da je nakon februarske revolucije se stav prema Rusiji promijenio – pozdravio je privremenu vladu, ukinuvši vjerska i etnička ograničenja i pružio financijsku potporu za svoj ratni zajam.

Brojni izvori ukazuju na moguću umiješanost Schiffa u financiranje ruske revolucije početkom 20. stoljeća…

Situacija ruskih Židova privukla je Schiffovu pozornost čak i tijekom pogroma 1881. godine. Početkom 20. stoljeća Schiff je dodao nešto sasvim novo u arsenal alata koje je američka židovska zajednica razvila u borbi za prava Židova u drugim zemljama sredinom 19. stoljeća, poput oblikovanja javnog mnijenja i pritiska na američku vladu – pokušaji diplomatske izolacije Rusije , posebno međunarodnim financijskim pritiskom.

Početkom 1890-ih Schiff je pomagao u financiranju izdavanja mjesečnika “Slobodna Rusija”.. The Free Russia “…organa Društva američkih prijatelja ruske slobode , koje je, između ostalog, tajno dijelilo “razumni dodatak” članovima Socijalističke revolucionarne stranke.

Za to vrijeme Schiff je postao blizak prijatelj s Georgeom Kennanom . Nema sumnje da je ta povezanost na dnevni red stavila općenitiju zadaću od pukog poboljšanja položaja ruskih Židova – svrgavanja dinastije Romanovih… Prema Naomi Cohen, Schiff se i dalje prvenstveno brinuo za ublažavanje teškog stanja židovskog stanovništva, ali zašto taj zadatak ne kombinirati sa širim strateškim ciljem demokratizacije Rusije?

1890. godine, tijekom posjeta ruskih ratnih brodova luci New York , Schiff je organizirao kampanju bojkota….

Na sastanku američkih bankara u isto vrijeme Schiff je održao spektakularni govor pozivajući svoje kolege da bojkotiraju ruske zajmove, u kojem je, između ostalog, rekao da je testamentom zabranio svojoj bankarskoj kući da kreditira “antisemitsku Rusiju” čak i nakon njegove smrti . 

Schiff je također financirao projekt Georgea Kennana za distribuciju revolucionarne literature ruskim zarobljeničkim kampovima u Japanu. Projekt je bio dobro prikriven i o njemu se ništa nije znalo sve do ožujka 1917., kada je sam Kennan o tome javno rekao novinarima. Prema Kennanu, u kampove je dovedeno “tona revolucionarne literature”, a od njih 50 000 “vatrenih revolucionara” vratilo se u Rusiju……………………….

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
21 dana prije

fong
Hvala na iscrpnom članku!
Samo da dodam sljedeće: Taj Jacob Schiff bio je glavni Rotšildov igrač za američki kontinent. Te dvije familije su rodbinski “uvezane” još od samog početka dinastije Rotšild. Još sredinom 18. stoljeća obje te familije su živjele u istoj višekatnici u židovskoj četvrti u Frankfurtu na Majni.

davor3
Gost
davor3
22 dana prije

Za The Guardian pisu Michael Safi i Julian Borger
4. listopada 2020

…..Američka šutnja o armensko-azerbajdžanskom sukobu……….

Trumpova administracija uglavnom šuti o sukobu. 
Državni tajnik Mike Pompeo komentirao je to samo kad su ga pitali u intervjuu i nije bilo obvezano.

“Naše je stajalište da je ovo bio dugogodišnji sukob između ove dvije zemlje u ovom određenom dijelu svijeta”

Rekao je Pompeo za Fox News.

… “Obeshrabrujemo internacionalizaciju sukoba. Mislimo da bi autsajderi trebali ostati vani. Zahtijevamo prekid vatre. Želimo da oboje naprave sporazum… Razgovarali smo s vodstvom u svakoj od dvije zemlje, moleći ih da to učine. ”

Dakle Pompeo ih je zamolio da prekinu rat, nije prijetio sankcijama a na Hrvate su uveli…
i otišao u Aziju da skuplja potporu protiv Kine.

iiiistina
Gost
iiiistina
22 dana prije

priložit ću jedan iskaz na postavljeno pitanje kao i iz posta:
Njemačka pritisnuta da preispita cjevovod Sjeverni tok 2 nakon trovanja Navalnog
3. rujna 2020.
Izvršen je pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel da preispita cjevovod Sjeverni tok 2, kojim će plin iz Rusije odlaziti u Njemačku, nakon što je rekla da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otrovan živčanim sredstvom sovjetskog stila. Završetak Sjevernog toka 2 “bio bi maksimalna potvrda i poticaj Putinu da nastavi takvu politiku”. Sjeverni tok 2 udvostručit će kapacitet postojećeg plinovoda Sjeverni tok 1 od Rusije do Njemačke.
i sljedi zanimljiv odgovor od upućene osobe
SOZT Jesu li Navaljnog otrovali Putinovi suradnici ili je ovo bila namjera
da Putin izgleda loše? Koliko bi Putin ili njegovi suradnici morali biti glupi da bi otrovali lidera oporbe dok je bio u srcu Rusije? Samo ovo ukazuje prstom na antitutinovsku gomilu, pogotovo jer je Navalnyja nesumnjivo pratio vlastita pomagala koja ga čuvaju. Oni su zapravo bili ti koji su otrovali Navaljnog, osiguravajući da Navalny ima svoju omiljenu vrećicu čaja. Putin je ponovno izabran i oporbeni čelnik više nije potreban.
Što Njemačka traži svojim tvrdnjama? SAD je nedavno povukao trupe iz Njemačke, a u Njemačkoj ima onih koji žele ugodniji odnos sa SAD-om. Približavanjem zime Sjeverni tok 2 donijet će plin dobrodošlice u Njemačku, ali ima onih u Njemačkoj koji bi radije vidjeli da Njemačka kupuje plin od SAD-a. Oni žele iskazati uslugu SAD-u. Kao i kod mnogih ovih slučajeva kada su Putin i Rusija uokvireni, javnost ne dolazi do istine u medijima. Tako se Europi kaže da su Rusi MH 17 srušili, a Skripala u Velikoj Britaniji otrovao Putin. Laži žive dalje, a istina je žrtva.
EOZT

tihobl
Gost
tihobl
22 dana prije

Kod svaba svakakvih budala ima. Jedna iz bundestaga je trazila da se rusima uvedu sankcije na gas, jer ga imaju dovoljno na zalihama. Kad su je upitali sta ce kad potrosi zalihe odgovorila je” tad ukidamo sankcije”.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
22 dana prije

tihobl
Blago majci koja ju rodi tako “uviđavnu”…
Svi se Ti antiruski “pajceki” i krmače napajaju na valovu (slavonski izraz za korito) kod Đerđija Švarca (poznatijeg kao Šoroš). Stari vampir očito dobro plaća preprodaju svoje “ideologije”.

Sonja
Gost
Sonja
22 dana prije

Ako Putin nije uspio otrovati jednog covjeka kojeg nazivaju liderom oporbe onda je stvarno vrijeme da se krene na Rusiju svim raspolozivim sredstvima. Za 5 dana Rusija bi kapitulirala.
Navalni lider oporbe ??? kao sto je sad lider oporbe u Hrvatskoj Ivan Pernar.
Povraca mi se…

R1A1
Gost
R1A1
22 dana prije

Navaljni je lider opozicije samo na zapadu. U Rusiji on nema ozbiljnu podršku pa je priča o njegovom trovanju od strane vlade više nego besmislena.
Posebna je priča o Novičoku. Da je on upotrebljen, on ne bi ostao živ kao ni bilo ko ko je došao u dodir sa njim!
Toliko su se osilili da im nije stalo čak ni do minimuma zdrave logike?!

weston
Gost
weston
22 dana prije

Zasto nema Lider opozicije u Americi?………………………………….
Sve vam je anglosaksonska + njemacka propaganda
sad su se Nijemci otvoreno stavili u hladni rat protiv Rusije.
To je Rusima hvala za ujedinjenje a da je bilo po Englezima ne bi se nikad ujedinili.
Poznata je izreka Margaret Thatcher, volim Njemacku nek budu dvije.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
22 dana prije

weston
Žalosno je, ali je istina, da se na ovim prostorima (sa ekonomskog stanovišta) puno bolje živjelo dok su postojale dvije Njemačke. A i radnici u zapadnoj Njemačkoj su bili u daleko povoljnijoj situaciji nego sad.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
22 dana prije

Sonja
Nije u redu stavljati Pernara u isti kontekst s Navalnim.
Pernar je apsolutno protiv ekipe za koju radi Navalni.

Max
Member
Famed Member
Max
22 dana prije

Da je Navalnji otrovan novičokom ne bi bio živ.

Novak
Gost
Novak
21 dana prije

On ti je kao Rasputin.
Najprije su ga otrovali s cijanidom, nije radilo pa su mu ispalili pet metaka u tijelo i jos je zivio a atentator pobjegao od straha. Tad su ga bacili u rijeku i ozivio je pa su ga zapalili i iz plamena se pojavio lik Rasputina.
Iza svega je bila British intelligence a razlog je bio taj jer se Rasputin protivio ratu.
Do dana danasnjg Englezi drze te dokumente dalje od javnosti, nesto kao classified ili drzavna tajna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x