Berlin priprema nacionalizaciju Gazprom Germanije

Gazprom Germania
31 komentar

Savezna vlada u Berlinu je tajno stvorila holding kompaniju za nacionalizaciju bivše njemačke podružnice Gazproma u bliskoj budućnosti, objavio je Welt am Sonntag u nedjelju.

Gazprom Germania je prethodno preimenovan u Securing Energy for Europe (SEFE), a njime upravlja Federalna agencija za mrežu. U međuvremenu, nova holding kompanija dobila je slično ime kao SEFE – Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG).

Dva pravnika iz advokatske firme CMS Hasche Sigle imenovana su za generalne direktore novog holdinga.

Gazprom Germania, podružnica ruskog gasnog najvećeg Gazproma, nekada je upravljala nekim od najvećih skladišta prirodnog gasa u zemlji. Kompanija je zaplijenjena u sklopu sankcija Rusiji vezanih za Ukrajinu.

U junu je Bloomberg izvijestio da njemačka vlada planira izdvojiti do 10 milijardi eura (10,4 milijarde dolara) za spašavanje Gazprom Germanije, koji je zaplijenio energetski regulator zemlje u aprilu. Tada je regulator rekao da će upravljati kompanijom u interesu Njemačke i Evrope.

Kao odgovor na zapljenu, Gazprom je obustavio isporuku gasa kompaniji, koji je iznosio oko 10 milijardi kubnih metara dnevno, a 11. maja je Gazprom Germania bio predmet sankcija Rusije. Trgovinski partneri su kasnije izbjegavali kompaniju i suočila se s problemima likvidnosti, rizikujući kolaps ključnih maloprodaja plina u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Njemačko ministarstvo ekonomije saopćilo je da je upoznato sa holding kompanijom i da je njeno osnivanje korak predostrožnosti za bilo kakve mjere restrukturiranja.

“To je čista institucija iz predostrožnosti koja trenutno postoji samo kao ljuska korporativnog prava”, rekao je portparol ministarstva za Welt am Sonntag.

gasGazprom GermanijanjemačkarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ništa je to, sve će to narod platiti neće ostati kratki rukava ni gasprom ni holding, nadoknadiće oni to. Dok je ovaca biće vune i u pola zime, ko da je bitno jeli ovčici zima il nije, bitno je novi vuneni nakurnjak isplesti, da nije zima.

Grdi
1 godina prije

Isto tako bi trebale ostale drzave europe nacionalizirati njemacke firme …… pocnimo sa njemackim t-komom i bankama …..

tihobl
1 godina prije

Neka prave presedane na koje cu se pozvati kada budem nacionalizovo banke i trgovacke lance.

tihobl
1 godina prije

Pametno svakako svi idemo u njemacku da radimo.

Mister.No
1 godina prije

Nacionalizacija u društvenom uređenju zvanom Kapitalizam ?!?
Ove sve sugerira da je kapitalizam na aparatima. Živio rođo….

Zoran
1 godina prije

Fašisti. jedino znaju pljačkati

Max
1 godina prije

Običns otimačina.

Keki
1 godina prije

Nije ni loš korak. Ne zato što mislim da su u pravu, jer definitivmo je Rusija glede svega u pravu, nego da se ostale kompanije u svim državama podsjete da im se imovina može nacionalizirati i da ne mogu šefovati mimo zakona.

tihobl
1 godina prije

U Njemackoj planiraju wc papir zamjenti visekratnim perivim wc papirom. Greta je odusevljena ovom ekoloski prihvativom idejom. Preporucuje da se prere rucno u hladnoj vodi kako vi se stedjelo na energentima.

Darko
1 godina prije

Ne mogu vjerovati da su i Nijemci postali banda lopovska i pljačkaša? Ništa čudno, tako su i Židove pljačkali i nacionalizirali im imovinu, imaju iskustva.. Pitam se zašto Rusi još bilo što isporučuju ovoj usranoj Europi?

Vojni analitičar
1 godina prije

Vidim da su mnogi primjetili nevjerojatno inteligentno ponašanje njemačke vlade. Zenlja koja ima toliko puno vlastitih ulaganja, pogona, trgovačkih centara i drugih nekretnina i ostale imovine u inozemstvu sada želi nacionalizirati imovinu druge zemlje i tako postaviti jedinstven presedan i dati primjer nečega što bi se baš njima najviše moglo obiti o glavu. . No kakav je sastav i kvaliteta ljudi te njemačke “Vlade” to nikog ne treba čuditi.

Zvone
1 godina prije

Pa mogu nacionalizirati, nema problema ali onda verovatno rusi zatvaraju plin.

Toso
1 godina prije

Hm, sad cemo kupovati Mercedese i BMW je iz Rusije

nepoželjni
1 godina prije

Eh, da mi sada imamo na mjestu DL plenkovića i DL saborskih zatupnika nekog poduzetnog pa da revitaliziraju hrvatsku privredu imali bi radne snage tj gastarbajtera iz njemačke u izobilju…jer kako stvari stoje uskoro ništa tamo neće više funkcionirati i morati će i oni trbuhom za kruhom 😉

(zamisli kako su se ove dolazeće zime usrećile sve one silne pobjeglice sa juga i istoka koje su se sjatile u njemačkoj u nadi boljega života …buahaha;)

tihobl
1 godina prije

Fjucersi el. energije za I kvartal se prodaju 1300 evra za 1 MWh. Svabe diktiraju tempo cijeloj EU svojim cijenama . Dok se na to nadodaju troskovi prenosa, takse, marze i porezi nema sanse da ce 1 kWh biti ispod 1,5 evra. Znaci, svabo ukljuci grijalicu, bojler ili sporet i svakoga sata odose 3 evra. Sto je najgore ovo je optimisticki scenario, jer za dva mjeseca cijene mogu biti duplo vece (prije dva mjeseca ti fjucersi su kostali 650 evra).

Krle
1 godina prije

Još jedan genijalni plan Mirka S, Kojotovskog. S ovim će definitivno zbuniti Putina, i nikada se neće sjetiti da uzvrati istom mjerom.

MALI MUJO
1 godina prije

Zaboravljaju Nijemci da mogu štogod hoće al’ nemogu dokle hoće, i da sva dijela i nedjela jednom na naplatu dolaze.

imee
1 godina prije

ovi švabe su teži debili.
kako su samo uspjeli radit dobre aute? prije.
šta im se dogodilo?
u budućnosti više nema šanse s obzirom na padajuću populaciju.

Nekoime
1 godina prije

Spremaju li se Rusi nacionalizirati bivšu DDR? Ipak je to njihovo vlasništvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI