Berlin se žali što američke carine najviše pogađaju Njemačku

Rajstag zgrada berlin njemacka
13 komentara

Kao što smo ranije objavili, Sjedinjene Države će uvesti će na nekoliko europskih roba u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara, a razlozi za to su subvencije koje je kompanija Airbus dobila od Berlina i Pariza, odnosno Bruxellesa, koje je WTO proglasio nezakonitima. Airbus, a time Njemačka i Francuska, bili su glavni dobitnici ovih subvencija, a SAD su nametnule carine cijeloj Europskoj uniji, kao da se radi o stvarnoj federaciji država.

Die Welt napominje da će njemačke robe najviše trpjeti zbog odluke Washingtona, čiji je udio najveći na općem popisu proizvoda koji podliježu carinama. Ali na tom popisu uopće ne bi trebala biti talijanska vina ili sirevi ili proizvodi drugih zemalja, jer kakve veze, na primjer, imaju Grčka ili Hrvatska s Airbusom?

No, Nijemci su ogorčeni. Američki predsjednik Donald Trump je dobio pravo nametanja carina na europske robe, budući da je WTO subvencije Airbusa, koje je dobio od Bruxellesa, što je bio trik Berlina i Pariza, kao nezakonite.

Američke carine najteže će pogoditi Njemačku, piše Die Welt, pozivajući se na podatke američkog ministarstva trgovine. Iz njih proizlazi da će njemačka roba se ocariniti njemačka roba u vrijednosti od oko 2,4 milijarde dolara, uključujući uređaje za zavarivanje, odvijače, kliješta i fotoaparate.

Prema publikaciji, WTO je dozvolio Sjedinjenim Državama da nametnu carine na robu iz EU u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi dolara. Napominje se da Washington namjerava u potpunosti iskoristiti ovu kvotu. Carine na uvoz europskih zrakoplova bit će 10%, a carine planirane na njemačke građevinske proizvode i niz drugih proizvoda iz Njemačke i drugih zemalja bit će 25%. Pored Njemačke, carine će prvenstveno utjecati na Francusku, Veliku Britaniju i Španjolsku.

“Željeli bismo smanjiti razinu napetosti”, rekao je francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire.

Napomenuo da bi carine bile štetne za obje strane. Podsjetio je i da Kina aktivno razvija svoju zrakoplovnu industriju i dodao da bi uvođenje carina Washingtona bila ekonomska i politička greška. Prema francuskom ministru, EU je spremna “odlučno odgovoriti na američke akcije“.

Međutim, predsjednik odbora Europskog parlamenta za međunarodnu trgovinu, Bernd Lange, upozorio je Bruxelles na preuranjeni odgovor, pozivajući ga da ne povećava napetosti. Podržao ga je zastupnik Europskog parlamenta Daniel Caspari, koji je napomenuo da će od eskalacije trgovinskog sukoba između EU i Sjedinjenih Država u prvom redu koristi imati Kina.

Njemački proizvođači sa zabrinutošću promatraju razvoj situacije, piše Die Welt.

„Nadali smo se da će nova Europska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, biti prilika za poboljšanje trgovinskih i političkih odnosa. Nažalost, sada se stvara situacija poput pustošenja“, rekao je Ulrich Ackermann, glavni ekonomist Njemačke inženjerske unije.

„Carine se uvode u pogrešno vrijeme za zrakoplovnu industriju. Tvrtke trpe zbog naglog pada narudžbi, a Sjedinjene Države su njihovo glavno izvozno tržište“, napominje Die Welt.

CarineNisko budžetni letovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zacc
4 godine prije

“Sjedinjene Države će uvesti će na nekoliko europskih roba u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara”
Da barem podnaslov ima nekog smisla…

Dopizdilomi
4 godine prije

Cijela EU bi trebala reagirati i opaliti SAD-u carine i uvesti vize.

Son of Alerik
4 godine prije

Komu se Berlin ima žaliti? Brusselu? I kakva je to moć u Brusselu, a da može nešto riješiti s Trumpom? Nije li upravo Njemačka kršila pravila WTO i subvencionirala svoju industriju? Sad joj se po presudi vraća. Mogu se samo nadati da je Airbus barem za 10% bolji od Boeinga pa da ga kupci budu radi toga kupovali.U suprotnom će morati smanjiti cijenu, a onda tko zna kako dalje…
Za Njemačku bi bilo dobro da razmisli o povećanoj kupnji američke robe te tako smanji svoj vanjskotrgovinski suficit kojeg bilda na račun SAD-a, što i jest prvotna Trumpova težnja.

antiimperijalista
4 godine prije

a, neka svoj izvoz pripišu na ime hrvatske države,riješit će taj problem, a, “nas uvaliti u govna”, jer ćemo na taj način od njih preuzetu štafetnu palicu “pušadžije”.😊

Sarmat
4 godine prije

Ljudi, ma jel to moguće! Poslušni vazali negoduju zbog gazdinog ponašanja!
Harač, rajo, harač il još gore bit će!

Ivo
4 godine prije

Ovo s carinama Airbusu sam predvidio čim su počele nevolje s Boeingom 737 Max, treba spašavati firmu, hebi ga.
Zna se odavno vrlo dobro da sve normalne zemlje subvencioniraju svoju industriju, pogotovo onu stratešku. Nijemci i francuzi kroz subvencije, ameri kroz napuhane vojne narudžbe Boeingu i ostalima.
Pouka iz ovoga za Hrvatsku je da trebamo i mi štiti našu privredu carinama, i tako postupati sa svima s kojima imamo trgovinski deficit. Pseudoliberalne mantre o nekom fantomskom slobodnom tržištu treba ostaviti bud@l@ma koje ih propagiraju.

Snicla
4 godine prije

Njemačka najviše pogođena jer 1. najjače gospodarstvo u Evropi 2. Sjeverni tok . Mogla bi EU proučiti kako prolaze američki saveznici. Cijedit će ih ko limun. Americi treba para, Saudi nemaju više. Kinezi ne daju a ni Rusi. Tko je ostao za musti?

Yeah
4 godine prije

Najbolji su mi ovi odgovori tipa, eu ce odgovoriti odlucno…ma naravno, dok ti okupator dovodi 20.000 vojnika na tvoj teritorij i izvodi pokaznu vjezbu. To je ono odlucno mozda ahaha

Perun
4 godine prije

Zasto se Berlin žali ,zato što američke carine najviše pogađaju Njemačku…..Pa to su rezultati Trumpove „nenadmašne mudrosti“ …Pa to je Zavjera Washingtona da potkopa europsku ekonomiju ….Dok Njemački proizvođači sa zabrinutošću promatraju razvoj situacije njemacke tvrtke trpe zbog naglog pada narudžbi …..recesija neko ,rece po narudzbi USA….Ko je sa djavolom tikve sadio sadice i krumpir ,Logicno zar ne ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI