“Bez kompromisa” sa Moskvom, obećava Kijev

Mihail Podoljak
14 komentara

Vlada u Kijevu nije odustala od svoje “formule mira” i odbacuje sve kompromisne stavove, objavio je u ponedjeljak savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Wall Street Journal sugerirao da je Ukrajina ublažila svoj stav tokom mirovne konferencije u Saudijskoj Arabiji.

“Jedina osnovna ‘temelj za pregovore’ je Formula mira predsjednika Zelenskog”, napisao je Podoliak na Twitteru . „Ne može biti kompromisnih pozicija kao što su „trenutni prekid vatre“ i „pregovori ovde i sada“ koji Rusiji daju vremena da ostane na okupiranim teritorijama. Samo povlačenje ruskih trupa na granicu 1991.”

Ukrajina optužuje Rusiju da je “okupirala” ne samo Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – četiri regije koje su se prošle godine odlučile pridružiti Moskvi – već i Krim, koji je velikom većinom glasao za ponovno priključenje Rusiji nakon puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD.

„Svaki scenario prekida vatre i zamrzavanja rata u Ukrajini u sadašnjem rasporedu značiće samo jedno – stvarnu pobedu Rusije i lični trijumf [predsednika Vladimira] Putina“, dodao je Podoliak nekoliko sati kasnije. “Ovo bi bio veliki poraz za zapadni svijet i kraj trenutnog globalnog sigurnosnog poretka.”

On je također tvrdio da će Moskva koristiti “Minsk 3” za ponovno naoružavanje i pripremu za “sljedeću rundu” rata, koji će se vratiti “veći, krvaviji i bolje pripremljen” čim se “promijene politički lideri u ključnim zapadnim zemljama”.

Minsk 1 i Minsk 2 bili su prekidi vatre uz posredovanje Pariza i Berlina 2014. i 2015. godine, nakon što Kijev nije uspio silom slomiti pobunu u Donjecku i Lugansku. Njemački i francuski lideri uključeni u pregovore prošle godine su priznali da su kupovali vrijeme kako bi NATO mogao naoružati Ukrajinu za rat protiv Rusije.

Podoliak nije precizirao šta je podstaklo njegove tvitove. Međutim, članak Wall Street Journala o razgovorima održanim tokom vikenda u Džedi – koji sugerira da je Ukrajina odustala od svoje tvrdolinijaške pozicije – u ponedjeljak je široko kružio društvenim medijima na ruskom jeziku.

Čini se da razgovori, na koje Rusija nije bila pozvana, nisu ništa postigli. Međutim, Žurnal je citirao “visokog evropskog zvaničnika” i dvojicu diplomata koji su izvestili da Ukrajina “nije ponovo insistirala na prihvatanju njenog mirovnog plana” i “nije insistirala na zahtevu za povlačenje Rusije”.

Moskva je odbacila Zelenskijevu “formulu mira”, set od deset zahtjeva koji predstavljaju bezuslovnu predaju Rusije, kao “beskorisni ultimatum” koji samo služi za produžavanje neprijateljstava.

“U sadašnjoj dispoziciji ne može biti procesa pregovora. Status quo se mora promijeniti na bojnom polju. To znači… više oružja, projektila i aviona”, zatražio je Podoliak u ponedjeljak poslijepodne.

SAD i njeni saveznici su Ukrajini već isporučili oružje, municiju i opremu u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara, tvrdeći da Rusija “mora izgubiti” , dok ističu da zapravo nisu uključeni u sukob.

Mirovna inicijativarusijasaudijska arabijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Dosadit će i ljudima ginuti – smijenit će se vlast zbog toga, samo je pitanje kada. Žalosno da se i dalje radi ogromno krvoproliće zato što jedna strana ultimativno i dosljedno traži nemoguće, dok od svoje vojne opreme praktično nema više ništa, a omjer poginulih vojnika u protuofenzivi joj je porazan. „Svaki scenario prekida vatre i zamrzavanja rata u Ukrajini u sadašnjem rasporedu značiće samo jedno – stvarnu pobedu Rusije i lični trijumf [predsednika Vladimira] Putina“, dodao je Podoliak nekoliko sati kasnije. “Ovo bi bio veliki poraz za zapadni svijet i kraj trenutnog globalnog sigurnosnog poretka.” Zamrzavanje rata i trenutnog stanja na terenu sa NATO Ukrajinom sigurno nije Putinov cilj – cilj je urušavanje NATO ukrajinske vlasti koja žarko želi donijeti nuklearne projektile na ukrajinsko-rusku granicu blizu najnaseljenijeg dijela Rusije. S time da i ako Ukrajina odluči biti neutralna, to sada ništa ne znači – previše je zle krvi nanijeto… Čitaj više »

eks
8 mjeseci prije

Rusi su izveli raketni udar na hotel “Družba” u Krasnoarmejsku – ukrajinski Pokrovsk . U tom hotelu je bio stacioniran štab oružanih snaga . Raketni udar izvršen je i na restoran “Korleone”, mesto okupljanja stranih plaćenika. Ukrajinci su sve vojne formacije-institucije (spavaone, komandna mesta, vojne klubove, … ) stacionirali u civilne objekte . Neki važniji centri su u bunkerima duboko pod zemljom .

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Malo zabave 🙂

“The Nord Stream investigation has come upon an interesting character: a Ukrainian woman that on closer inspection turns our to be Russian and to have been involved in organising the 2014 Crimea referendum “

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Na Borodinu smo uspeli da smrtno ranimo zver. Ali ona je tad besna, i ništa manje opasna. Jedino što nam je preostalo, jest da se povučemo, i čekamo da zver iskrvari…”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Medvedev

“It is difficult to condemn the desire to end the war.
It is impossible to argue with references to the UN Charter, given the understanding that, in addition to sovereignty, there is also the right of nations to self-determination.

But any proposal for peace has a chance of success if three key conditions are met:

1. Participation of both sides in the conflict. And this isn’t.

2. Justification of the historical context. The thing is, the country of Ukraine never existed until 1991. It is part of the Russian Empire.

3.Taking in account the current realities. And they are as follows: Ukraine is in a stage of semi decay and part of its territories has returned to Russia.”

Preko Twittera i fb. neprovjereno.
Link

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Ne zaboravite da Rusija nije objavila RAT Ukrajini.

Ona sprovodi SVO. Ogromna je razlika izmedju ta dva.

Rusi do sada nisu gadjali nista sto bi ugrozilo direktni opstanak Ukrajine.

Nisu gagjali mostove, hidrocentrale, Radu, zeleznicka cvorista, brane na Dnjepru.
Na Dnjepru je sustav od 24 brana, ako Rusi to poruse Kijevu i Ukrajini ce se desiti apokalispsa.
Kad je Putin rekao da nisu poceli nista ozbiljno, on je to i mislio.

Rusi i dalje vode SVO u rukavicama, a idioti na zapadu to tumave kao slabost pa i dalje guraju Ukrajinu u rat.
Ako Rusija objavi RAT Ukrajini, Ukrajina ce bisi izbrisana sa lica zemlje.”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“… dio intervjua Mihajla Podoljaka: “Možemo li razgovarati o diplomatskom izlazu iz situacije na Krimu? Da, naravno, ako Moskva danas počne povlačiti svoje trupe. Onda možemo pričekati dan, dva ili tri, dok se trupe ZAJEDNO S RUSKIM STANOVNICIMA povuku, rekao je. Dodao je i da, nakon što Rusija napusti cijeli teritorij Ukrajine, pregovori trebaju biti o ruskoj KOMPENZACIJI UKRAJINI i kažnjavanju ratnih zločina, kao i o stvaranju 100 kilometara duge demilitarizirane zone s RUSKE STRANE GRANICE. Ističe kako je i za ukrajinski oporavak bitna sudbina njihovog stanovništva, koje se velikim dijelom povijesno identificiralo s Rusijom. “Moramo potpuno zatvoriti sve što je vezano uz ruski kulturni prostor. Moramo iskorijeniti sve rusko. Treba postojati samo ukrajinski kulturni prostor ili globalni kulturni prostor. Ne treba razgovarati o tome ima li osoba pravo koristiti ruski jezik ili ne. Ne treba o njima razmišljati kao o ‘našim ljudima s kojima moramo o nečemu razgovarati‘. Tamo… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Pazi ovo:

“…u utorak odrzana promocija promaknuca zapovjednika unutar Britanskih kraljevskih oruzanih snaga. Sem ostalih cin generala je dobilo sest vojnih djelatnika. Jedan posthumno. Promaknuce je takodjer dobilo jos cetiri zapovjednika, takodjer posthumno. Interesantno je da navedeni zapovjednik koji je posthumno promovisan u cin generala nije dobio “agreman” NATO pakta iako je to uobicajeno u clanicama saveza.
Prije svecanosti odrzana je i “promocija” necasno otpustenih vojnih djelatnika medju kojima su i dvojica zapovjednika koji su iznjeli detalje o ovome. Svi opisani nalazili su se u onom restoranu u Ukrajini … No, odavno je poznato da NATO vec odavno sa britanskim zapovjednicima ima problem u Ukrajini.”
neprovjereno

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Fulford tvrdi da je Zelenski ucijenjen od strane Londona da ne smije pregovarati o miru – drže njegovu obitelj tamo kao taoce.
Tako se žele osigurati da rat i dalje traje.

tihobl
8 mjeseci prije

Dzaba prdi. Zelenski se odrekao teritorijalne cjelovitosti na samitu u Saudijskoj Arabiji. Pristao je da rusima preda Zaporosje i Herson u zamjenu za primirje.

Mali Boro
8 mjeseci prije

Gospon Podoljak očito misli da je premalo Ukrajinaca poginulo.

Mali Boro
8 mjeseci prije

Što bi dali Ukrajinci sada za Minski sporazum II . Ali još uvijek mogu Merkelici i Holandu zahvaliti na podršci za ne primjenjivanje istih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI