„Bez upozorenja, bez napada, bez dokaza“: YouTube briše kanal Institut Ron Paul, ali priznaje „grešku“ nakon galame u javnosti

Ron Paul
11 komentara

YouTube je obnovio kanal Instituta koji vodi bivši američki kongresmen Ron Paul nakon što se žalio, označavajući to greškom. Ovaj potez dolazi usred masovne cenzure koju sprovodi video platforma u vlasništvu Googlea.

„Veoma sam šokiran što je YouTube potpuno uklonio kanal mog Instituta Ron Paul: bez upozorenja, bez napada, bez dokaza“, tvitovao je u četvrtak penzionisani kongresmen iz Teksasa. „Jedino objašnjenje je bilo „ozbiljno ili opetovano kršenje smjernica naše zajednice.“ Kanal se rijetko koristi. Žalba je automatski odbijena. Pomoć?”

U naknadnoj poruci, Paul je rekao da kanal Ron Paul Liberti Report ostaje dostupan. Glavni kanal instituta je „nalog koji se rijetko koristi i njegovo ukidanje je zbunjujuće“, dodao je on.

Iako je Paul objavio snimke ekrana sa e-porukama YouTube u kojima se navodi da su primili njegovu žalbu i odlučili da potvrde svoju odluku, kompanija je u četvrtak popodne odgovorila da je „ovo bila greška“ i da je kanal vraćen.

Paul je Institut osnovao kada se povukao iz Kongresa 2013. godine, nakon decenija predstavljanja Teksasa u Predstavničkom domu. Kandidovao se za predsjednika na listi Libertarijanske partije 1988. i na republikanskim predizborima 2008. i 2012. godine.

Jeffrey Tucker, libertarijanski naučnik koji vodi nedavno osnovani Brownstone Institute, nazvao je potez YouTubea „pokušajem da se očiste sve platforme od neslaganja“ što se „pogoršava iz sata u sat“.

Video platforma koju vodi Google objavila je u srijedu nova pravila, koja zabranjuju sav „štetni sadržaj o vakcini“ – ne samo nedavno razvijenim vakcinama protiv Covida-19, već i vakcinama uopšte.

Nakon objave uslijedile su zabrane za nekoliko ljudi koje je jedna neprofitna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji u julu imenovala za objavljivače „dezinformacija“. Popis koji je sastavio Centar za borbu protiv digitalne mržnje tada je Bidenova administracija iskoristila za pozivanje na cenzuru društvenih medija.

Dan ranije, YouTube je izbrisao dva kanala RT DE na njemačkom jeziku, optužujući ih za „medicinske dezinformacije“ u četiri video zapisa i pokušavajući da zaobiđu napad „smjernica zajednice“ objavljivanjem novih video zapisa na drugom kanalu.

Paulov sin Rand, republikanski senator iz Kentuckija, takođe je nedavno bio na meti YouTube cenzure. Početkom avgusta otkrio je da su mu „ljevičarski kreteni“ u Googleu odredili sedmičnu zabranu citiranja recenziranih članaka o efikasnosti maski za lice u zaustavljanju širenja Covida-19.

Senator Paul nazvao je cenzuru “značkom časti” i rekao da je to ponašanje “protiv slobode govora, protiv napretka nauke”. Međutim, kao libertarian, odlučio je da javno izrazi neslaganje i promoviše kompanije koje cijene slobodu govora, umjesto da poziva na njihovu regulaciju.

Iako YouTube nije komentarisao zašto je obrisan glavni kanal Instituta Ron Paul, bivši kongresmen napisao je knjigu koja kritikuje fiskalnu politiku sadašnje administracije.

CenzuraRon PaulYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simon
2 godine prije

Da je on šokiran, stvarno nevjerojatno da netko ozbijlan može biti šokiran zbog brisanja s platforme nakon što je twitter izbrisao predsjednika SAD.

Sticky fingers
2 godine prije

Navodno su obrisali 133 000 videa. Sve je to ocekivano. Cudim se da su nasi uopce prenijeli vijest o onoj jadnoj mladoj zeni iz Slo. Citajte komentare na raznim portalima pa cete vidjeti sto se dogadja. Trebalo bi stupiti u kontakt s komentatorima koji tvrde da im je clan obitelji umro ili je zavrsio u bolnici zbog cjepiva. Njihov glas se mora cuti!

dokurčilomi
2 godine prije

Ne razumijete to je u SAD i demokratska i ispravna cenzura da je u Rusiji ili Kini to bi bila komunistička, bezobrazna, destruktivna, antidemokratska cenzura. Govnari za pravo glasa i ljudska prava sada šute.

NeBudiOvca
2 godine prije

U Južnoafričkoj Republici se trenutno dogadja nešto interesantno, sto prolazi gotovo nespomenuto u medijima. Sudjenje protiv predsjednika, premijera i odredjenog broja drugih dužnosnika za provodjenje i sudjelovanje u Covid teroru (od uvedenih mjera, cjepiva Itd). Ono sto priču čini posebno zanimljivom je da se paralelno s tim odvija postupak u kojem se traži ukidanje takozvane nacionalne banke i promjena trenutnog sustava financijske vlasti i upravljanja u zemlji. Njihov najviši nacionalni sud pred kojim se vodi postupak je odbio odbaciti tužbe sto je zahtijevala obrana i uzeo ih je u raspravljanje. Naravno sve skupa ne mora značiti ništa, ali koliko znam ova druga tužba je nešto sto je sada po prvi put ušlo u fazu rasprave pred najvišim sudom u jednoj ipak relativno velikoj zemlji. Čitajući komentare na nekim stranim portalima, da se zaključiti, da iako je njihova vlast od početka bila vrlo aktivna u provodjenju Covid agende, njihovi vjerski službenici… Čitaj više »

Ljiljana Grill
2 godine prije

OTVORITE KONAČNO KONC-LOGORE I SVE NEISTOMIŠLJENIKE KOJI NISU ZA UNIŠTENJE CIJELE CIVILIZACIJE, RADI ŠAKE PREBOGATIH, KOJI NE ZNAJU ŠTO
ĆE OD OBJESTI, POUBIJAJTE KAO ŠTO JE I HITLER RADIO ! OVO JE MUČENJE
I MRCVARENJE STRAHOM OD NEČEGA ŠTO USTVARI NE P O S T O J I ! ŠTO,
AKO SVI POLUDIMO I UZMEMO ZAKON U SVOJE RUKE I KRENEMO NA VAS? SJEVERNA KOREJA JEDVA ČEKA DA STISNE GUMB ZA UNIŠTENJE CIJELE ZEMLJE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI