Biden će pokrenuti radnu skupinu razvoja nuklearne tehnologije s Velikom Britanijom i Australijom u nastojanju odupiranju Kini

Biden
18 komentara

Predsjednik Biden trebao bi najaviti trostrani pakt o razmjeni tehnologija s Velikom Britanijom i Australijom, uključujući nuklearnu obranu, rekli su za Politico izvori bliski Bijeloj kući. Zemlje će se sastati kako bi razgovarale o ”prijetnjama” uključujući Kinu.

Očekuje se da će Biden objaviti novi obrambeni sporazum, navodno pod nazivom AUUKUS, koji uključuje Veliku Britaniju i Australiju, prema novinskim medijima u kojima se citira neimenovani dužnosnik Bijele kuće i zaposlenik u Kongresu. Navodno će se usredotočiti na razmjenu informacija u područjima poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, sposobnosti dalekometnog napada, pa čak i infrastrukture nuklearne obrane.

Planira se da će američki predsjednik objaviti važnu najavu u vezi s jačanjem obrambenog saveza između SAD-a, Velike Britanije i Australije u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, izvijestio je Sydney Morning Herald. Nekoliko visokih ministara kabineta dobili su rijetka izuzeća od iznimno oštrog zatvaranja zemlje kako bi prisustvovali sastanku “na brzinu dogovoren” u glavnom gradu Canberri, prema izvorima koji su upoznati s tom temom, a citirali su ih australski mediji.

Očekuje se da će Biden iznijeti “kratke primjedbe o inicijativi nacionalne sigurnosti”, dok druga pitanja za raspravu uključuju kako bi savez mogao uzvratiti udarac protiv kineskih trgovačkih manevara i drugih takozvanih “napada iz sive zone”, povećanog pristupa američkoj raketnoj tehnologiji za Australci, kontroverzno povlačenje iz Afganistana i priroda budućih terorističkih prijetnji.

Iako trenutno u Australiji nema američkih nuklearnih bombi, neki su nagađali da će obrambeni pakt uključivati širenje američke raketne infrastrukture na kontinent radi rješavanja navodne prijetnje koju predstavlja Kina.

SAD i Kina često se međusobno optužuju za podizanje napetosti i za provokativno ponašanje u području provođenjem pomorskih vježbi. SAD redovito provodi takozvane misije ”slobode plovidbe”, ploveći ratnim brodovima blizu kineskih voda, što Peking smatra provokativnim vojnim akcijama. Washington u međuvremenu optužuje Kinu da je zastrašila svoje susjede slanjem svojih vojnih brodova i zrakoplova da patroliraju područjima u blizini Tajvana, kojeg Peking smatra dijelom Kine.

Washington je pozvao svoje saveznike u regiji da pomognu u suzbijanju, kako tvrdi, ekspanzionističke sile koja se pokušava uključiti u provokacije. Kina tvrdi da američka mornarička prisutnost u tjesnacu šalje pogrešne signale Tajvanu o neovisnosti i da se takve akcije “igraju vatrom”.

Iako se u sporazumu navodno ne spominje izričito Kina, Politico je izvijestio da je uvođenje AUUKUS-a “još jedan potez zapadnih saveznika kako bi se odbio kineski uspon na vojnom i tehnološkom polju”. Premijer Scott Morrison trebao bi se sljedeći tjedan prvi put osobno sastati s Bidenom.

australijajoe bidenkinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbuDabi
2 godine prije

Ma Kina ih sutra kupi ako hoće, koja predstava za javnost.

Dragačevac
2 godine prije

Podsećaju me na firmu u kojoj radim, samo se sastaju diskutuju i na kraju ništa.
A kinezi ćute i rade.

JumpingJackFlash
2 godine prije

Varani su lijepo zaključali Australiju. Dok dobri momak Džo B. u svojoj komatoznoj glavi skonta šta treba napraviti, Kinezi bi mogli učas doći i preuzeti ključ…
Uglavnom, australskim varanima su pune gaće zbog straha od Kineza. Eto da barem nekim varanima nisu Rusi krivi za sve…

sokre
2 godine prije

sve zlo ovog svijeta dolazi iz zlatnog trokuta vatican – city of london – washington dc. papa, R & R. katolibanska crkva se odavno odrekla Krista i poklonila zlatnom teletu i skupa s židovima terorizira sirotinju koje je sve više i više.

Konspirator
2 godine prije

Mozemo nadodati.
Australija je sklopila sporazum s EU clanicom, Francuskom da kupi podmornice u vrijednosti 40 miljardi dolara.
Australija je ponistila taj ugovor.
Francuska je optuzila Australiju da su im zabili noz u ledja, da su im napravili ono isto sto su oni napravili Rusima kad su ponistili ugovor o gradnji dva broda Mistral samo to je bilo na stetu francuskih radnika i tvornica i na manjoj skali.
Sad Australiji ulazi u proizvodnju nuklearnih podmornica s Amerikom i Engleskom i ovo bi trebalo ciniti aktivna Tri Oka otpora Kini.
Australija pored ekonomske super sile postaje i vojna super sila.
Zahvaljujuci izlasku Britanije iz EU sve vise ce se povezivati anglosaksonski blok koji je vec na vrhu ljestvice ekonomskog bogastva s svrhom da zadrze svoj polozaj.

wess
2 godine prije

Francuska je u četvrtak optužila američkog predsjednika Joea Bidena da im je zabio nož u leđa i da se ponašao kao njegov prethodnik Donald Trump nakon što je Pariz odbačen od unosnog obrambenog sporazuma koji je s Australijom potpisala za podmornice.
Nek se Njemačka osveti Amerikancima pa nek zaustavi ruski plinovod, još nije kasno.

Mahatma
2 godine prije

Dionice ”vojno-industrijskog kompleksa” ne smiju pasti!!!

Max
2 godine prije

Da To je AUKUS ali debelo kasni za Kino Klokane će pobito distopija a ne Kina

nessy
2 godine prije

Bas me zanima, kad bi kinezi, zajedno sa rusima i kubancima provodili vojne vjezbe ‘slobodne plovidbe’, na morskoj granici Floride, da li bi to bilo pozdravljeno od zapadnih demokrata, ili bi to shvatili kao provokaciju? Sto se tice vjezbe ‘slobodne plovidbe’ u Tajvanskom kanalu, obzirom na nove kineske propise, bas me zanima kako ce USA postupati u buducnosti.

Lool
2 godine prije

Moscow expects Canberra to comply with obligations as nuclear-free country

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI