Biden iznosi uslove za susret sa Kim Džong-unom

Kim Jong Un i Joe Biden
16 komentara

Američki predsjednik Joe Biden nije isključio susret licem u lice s Kim Jong-unom, ali insistira na tome da bi sjevernokorejski lider morao pokazati pravi stav da bi se to dogodilo.

Bajden je upitan o mogućnosti takvog samita u Seulu u subotu tokom njegove posjete Južnoj Koreji, čime je otvorena njegova prva azijska turneja od preuzimanja dužnosti.

Sastanak s Kimom “zavisio bi od toga da li je iskren i da li je ozbiljan”, rekao je američki predsjednik.

Biden je također izdao zajedničku izjavu s novoizabranim predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeolom, potvrđujući da su se Washington i Seoul složili da “prošire obim i opseg kombinovanih vojnih vježbi i obuke na i oko Korejskog poluotoka”.

Vežbe, koje Severna Koreja smatra veoma provokativnim, bile su u velikoj meri smanjene za vreme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa, u pokušaju da se poboljšaju odnosi sa Pjongjangom.

Značajan samit Trampa i Kima u Singapuru u ljeto 2018. prošao je neočekivano dobro, podižući nadu u denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Ali dva daljnja sastanka nisu uspjela donijeti napredak, a Pjongjang nije uspio osigurati ublažavanje sankcija koje je želio.

Umjesto toga, dvije strane su se vratile na uobičajenu razmjenu prijetnji, a Sjeverna Koreja je nastavila svoje nuklearne i balističke probe projektila.

Neki američki zvaničnici upozorili su da bi Kim mogao odgovoriti na Bidenovu odluku da posjeti Južnu Koreju probnim ispaljivanjem ICBM-a ili izvođenjem nuklearnog testa.

Seul i Pjongjang nisu potpisali mirovni sporazum nakon sukoba između 1950. i 1953. godine.

U zajedničkoj izjavi, Bajden je također potvrdio “proširenu posvećenost Washingtona odvraćanju od RK Republike Koreje koristeći cijeli niz odbrambenih kapaciteta SAD-a, uključujući nuklearnu, konvencionalnu i raketnu odbranu”.

Uprkos razlikama sa Pjongjangom, SAD su “nudile vakcine” Severnoj Koreji usred masovne epidemije Covid-19 u zemlji pod sankcijama, rekao je Bajden. Međutim, dodao je da Vašington “nije dobio nikakav odgovor” na prijedlog.

Sljedeća stanica na Bidenovoj turneji je Japan, još jedan američki saveznik u regionu, gdje će u nedjelju doputovati na razgovore s premijerom Fumiom Kishidom i japanskim carem Naruhitom.

Azijska turnejaBidenKim Jong UnSADSjeverna KorejaSusret
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali zloco
1 godina prije

Cuj Biden iznosi uslove,taj nezna kako se zove a kamo li neke uslove da on licno iznosi.

Ljudevit
1 godina prije

Nije Sjeverna Koreja tu neka prijetnja vec sluzi Americi da drzi u saci Japan i Juznu Koreju i usput je kao prijetnja Kini. Kina je na kratkom dometu projektila iz americkih baza na Japanu, a pogotovo uJuznoj Koreji.

nepokoreni grad
1 godina prije

ajde ti moj biden lovi rake govnjare. koji bi to bio pravi stav, da ti kim kaze “ti si moj mentor, ucitelj i spasitelj i odsad cu plesati kako ti sviras”? poznavajuc kima, neces taj film nikad gledat.

mrdo
1 godina prije

Sumnjam da buci pada na pamet da se sretne sa izgubljenim slučajem.

łedeno doba
1 godina prije

ovdje imamo primjer, za ono što sam nekoliko puta ovde rekao…

dva levela za javnost

1)level geopolitike, interesa, sukoba, kriza, ratova…gdje su svi kao nešto mnogo posvađani međusobno

2)level plandemije, velikog reseta i cjepljenja, gdje su svi složni u tome (da postoji plandemija i lažna bolest kovid) i svi se kao međusobno pomažu

1)”…Umjesto toga, dvije strane su se vratile na uobičajenu razmjenu prijetnji, a Sjeverna Koreja je nastavila svoje nuklearne i balističke probe projektila…”

2) “…Uprkos razlikama sa Pjongjangom, SAD su “nudile vakcine” Severnoj Koreji usred masovne epidemije Covid-19 u zemlji pod sankcijama..”

bed blu biden
1 godina prije

Biden misli da je svu mudrost svijeta popio pa ne vidi svoju aroganciju. On s visoka postavlja nekakve uvjete, mora da je Kim oduševljen “takvom milošću”. Našo Biden crkvu di će boga molit.

Jomla
1 godina prije

… “zavisio bi od toga da li je iskren i da li je ozbiljan”…
S obzirom koliko su ameri iskreni i ozbiljni… 😛 😛 😛

Max
1 godina prije

Ne zna Biden ništa.

iskričava zbilja
1 godina prije

Hehe, nije Biden mislio ‘ozbiljno’ nego ‘serious’ = ‘na način odraslih’. Ozbiljno ipak znači nešto drugo: na način zbilje, u skladu sa zbiljom… Tu Biden nije doma.

Zapravo su nam ovi dosadni odrasli nekad davno ukrali i promijenili značenje riječi ozbiljnost, nema to veze sa plaćanjem računa i nošenjem aktovke –> eto to je ne-(o)zbiljno. Slično kao i ‘amater’ (netko tko nije profi i radi nešto iz gušta) sad je postao ‘netko tko loše radi svoj posao’. Sve su poremetili i izmiješali, najozbiljnije vam kažem. 🙂
Pa da završim u OZBILJNOM tonu:
There’s a natural mystic
Blowing through the air
If you listen carefully now you will hear…

1 godina prije

jedan od glavnih bidenovih uvjeta je bio da se sastanak odrzi sho blize sanitarnom cvoru..i da se,pri rukovanju,razmjene pelene za inkontinenciju.hvala.

ANTIFASHISTA
1 godina prije

Amerikenjce i sve njihove jatake i saveznike treba sistematski tamaniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI