“Biden blokira UK u trci za vodstvo u NATO-u”

Joe Biden
18 komentara

Američki predsjednik Joe Biden usprotivio se kandidaturi britanskog ministra odbrane Bena Wallacea za vodstvo NATO-a, vjerovatno zato što je služio kao britanski vojnik u Sjevernoj Irskoj tokom perioda sektaškog nasilja poznatog kao ‘Nevolje’.

Wallace je bio među vodećim kandidatima da zamijeni Jensa Stoltenberga na mjestu generalnog sekretara NATO-a kada Norvežaninu istekne mandat kasnije ove godine. Međutim, Wallace, kojeg je bivši premijer Boris Johnson imenovao za šefa odbrane Velike Britanije 2019. godine, povukao se prošlog mjeseca.

Prema neimenovanim izvorima koje je citirao Daily Mail on Sunday, Bidenovo oklijevanje oko njegovih akreditiva – posebno kada se radi o Sjevernoj Irskoj – bilo je ključno za Wallaceovu odluku da ne učestvuje u utrci za vodstvo NATO-a.

“Biden nosi svoje južnoirske korijene na rukavu i znat će da je Ben služio u britanskoj vojsci tokom nevolja”, rekao je anonimni izvor blizak Wallaceu, a prenosi novine. “Ni on nije posebno probritanski, tako da sumnjamo da je to bio jedan od razloga zašto predsjednik nije uspio da baci svoju težinu iza svoje kandidature.”

Wallace je odslužio dvije turneje po Sjevernoj Irskoj sa Škotskom gardom tokom svoje vojne karijere i spominjan je u depešama kao da je pomogao u osujećivanju zavjere Irske republikanske armije (IRA) 1992. godine.

Britanske trupe su bile veoma nepopularne u republikanskim zajednicama u Sjevernoj Irskoj tokom čitavog The Troublesa. Godine 1972. britanski padobranci ubili su 13 nenaoružanih demonstranata i ranili još najmanje 15 u ozloglašenom incidentu poznatom kao ‘Krvavi nedjeljni masakr’, koji je dijelom definirao sektaški sukob.

Ranije se nagovještavalo da bi sljedeći lider NATO-a u idealnom slučaju došao iz države članice EU, a da je povlačenje Velike Britanije iz bloka potkopala Wallaceovu kandidaturu. Šef odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Wallace bio je vatreni pristalica ukrajinskih vojnih snaga tokom njenog sukoba s Moskvom.

Tvrdnje iznesene u izvještaju Daily Mail-a dolaze mjesecima udaljenim od Bajdenove posjete Irskoj, za koju će kasnije reći da je prijem Nacionalne demokratske konvencije u maju osmišljen kako bi se „uverilo da Britanci ne zajebaju okolo” kada su u pitanju njihove obaveze da podržavaju mir u Sjevernoj Irskoj.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je “100% lažno i netačno” da je Bajden odbacio Wallaceove NATO ambicije zbog toga što je služio kao britanski vojni oficir u Sjevernoj Irskoj.

BidenkandidaturaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
9 mjeseci prije

Ursula ima kvalifikacije.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Zaprav … Jasno je bilo da strukture u sjenci što trenutačno manipuliraju i samim , Britanskim otočjem , mogu predstavljati , silnih problema i samim US , gurajući ih u direktan sukob sa Russia a za njihov , vlastiti račun … Wallace je jedan od njih ! Time US šalju jasnu poruku da im to neće proć , niti u jednoj varijanti ! No tu se stvari još više kompliciraju !!! Britanske strukture u sjenci — neće odustati !!! Sasma sigurno !!! Potaknut će sada ” i Boga i vraga ” da se Biden Administration — sruši !!! U tijeku prva rata im uspjelo a bogme i druga 😁 ! Da bi se sada NA SVAKI NAČIN US DIREKTNO UVUKLE U SUKOB SA RUSSIA !!! No … Britannia uopće nije sama u tim htjenjima 😉 .. Te , crne , globalističke strukture su vrlo dobro uvezane po cjelu planetu i… Čitaj više »

borjana
9 mjeseci prije

Pa ne znam šta bi falilo da tu časnu dužnost preuzme iskusni vojni stručnjak i uglednik, i od časnika HV veoma cijenjeni gospon banožić?!?
Jednistavno je za nepovjerovati da bi OSRH imala išta protiv.

TomRy
9 mjeseci prije

@Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je “100% lažno i netačno” da je Bajden odbacio Wallaceove NATO ambicije zbog toga što je služio kao britanski vojni oficir u Sjevernoj Irskoj.@
Nije uopće bitno,, Bijeloj kući odgovara da je na čelu OTAN netko iz europskih banana državica tipa LT, CRO, AL, SK, a ja tipujem za banožića i/ili kolindu,,

Ivan
9 mjeseci prije

Bas da vidimo hoce li MI7 terminirati Bidena ili ce dubre uspjeti krepati prirodnom smrcu i u krevetu?

Captain
9 mjeseci prije

Kolinda bi im pjevala

Henrik8
9 mjeseci prije

Čini se da više nitko nikom ne vjeruje. Realno je za očekivati da Amerika neće ispustiti direktno zapovijedanje NATO-om.

Max
9 mjeseci prije

Masonska posla.

Objektivno
9 mjeseci prije

Kako stigne i o tome razmisljati, deda, svaka cast!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI