Biden kaže da je Indija “kolebljiva” oko odgovora Rusiji

Biden - Indija
10 komentara

Predsjednik je istaknuo New Delhi zbog nespremnosti da uzvrati nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden optužio je Indiju da je „pomalo kolebljiva“ u svom odgovoru na napad Rusije na Ukrajinu, dok je pohvalio „izuzetno snažne“ reakcije drugih regionalnih saveznika poput Japana i Australije.

Govoreći na poslovnom forumu u ponedjeljak, predsjednik je sugerisao da Indija nije učinila dovoljno da kazni Rusiju zbog njene vojne operacije, navodi Reuters, upoređujući New Delhi sa drugim članicama indo-pacifičke alijanse „Quad“, koju takođe čine Washington, Tokio i Kanbera.

Biden je rekao da je bezbjednosni blok izrekao „izuzetno oštre” osude nakon napada Moskve na Ukrajinu, „sa mogućim izuzetkom Indije koja je donekle kolebljiva o nekim od ovih pitanja”. U kasnijim komentarima za indijsku NDTV, američka državna podsekretarka za politička pitanja Victorija Nuland je tvrdila da „demokratije treba da stoje zajedno i razvijaju svoju poziciju u odnosu na Rusiju“ i da se „suprotstavljaju autokratijama poput Rusije i Kine“, dodajući da je ovaj stav ponovljen indijskim zvaničnicima.

Dok Sjedinjene Države i brojni saveznici vrše pritisak na Indiju da prekine svoje prijateljske veze sa Moskvom, gurajući je da se pridruži međunarodnoj kampanji sankcija, New Delhi oklijeva da popusti tom zahtjevu, odbijajući da glasa za osudu Moskve u Ujedinjenim Nacijama, pa je čak navodno, prošle sedmice, pristao da poveća uvoz ruske nafte uz popust.

Nakon virtuelnog sastanka između premijera Indije i Australije ove sedmice, indijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Kanbera razumije indijski stav o pitanju Rusije, koji „odražava našu sopstvenu situaciju, naša sopstvena razmatranja“.

Druge države, uključujući Kinu, pa čak i članice NATO, Mađarsku, Njemačku i Holandiju, takođe su pružile određeni otpor sankcijama. Uprkos tome što su se složile sa nekim kaznama, posljednje tri države osporile su evropsku inicijativu da se uvede embargo na rusku energiju ranije ove sedmice, izražavajući zabrinutost da bi to moglo naštetiti njihovim sopstvenim zalihama nafte, gasa i uglja. Pakistanski premijer Imran Khan je takođe nedavno odbacio sličan pritisak Zapada, rekavši: „Nisam kleknuo ni pred kim i neću dozvoliti da moja država poklekne“.

Moskva je napala susjednu državu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

BidenIndijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Pitaj Boga na koju je drzavu mislio izlapetina kad je rekao Indija.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Biden kao i svaki drugi ishlapljeli starac zaboravlja da: JEDNOUMLJE VODI IZRAVNO U BEZUMLJE.

Cocolo
2 godine prije

a sto drugo ocekibvati od prgavog senilnog starcica koji pada cim malo zapuse

nekoime
2 godine prije

Biden je čak ponudio Modiju ispriku za Indijance pobijene pri naseljavanju Amerike, ne bi li ga privukao na stranu slobodnih i demokratskih zemalja.

Max
2 godine prije

Indije se neće dati.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ako su Indijci odhebali američka Pfizer i ModeRNA cjepiva iz svoje zemlje, mogu svakako i pritiske ovog dementnog starca.

tihobl
2 godine prije

Ameri su autorativno zatrazili od Indije da uvede sankcije Rusiji i da Kijevu posalje S-400 i Su-30.
Indijci su ovaj zahtjev odbacili kao totalnu budalastinu koja ne zasluzje ni odgovor. Bajden je to protumacio na svoj nacin, kao sto je protumacio i kad su aparski princevi odbili da mu se jave na poziv (saudisjki je rekao “prenesite im da nemam sta da pricam sa budalom”, a onaj iz UAE je rekao: recete mu da imam vaznijeg posla da sam otisao na lov sa skolovim”).

Amere u svijetu sve manje zarezuju, osim u EU gdje nema politicara od formata.

abc
2 godine prije

Indija neče pljuvati u svoj tanjir, zbog koristi USA. Više koristi ima od Rusije (energenti, hrana, jeftinije oružje, gnojiva, atomske elektrane)

Flashpoint
2 godine prije

Ovo je borba petnog svijeta protiv slobodnog svijeta. Normalno je zasto slobodni ne razumije pametne.

Perun
2 godine prije

Investicioni fond sina predsednika SAD Hantera Bajdena učestvovao je u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini, saopštio je načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.„Razmere programa su zapanjujuće. Pored vojnog resora, u njegovoj realizaciji direktno učestvuju američka Agencija za međunarodni razvoj, Fond Džordža Soroša, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Naučni koordinatori su vodeće istraživačke organizacije, uključujući Nacionalnu laboratoriju u Los Alamosu koja pravi nuklearno oružje u okviru ‘projekta Menhetn’. Sve te aktivnosti se sprovode pod punom kontrolom Pentagona”, rekao je Kirilov.SAD kontrolišu rad 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta, o čemu svedoče podaci Ministarstva spoljnih poslova Kine, saopštio je general.
Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je u kontekstu novih informacija potrebno tražiti objašnjenje od Vašingtona u vezi stvarnih ciljeva rada američkih bioloških laboratorija u okviru međunarodne istrage….
P.S…USA koristi Ukrajince kao zamorcad i pokusne kunice …SFSN

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI