Biden krivi republikance za pad Avdejevke

Bajden
22 komentara

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je ovosedmični gubitak ukrajinskog uporišta od Rusije republikanskim zakonodavcima koji su odbili da odobre njegov zahtjev za 60 milijardi dolara dodatne pomoći Kijevu.

“Jutros je ukrajinska vojska bila prisiljena da se povuče iz Avdejevke nakon što su ukrajinski vojnici morali da racionaliziraju municiju zbog smanjenih zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa, što je rezultiralo prvim značajnim dobitkom Rusije u nekoliko mjeseci”, rekao je Biden u subotu u saopćenju .

U saopštenju se navodi poziv koji je Biden uputio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da “podvuče posvećenost Sjedinjenih Država da nastave da podržavaju Ukrajinu uoči dve godine od ruske brutalne invazije”.

Međutim, Biden je u petak novinarima priznao da nema načina da njegova administracija pruži dodatnu municiju Ukrajini bez odobrenja Kongresa za njegov posljednji zahtjev za pomoć. On je također osudio predstavnike američkog Predstavničkog doma jer su otišli na odmor bez usvajanja dvostranačkog zakona Senata koji uključuje kombinovano finansiranje od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

“Neću reći paniku, ali postoji stvarna zabrinutost da su Sjedinjene Države pouzdan saveznik”, rekao je predsjednik. “Bilo je vrijeme da se pojačaju, zar ne? Sedite na dvonedeljnom odmoru? Šta oni misle? Bože, to je bizarno.”

Bijela kuća izdala je posljednju Bidenovu izjavu nakon što je Zelenski priznao u govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da su se ukrajinske snage povukle iz Avdejevke pod nemilosrdnim ruskim napadima kako bi izbjegli teške žrtve. Očigledno je udario američke zakonodavce, rekavši: “Molim vas, svi zapamtite da diktatori ne idu na odmor.”

Avdejka je bila žarište od 2014. godine, kada je izbio sukob između lokalnih milicija i kijevskih snaga u regionu Donbasa nakon rušenja izabrane ukrajinske vlade koju podržava Zapad. Kijevske trupe su godinama koristile grad za granatiranje stambenih područja u Donjecku, oko 20 kilometara južno.

Republikanci u Kongresu insistirali su da zakon o pomoći Ukrajini uključuje mjere za rješavanje američke krize ilegalne imigracije. “Republikanci iz Doma bili su kristalno jasni od samog početka diskusija da svaki takozvani dopunski zakon o nacionalnoj sigurnosti mora prepoznati da nacionalna sigurnost počinje na našoj granici”, rekao je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson.

Bajdenova administracija je u januaru potvrdila da je ostala bez sredstava za Ukrajinu nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u prethodno odobrenim paketima pomoći. Neki republikanski zakonodavci tvrde da Biden samo produžava krvoproliće u Ukrajini i rasipa dolare američkih poreskih obveznika, a da ne nudi strategiju za okončanje sukoba.

AvdejevkaBidenrepublikanciSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
2 mjeseci prije

A USA nisu u ratu s Rusijom?

Mali Mjesec
2 mjeseci prije

Netko je izračunao da bi za tih 110+ mlrd $ mogli izgraditi domove za sve beskućnike u Americi.

Max
2 mjeseci prije

Ne zna on što je to.

burt
2 mjeseci prije

to je politička igra jer sigurno za Ukrajinu dolaze oružja koja su joj potrebna za borbu, milijun granata 155mm iz SAD-a, Južna Koreje i EU država, rakete Patriot, F-16, Black Hawk, ATACMS sa dužim dometom, GLSDB; Scalp, Taurus, Maverick, novi kontigenti Leoparda 1, Leoparda 2 , Abramsa

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Koga li će krivit za pad Israel 🤔 ?!

Herc
2 mjeseci prije

ma koji bolan republikanci ,ja mislim da je jedini krivac trump i pokojni ćaća mu.

Red Dog
2 mjeseci prije

Oli je jos ziv Oliver North?
Neka ponove to. Neka prodaju oruzje drugima bez znanja Kongresa i neka instruisu te da preusmere oruzje i dobiveni novac Ukrajini.

Bruno
2 mjeseci prije

Šta se ovaj dedo sikira. Pa Rusija je samo velika benzinska pumpa. Dovoljno je bilo zapaliti šibicu. Izgleda da je ponestalo šibica. Ah, zabranili su uvoz drveta, biće to je razlog.

tuf
2 mjeseci prije

Smiješno politikantstvo koje niti pedlja nije udaljeno od malograđanskih prepucavanja lokalnog HDZ-a i SDP-a u omanjoj hrvatskoj općini. Jer zaista cijelo natezanje treba i promatrati iz perspektive – politikantstva. Izborna je godina, sve – ali baš sve – koristi se za ocrnjavanje “onih drugih”, onih neljuda, životinja za koje ne biste trebali glasovati. Ajmo konkretno. Kao, je*em ti Republikance, samo da smo na vrijeme dali lovu! Sve bi bilo riješeno, Rusi bi se povukli iza Urala, Kina bi se stisla oko Pekinga i plaćala duševne boli Tajvanu a Budanov bi ostvario svoj mokri san o kupanju na Krimu. Ma med & mlijeko širom galaksije. Yeah, right. U stvarnosti – tako svejedno da su i odobrili! Nemaju oni s tom lovom Ukrajincima poslati ništa od presudne važnosti – a uglavnom se radi o artiljeriji. Tek za nekoliko godina će pokrpati proizvodnju artiljerijske municije, ostaje za vidjeti koliko bi i tada Ukrajincima… Čitaj više »

Antw
2 mjeseci prije

Za sve krivi Ruse ali za ovo krivi republikance?!
It was Russians haahahahaha

Josip
2 mjeseci prije

Zar vise nitko u Americi nema jedan posteni snajper pa da rijesi ovog prlupalog krmka Bidena? Sramota za Ameriku, ubili su Kenedyja a ne znaju se rijexiti ovog dreka..

Bozje bice
2 mjeseci prije

Krepaj sotono cionisticka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI