Biden priprema masovni novi troškovni paket koji sadrži zakon za COVID od 1,9 biliona dolara

Biden - Pomocni paket
5 komentara

Bidenova administracija planira da prati prijedlog zakona o olakšicama za COVID-19 od 1,9 biliona dolara sa više zakonodavnih inicijativa koje bi mogle koštati i do tri biliona dolara, prema novom izvještaju.

Prema The New York Timesu, prvi akt koji je obradio Kongres vjerovatno će se fokusirati na obnovu američke infrastrukture i mogao bi biti povezan sa povećanjem poreza.

Očekuje se da će i zakonodavstvo za smanjenje emisije ugljenika biti dio paketa.

Timesov izvještaj kaže da će „uvođenje čiste energije“ i razvoj „industrija budućeg visokog rasta“, poput 5G telekomunikacija, takođe biti dio paketa.

U dokumentima koje je list pregledao navodi se da će prijedlog potrošiti 1 bilion dolara na „puteve, mostove, željezničke pruge, luke, stanice za punjenje električnih vozila i poboljšanja električne mreže i drugih dijelova elektroenergetskog sektora“.

Prema The Washington Postu, Biden želi da potroši 400 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući 60 milijardi za zelenu tranzitnu infrastrukturu i 46 milijardi za istraživanje i razvoj. Plan bi takođe imao za cilj da stanice za punjenje električnih vozila budu dostupne širom zemlje.

Planom će se takođe težiti izgradnji milion stambenih jedinica koje će se naplaćivati kao energetski efikasne, izvjestio je The Times. Sveukupno, planom se želi potrošiti 200 milijardi dolara za stanovanje, polovina od toga za stanovnike sa niskim prihodima, navodi The Post.

„Zemlja nije imala pravi zakon za infrastrukturu otkako je Dwight Eisenhower uspostavio sistem autoputeva. Ovo bi moglo učiniti više za američku proizvodnju i radnike od bilo čega drugog“, rekao je bivši guverner demokrata u Pensilvaniji Ed Rendell. „Presudno je ne samo za Bidenovo naslijedstvo, već i za nasljedstvo američke vlade u sljedećoj deceniji. To je ključni trenutak za zemlju. “

Plaćanje prijedloga moglo bi predstavljati veliku prepreku jer su republikanci rekli da se protive povećanju poreza za koje se navodi da su dio planiranja administracije.

„Mislim da na našoj strani neće biti entuzijazma za povećanje poreza“, rekao je prošle nedjelje lider manjinske zajednice u Senatu Mitch McConnell, nazivajući infrastrukturni plan „trojanskim konjem“ za veće poreze, navodi The Times.

„Republikanska vlada  nećće glasati za ovo povećanje poreza. Zašto bi oni trebali biti poreznici za Bidenovu potrošnju? “, rekao je Brian Riedl iz Instituta Manhattan za The Post.

Poslovne grupe ukazale su na podršku potrošnji dijela Bidenovog plana, ali ne i povećanju poreza.

„To je vrsta stvari koja jednostavno može da uništi konkurentnost u zemlji“, rekao je Aric Newhouse iz Nacionalnog udruženja proizvođača prošlog mjeseca, navodi The Times.

Bijela kuća je bila nesigurna u pogledu toga kako bi izgledao njen konačni poreski paket.

„Predsjednik Biden i njegov tim razmatraju niz potencijalnih opcija kako uložiti u porodice koje rade i reformisati naš poreski zakon tako da nagrađuje rad, a ne bogatstvo“, rekla je u izjavi sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki. „Ti razgovori su u toku, pa je svako nagađanje o budućim ekonomskim prijedlozima preuranjeno i nije odraz razmišljanja Bijele kuće.“

Times je izvijestio da Bidenova administracija takođe želi da stvori masovnu kolekciju novih programa kao što su besplatni koledž u zajednici, univerzalno pre-K obrazovanje, nacionalni program plaćenog odsustva i napori da se smanje troškovi brige o djeci.

Kao dio fokusa administracije na smanjenje nejednakosti u dohotku, proširene subvencije za zdravstveno osiguranje za Amerikance sa niskim i srednjim prihodima takođe bi bile dio plana, zajedno sa produženjem povećanja poreza na djecu sadržanih u nedavnom zakonu o COVID-u.

Neki glasovi kažu da plan treba da bude veći.

„Ako se Bidenov tim oslanja na tri biliona dolara, zanemarivat će ono što je politički i javno popularno i što je sasvim iskreno od vitalnog značaja za budućnost našeg društva i naše planete“, rekla je Ellen Sciales iz progresivnog pokreta Sunrise.

BidenCovidnovacpaket pomoci
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Praetorian
3 godine prije

Tiskara radi punom parom. Pad ce biti nevidjen

JAz SEm
3 godine prije

Neverjetno prav 1,9 milijarde dolarjev za covid 19. Ni mogel dati na primer 2,0 ali 1,8 milijarde? 🙂

Dosta MiJe
3 godine prije

Biden nesto radi pfff senilni debil vjv nakon jedne stranice zaboravi sta je procito

Max
3 godine prije

Novac iz helikoptera.

tihobl
3 godine prije

…da će prijedlog potrošiti 1 bilion dolara na „puteve, mostove, željezničke pruge, luke, stanice za punjenje električnih vozila i poboljšanja električne mreže i drugih dijelova elektroenergetskog sektora“.

Stani malo, ovo je trampov plan iz 2016.
Imam utisak da ce ptoci kao sto je prosao prije 5 godina i da nece biti nista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI