Biden priznao: “Za sve gospodarske probleme su krive mjere protiv Covid-19”

Dementni Joe Biden
32 komentara

Američki predsjednik i dalje krivi Rusiju za visoke cijene, ali sada kaže da je razlog broj jedan zapravo pandemija Covid-19 .

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u utorak da su zaključavanja u vezi sa pandemijom Covid-19 glavni uzrok nastale inflacije, ali je ipak okrivio svog ruskog kolegu Vladimira Putina za visoke cijene gasa kod kuće. Bidenova domaća popularnost trpi usred najgore inflacije od 1981.

Bijela kuća je pokušala da za inflaciju okrivi rusku vojnu operaciju u Ukrajini u posljednjih šest sedmica, insistirajući na frazi „Putinovo povećanje cijene“ kako bi opisali skokove cijena na pumpama. Biden je poslušno ponovio retoriku u govoru u New Hempshiru u utorak, ali je potom „degradirao“ Rusiju kao glavnog krivca.

Postojala su „dva razloga“ za visoke cijene, rekao je Biden. „Prvi je bio Covid-19. Zbog pandemije, imali smo poremećaje u snabdijevanju važnim materijalima, pa su cijene porasle.“ On je nastavio pokušavajući da objasni poremećaje u lancu snabdijevanja izazvane zaključavanjima zbog pandemije 2020.

„A drugi veliki razlog za inflaciju je Vladimir Putin, to nije šala“, rekao je tada. „Prošlog mjeseca, oko 70 % povećanja inflacije bilo je posljedica Putinovog poskupljenja zbog uticaja cijena gasa i energije.“

Bijela kuća koristi izraz „Putinovo povećanje cijene” otkako je 8. marta zabranila uvoz ruske nafte i gasa u SAD. Ruski predsjednik je odgovorio rekavši da Moskva „apsolutno nema nikakve veze sa” rastom američkih cijena gasa, pošto je ruski izvoz u SAD u početku bio „zanemarljiv“.

„Oni se samo kriju iza ovih odluka kako bi još jednom prevarili sopstveno stanovništvo“, rekao je Putin prošlog mjeseca.

Najnovije ankete pokazuju da se većina Amerikanaca slaže. Bidenov rejting odobravanja je samo 33 %  prema prošlonedjeljnim podacima Quinnipiaca, anketara koji je tradicionalno prijateljski raspoložen prema demokratama. Dok republikanci i nezavisni glasači u velikoj mjeri krive Bidenovu ekonomsku politiku za visoke cijene gasa, demokrate su podjednako podijeljene između okrivljavanja Rusije i vjerovanja da pohlepne naftne kompanije dižu cijene.

Prema američkom Birou za statistiku rada, u martu je zabilježen najveći skok inflacije od 1981. godine, pri čemu su cijene gasa porasle za 18 % u odnosu na prethodni mjesec i 48 % u odnosu na isto vrijeme prošle godine. U međuvremenu, procijenjeno je da je skoro 80 %  svih postojećih američkih dolara štampano od januara 2020, kada je Biden preuzeo dužnost.

inflacijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
1 godina prije

Pa Biden je biljka, marioneta, uznapredovala demencija, njime upravljaju skoro pa na daljinski. Mase sam sebi, daje ruku nepostojecim ljudima, prica sam sa sobom, zaspi ili zaborvi da uopce govori…. wtf?

Lenko
1 godina prije

Otkrija toplu vodu.

Otpornik
1 godina prije

To je jsano i mojoj pokojnoj babi koja je imala četiri razreda osnovne.

1 godina prije

I uskrsni zec!

tihobl
1 godina prije

Amerikanci jezu glupi, ali opet se nadje poneki koji ce se sjetiti da su cijene pocele rasti prije ruske humanitarne operacije.

Amerikanci su racunali da ce sa drugim jahacem apokalipse lako proci – nastampace dolara i pokupovace hranu. Zato su njihovi novinari koji su prosle godine najavljivali glad govorili da ce stradati Afrika, a ce mase gladovati i da ce krenuti prema EU. Afrikanci nece moci ponuditi cijene kolike ce moci SAD sa nastampanim dolarima.
A onda su kinezi izveli podmukao potez – pokupovali su hranu po svijetu i uskladistili u Kini (bar da su je ostavili u silosima na mjestu kupovine pa da se moze zaplijeniti). Kinezi su kod sebe uskladistili 2/3 svjetsku zaliha zitarica. propade americki plan. Ostalo im je samo nesto GMO soje.

Max
1 godina prije

Otela mu se istina.

1 godina prije

I dok zapadni mediji apeluju na Kinu, da jim proda dio zaliha žita, da raje ne bi gladovala, Rusija poklanja Kubi 20.000 tona….
Jedva čekam jeseni. Bit če pišurije…

Tim Kunić
1 godina prije

Pa pogubi odgovorne, kod tebe ima smrtne kazne.

abc
1 godina prije

Ovo što zapad radi oko Rusije, sve više liči na poteze očajnika, koji gubi tlo pod nogama. A Rusija sve stabilnija i odlučnija kao nikad dosad i sa jasnim ciljevima. Istorijski momenat je danas na strani Rusije.

abc
1 godina prije

Ruska sarma(t) je spremna i vruča. Amerikanci poslužite se. Pa dobar tek nacisti pakosni.

1 godina prije

Pa još jučer je govorio da je za sve kriv Putin!!

crodaemon1
1 godina prije

Da 80%, u pm, to je tolika količina da je i ekonomija ciloga svita pre mala za to progutat bez inflacije.

1 godina prije

Znate šta.
Nakon čitavog dana, čitanja MSM, nakon čitanja nekih komentara ovdje, ZGADI MI SE SVE!
Pa zar, osim par ljudi, koji povuku u pravom smeru, NEMA LJUDI.KOJI SHVAČAJU, ŠTA SE DEŠAVA?
Ovo prepucavanje, ponavljalnje nekih članaka, bez definitivnog stajališta, zgadi se čovijeku!
Zar živite u lizanju govna?

nekoime
1 godina prije

Ako Biden ovako nastavi, USA će i dolare morati uvoziti iz Kine. Štampane na ruskom papiru.

Jura
1 godina prije

Nije COVID kriv, vec politicari koji su rezirali lockdownove i sva ogranicenja uz medijsku hajku i laziranja.
Naravno, krivci, kao i do sada dokazano tisuce puta, nikad nece biti proglaseni krivima.
Nece svoj svoga.
U konacnici, bogati jos bogatiji – dakle sve ide po planu.

Mali zloco
1 godina prije

I naravno Putin i Tramp a mozda i vanzemljaci.

Ljudevit
1 godina prije

Nasuprot nekim komentatorima ovdje, nece nestati hrane, ni govora o tome. Mozda ce biti samo malo skuplja.

Nena
1 godina prije

Šta on nesrećnik može da kaže ili da prizna???
On mučenik ne zna ni da li je pošao ili je došao.Pruža ruke u prazno i rukuje se s vazduhom,papu naziva afroamerikancem,ne može da se seti svog imena,obamu predstavlja kao predsednika sad,…

Boba Lazarević
1 godina prije

Rat u Ukrajini je uzrokovao kratki trzaj od svega par dana na burzama. Inflacija u SAD nema veze s tim. Ali ima veze s Trumpovim i Bidenovim bjesomučnim pumpanjem para u ekonomiju. Upropastili su Ameriku i hvala im na tome. Bilo je već i vrijeme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI