Biden se suočava sa otporom Afrike zbog antiruskog stava

Bajden
22 komentara

Američki predsjednik Joe Biden domaćin je samita u Washingtonu sa skoro 50 afričkih zemalja, obećavajući povećanje ulaganja i pomoći u vrijeme kada se navodno bori da zadrži lidere kontinenta u kampanji kažnjavanja i izolacije Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Afričke nacije su uglavnom “ambivalentne” u vezi – i sve više frustrirane – Bidenovim naporima da prikupi podršku Kijevu i globalnoj osudi Rusije, objavio je Washington Post ranije ove sedmice. U srijedu je Bidenova administracija sazvala prvi Washingtonski samit američko-afričkih lidera u posljednjih osam godina, obećavajući 15 milijardi dolara novih investicija na kontinentu.

“Događaj dolazi u trenutku kada Bijela kuća radi, sa mješovitim uspjehom do sada, na pridobijanju podrške od afričkih nacija koje su posebno teško pogođene posljedicama rata u Ukrajini, posebno nestašicom pšenice i poremećajem u opskrbi hranom, ali također rastu cijene đubriva i goriva”, navodi Post.

Drugi medij, The Hill, napomenuo je da su afrički lideri skeptični da su SAD pouzdan partner. „Ne vide nas kao pouzdane“ , rekao je za The Hill Cameron Hudson, stručnjak za Afriku u Centru za strateške i međunarodne studije. “Oni nas vide kao nepouzdane, a ovaj samit je početak napora da se ta priča ponovo napiše.”

Ebenezer Obadare, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose, spekulirao je da je reakcija afričkih lidera na sukob u Ukrajini možda “potresla” kreatore američke politike, uznemirivši ih zbog Kine i snažnog utjecaja Rusije na kontinent. “Izgleda da je ovo uvertira. Čini se da je ovo rođeno iz spoznaje da stvari više nisu ono što su bile.”

afrikaBidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Dok on obećava ulaganja i pomoć afričkim državama, Rusija i Kina to odavno rade.
Ali oprostit ćemo mu, znamo koliko je senilan 😀

Inače se znalo da će povećanje cijene hrane i gnojiva najteže pogoditi najsiromašnije, a to su afričke države, što će opet donijeti novi val izbjeglica u Europu.
Sve planirano – glavni lutkar je u Washingtonu, a ne zove se Joe Biden.

Max
1 godina prije

Afrikancima je dosta zapadnih gospodara.

nekoime
1 godina prije

Amerikanci će im pomoći, besplatnim dozama cjepiva i besplatnim abortusima. Također će širom Afrike otvarati McDonalds restorane i dilati viškove droge uz popust.

eukolonija
1 godina prije

Afrikanci su srećni jer nisu u susjedstvu EU. Afričke države s Kinom i Rusijom bilježe povećanje životnog standarda a Balkan je od EU dobio “deklaraciju o romingu”

Amar
1 godina prije

Sigurno ce amerika tih 15 milijardi dolara investirati u promociju homo pokreta,to je vaznije od hrane.

tihobl
1 godina prije

Ovih 15 milijardi investicija iz teksta su sica prema kineskim ulaganjima. A kad se malo bolje pouci tema trodnevnog samita onda se otkrije da ameri hoce da njihove kompanije izvezu afriknacima robe za 3400 milijardi. ovih 15 milijardi bi otisle na mito politicara.

Bajdenu samit ide gore nego onaj sa juznoamerickim drzavama gdje je jedan od prijedloga bio izbacivanje SAD i Kanade iz organizacije.

Ali nije to sve – i Brisel hoce Afriku. EU hoce da se prosire na sjevernu Afriku pa da bude EMU – evropsko-mediteranska unija. Afrika ima resurse koje nema EU, i to ne bilo kakve resurse, vec zelene resurse – sunce i vjetar. A imaju i naftu i plin. EMU bi mogla cijelu Saharu zastrijeti solarnim plocama i biti najveci proizvodjac zelene energije. A ima jos jedna prednost – vise nebi bilo migranata posto bi afrikanci punopravni gradjani unije.

ANTINAZY
1 godina prije

Bajden lažljivac koji traži da mu Afrikanci nabiju curac u bulju da mu bude ugodno intimno druženje, obećaje da če i Plenkija dovesti da i njemu utjeraju jer on navodno dobro mješa svoju guzičetinu.

goran
1 godina prije

došao gazda afrike da da svojim podanicima mrvice sa stola,e moji afrikanci i neka vas guzi amerika kad nemate mozga u tim glavama što ih nosite na ramenima

mrdo
1 godina prije

Čak su i Afrikanci počeli da vrše malu, a bogam’ i veliku nuždu na kauboje, hahaha.

Karma
1 godina prije

Narokana gamad.

Rimtutituki
1 godina prije

Njemacka juce kuoila 160mikiona doza cjeoiva,slusam na radiu,kaze pozurite mirni ste do Bozica 2023. A na nekom drugom lokalnom kazu,citiraju boss Pfizer ” naravno da nismo provjeravali da li stete,nismo za to vremena imali,kako bi inace proizveli toliko doza” treci ” cjeoivo pomaze ne vise u 60-90% nego 1%. Tek sada vidimo treba dizati spomenike necjepljenima,trebalo je onda to u njemackoj izdrzat,kao protiv Adolfa 1941, kapa dole necijepljeni( ja sam jednu morao,nisu dali na posao,sreća dobio odmah koronu pa antitijela,izbjegoh nekako drugu i booster)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI