Biden zaboravio novu članicu NATO-a

Bajden
6 komentara

Američki predsjednik Joe Biden zbunio je dvije nordijske zemlje, Finsku i Norvešku, dok je promovisao najnoviji talas širenja NATO-a usred sukoba u Ukrajini.

Govoreći na predizbornoj kampanji u Renu, Nevada, u utorak, Biden se prisjetio razgovora s bivšim američkim državnim sekretarom Henryjem Kissingerom u jesen 2023., nekoliko dana prije njegove smrti.

Prema američkom predsjedniku, veteran diplomata mu je rekao da su mnoge evropske zemlje “preko ramena gledale na Rusiju sa nekim strahom” sve dok SAD nisu kročile na kontinent. Bajden je takođe tvrdio da ga je Kisindžer pohvalio za „jačanje NATO-a kao što nikada ranije nije bio ojačan“.

„Ujedinili ste Evropu na neki način. Povećali ste NATO i granicu NATO-a uvođenjem Švedske i Norveške.” On je dalje citirao Kisindžera koji je rekao: “Promenilo je svet”.

Bajden je očito mislio na Finsku, koja dijeli granicu s Rusijom od 1.340 km, koja se pridružila Švedskoj u podnošenju zahtjeva za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini. Finska je postala članica NATO-a u aprilu 2023. Švedska se pridružila tek ranije ovog mjeseca, nakon što se pozabavila pritužbama Mađarske i Turske.

Norveška je, u međuvremenu, bila jedna od članica osnivača NATO-a na početku bloka 1949. godine.

Američki predsjednik je ismijavan zbog ponavljanih gafova. Ranije ovog mjeseca, u razgovoru za MSNBC, Bajden je tvrdio da Vašington “nije trebao da ide u Ukrajinu”, dok je u stvari aludirao na Irak i Avganistan. Krajem prošlog mjeseca, on je također pogrešno nazvao kineskog lidera Xi Jinpinga kao “šefa Rusije”.

Bajden je prošle sedmice osigurao dovoljno delegata na demokratskim predizborima da izbori nominaciju svoje stranke za novembarske predsjedničke izbore na kojima će se gotovo sigurno suočiti s arhivskom i republikanskom predsjedničkom nadom Donaldom Trumpom.

Istovremeno, nedavno istraživanje koje je sproveo The Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih poslova pokazalo je da 63% odraslih Amerikanaca nije baš ili nimalo uvjereno u Bajdenovu mentalnu sposobnost da efikasno služi kao predsjednik. Tramp takođe nije prošao dobro, a 57% je izrazilo zabrinutost zbog njegovog mentalnog kapaciteta.

BidenGafNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Ako hoćeš da proguraš Trampa onda protivnik mora da bude vrlo “hendikepiran”. Mogli su Demokrate da kandiduju i Navaljnog – Bajden je tek za nijansu življi.

Ali… daleko je novembar.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Norveška ili Finska, Meksiko ili Egipat, Ukrajina ili Afganistan, mrtvi Kohl ili živući Scholz, mrtvi Miterrand ili živući Macron – sve je to Bidenu negdje ‘tamo daleko’ i samo pokazuje da ga apsolutno nije briga za te nacije niti što se tamo dešava, sve dok se pogoduje ekonomiji, farmaciji i vojnoj proizvodnji izuzetnih.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Jo pelena ne zna sta je danas doruckovao, medjutim svjetionik demokracije i dalje mrcvari starca koji samo trazi svoje cipele jer se sprema na put.

Max
1 mjesec prije

On brka sve.

Jomla
1 mjesec prije

I koga više briga za Bidnog, znano je da predsjednik SAD može biti i saksija, cigla, kloc… jbg 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI