Bidenova administracija tražila je kontrolu nad TikTokom

TikTok
7 komentara

Bidenova administracija nastojala je da preuzme kontrolu nad gotovo svakim aspektom unutrašnjeg rada najveće društvene mreže TikTok u sklopu pregovora koji omogućavaju nastavak rada u SAD-u, prema nacrtu sporazuma koji je Forbes dobio prošle sedmice.

Sporazum, koji se prostire na skoro 100 stranica, navodno bi dao Bijeloj kući nivo kontrole nad platformom u kineskom vlasništvu čak i veći od onog za koji je prošle godine utvrđeno da ga ima nad konkurentima sa sjedištem u SAD-u kao što su Facebook i Twitter, omogućavajući vladini zvaničnici ne samo da prate i utiču na razgovore na platformi, već i da se miješaju u svakodnevne operacije TikToka u SAD-u.

Vladine agencije poput Ministarstva pravde i Ministarstva odbrane imale bi puna ovlaštenja da pregledaju TikTok servere, opremu, evidenciju, objekte i drugu imovinu, prema nacrtu. Također bi mogli blokirati promjene američkih uslova korištenja aplikacije, politike privatnosti i politike moderiranja te staviti veto na zapošljavanje bilo kojeg pojedinca uključenog u sigurnost podataka za SAD.

Sporazum bi takođe primorao TikTok i njegovu matičnu kompaniju ByteDance da se podvrgnu spoljnim revizijama, procenama, inspekcijama koda i proverama sajber bezbednosti od strane navodno nezavisnih subjekata koje je izabrala američka vlada. Od kompanije bi se tražilo da plati račune za ove upade.

Od američkog osoblja platforme je čak moglo biti zatraženo da isključi rukovodioce ByteDancea iz odluka vezanih za sigurnost, umjesto toga da se povjeri izvršnom sigurnosnom komitetu čije bi radnje također bile skrivene od ByteDancea. Primarna odgovornost ovog komiteta bila bi prvo održavanje američke nacionalne sigurnosti, a zatim profitabilnost TikToka.

Nacrt, koji je vidio Forbes i koji je datirao prošlog ljeta, proizvod je višemjesečne razmjene između ByteDancea i Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji nadzire strano umiješanost u poslovne poslove koji bi potencijalno mogli utjecati na nacionalnu sigurnost i već četiri godine istražuje ByteDance.

TikToku je više puta prijećeno opštom zabranom ili prisilnom prodajom svoje američke imovine američkom konkurentu jer su i predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump tvrdili da platformu koristi Peking za informacioni rat.

CFIUS je obnovio poziv za zabranu ili prodaju u martu nakon što je DOJ pokrenuo istragu o zaposlenima u ByteDanceu koji koriste TikTok za špijuniranje američkih novinara. Glasnogovornik ByteDancea potvrdio je nadzor, ali ga je pripisao nevaljalim zaposlenima koji su u međuvremenu otpušteni.

TikTok ima preko 150 miliona američkih korisnika koji provode 90 minuta ili više na platformi. Dok se kompanija 2021. godine obavezala da će izolirati korisničke podatke SAD-a na serverima u vlasništvu tehnološkog giganta Oraclea kako bi ublažila zabrinutost zbog špijuniranja, Biden je u decembru zabranio njihovu upotrebu federalnim službenicima, a desetine državnih i gradskih vlada su slijedile njihov primjer.

BidenBidenova administracijaKontrolaTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
8 mjeseci prije

Sto im je još preostalo… oružjem vise ne mogu kontrolirati svijet … definitivno su inferiorni … ostaje im jedino manipulacija informacijama ili ti spletkarenje … stara venecijanska vještina …

Max
8 mjeseci prije

Ne može kad je kineski.

Jomla
8 mjeseci prije

TikTok treba obustaviti svoju uslugu u SAD. Smotaju kablove, ugase svjetlo i gotova priča.

Bongo
8 mjeseci prije

“primarna odgovornost ovog komiteta bila bi prvo održavanje američke nacionalne sigurnosti”.
Pod ovom izlikom događaju se najveći zločini i izdaja čovječanstva u svrhu agende koju su naumili izvesti članovi tajnih društava zaposleni kao “državni službenici”. Samo zamjeni “američke” sa bilo kojom državom – isto je.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Pa imaju već ove .. paedo . Što će više …

Keki
8 mjeseci prije

Muči njih što popularna plarforma ima jači domet do običnog čovjeka nego svi mainstream mediji zajedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI