Bidenova reputacija zavisi od kontraofanzive Kijeva

Biden savjetuje Amerikancima da napuste Ukrajinu
29 komentara

Buduća vojna podrška Washingtona Ukrajini i reputacija predsjednika Joea Bidena u velikoj mjeri zavise od ishoda kijevske kontraofanzive protiv ruskih snaga, rekli su za Politico visoki američki zvaničnici.

Bijela kuća “sa zebnjom posmatra” pokušaje Kijeva da povrati teritorije koje je izgubio od Rusije, objavio je američki medij u četvrtak.

Ako kontraofanziva uspije, Ukrajina bi mogla računati na dodatnu vojnu i ekonomsku pomoć SAD-a i njenih saveznika, ali ako ne uspije, podrška Zapada bi mogla prestati, a Kijev će se suočiti s pozivima da se pronađe brzo diplomatsko rješenje sukoba, rekao je izvještaj.

Pet američkih zvaničnika, koji su razgovarali za Politico pod uvjetom da ostanu anonimni, priznali su da nisu sigurni hoće li zakonodavci glasati za veću pomoć vladi predsjednika Vladimira Zelenskog kada se sredstva odobrena prošle godine potroše. Republikanci u Predstavničkom domu mogu iskoristiti bilo kakve zastoje Oružanih snaga Ukrajine (AFU) kako bi poremetili napore demokrata da pojačaju vojnu pomoć, istakli su.

Prema pisanju lista, Washington je sve više nezadovoljan ukrajinskim napadima unutar Rusije, poput pokušaja napada dronom na Kremlj početkom maja i ubistava vojnog blogera Vladlena Tatarskog i novinarke Darje Dugine. Ti potezi Kijeva doveli su do “nekoliko privatnih, strogih opomena u diplomatskim pozadinskim kanalima”, dodaje se.

Politička neizvjesnost u SAD-u i razvoj situacije na terenu u Ukrajini spadaju u “rastuće zabrinutosti koje bi mogle ukaljati Bidenov trijumfalni povratak na svjetsku scenu”, na koji se nadao, na samitu NATO-a u Vilniusu u julu, naglasili su zvaničnici.

Okupljanje u glavnom gradu Litvanije biće “ključni trenutak” za američkog lidera, koji će se suočiti sa pitanjima o američkim bezbednosnim garancijama za Kijev, isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini i njenom potencijalnom članstvu u NATO-u, ističe Politico. .

Tokom sastanka s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak, Biden je izrazio uvjerenje da će administracija “imati potrebna sredstva za podršku Ukrajini koliko god bude potrebno” i da će ta podrška biti “stvarna”.

Ranije tog dana, visoki američki zvaničnici rekli su za CNN da je AFU pretrpio “značajne” žrtve u svojim neuspješnim pokušajima da pokrenu kontraofanzivu protiv ruskih snaga tokom protekle sedmice. Kijevske trupe su naišle na “veći otpor od očekivanog” kada su pokušavale da probiju ruske linije, rekli su oni.

Prema riječima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina je od nedjelje u borbama izgubila oko 5.000 vojnika i 100 tenkova.

Bidenkontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
10 mjeseci prije

Jebeš državu i predsednika čija reputacija zavisi od propale Ukrajine.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nema on reputaciju on ima — demenciju !

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Isti ovaj dan objavili ste drugi članak gdje pišete da izuzetni šalju još dvije milijarde dolara naoružanja Ukrajini, a ovdje pišete da slanje pomoći ovisi o ukrajinskoj kontraofenzivi koja je u fazi fijaska.
Slat će izuzetni oružje dok Ukrima ne dođe iz guzice u glavu i počnu pregovarati sa Rusima.
A to je sa Zelenskim nemoguća misija.

hiber
10 mjeseci prije

Rat se uvijek vodi sa strateškim cjevima a ne taktičkim. Putin je sve strateške ciljeve izgubio, a Amerika je imala samo dva a to je pokolebati Kinu u nekakvim napadima i proširiti NATO u sto većem obuhvatu prema Rusiji. Dakle, ako projeciramo ovakve ciljeve u budućnost onda je nastavak ovih ciljeva: puno uključenje Švedske, čišćenje Pridnjestrovlja i sabotiranje Krima. Sama kontraofanziva, kao i nekakvi mirovni pregovori u ovakvim strateškim ciljevima nemaju nikakva smisla.

duki
10 mjeseci prije

Zeleni ! Dobar si taman po američkom ukusu 5 dana 5000 mrtvih ,ali ukrajinaca ! Točni po Bidenovom planu znači dokraja “Barbarose 2” odokativno 30- 50 k mrtvih !a uspjeh nikakav ma BRAVO !!!

Max
10 mjeseci prije

To su vrlo slabi izgledi.

burt
10 mjeseci prije

počela je ruska propaganda i dezinformacije o propaloj ukrajinskoj ofenzivi i uništenih 100 tenkova i uništenom Leopardu 2 a na snimci se vidi silueta traktora, ukrajinska strana ima velike rezerve a ruska vojska i separatisti nemaju tako da je samo pitanje vremena i na kojem pravcu će ruska fronta biti probijena a kad ih počenu probijati prvo na jednom mjestu a kasnije i na drugim pravcima nastupit će raspad sistema ruske vojske

ime
10 mjeseci prije

halo?
tip se re u pelene.
koja reputacija?

Antee
10 mjeseci prije

Taj dementni pedofil koji je živi dokaz da vlada u sjeni vlada SADom i kolektivnim zapadom ima reputaciju samo kod dementnih koristoljuba i notornih idiota.
Kod mene ne.

Tupko
10 mjeseci prije

Bidenova šta?

Ivan
10 mjeseci prije

Hoce li konacno netko zatuci to americko pseto?

10 mjeseci prije

Sve ili ništa ! S ovim je pogodjena sama suština jer amerika upravo to mora odigrati i igra..
Jasno je da nakon ovog rata sve se mijenja s toga sve ili ništa je jedin aopcija za usa…

Nekoime
10 mjeseci prije

Tko o čemu, Biden o poštenju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI