Bijela kuća potvrdila transport kontroverznih kazetnih bombi u Ukrajinu

Biden i Zelenski - Kazetno oruzje za Ukrajinu
40 komentara

Washington je odobrio taj potez unatoč tome što je znao za rizik za civile, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost

Američki predsjednik Joe Biden dao je zeleno svjetlo za opskrbu Ukrajine kazetnim streljivom kao dio Pentagonovog 42. paketa naoružanja za snage Kijeva. Bijela kuća je priopćila da je Biden donio odluku unatoč riziku od ozljeđivanja civila. Predsjednik je odobrio prijenos na temelju “jednoglasnog” savjeta svog tima za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Američki dužnosnici “priznaju da kazetno streljivo stvara rizik od ozljeda civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zbog toga smo odluku odgađali koliko god smo mogli”, rekao je Sullivan, prije nego što je ustvrdio da opskrba kazetnim bombama nije “veliki dodatak civilnoj šteti”, jer ih je Rusija navodno već koristila u Ukrajini.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 120 zemalja jer kada detonira, ispušta mnogo malih ‘bombi’ na široko područje, a ti neeksplodirani elementi predstavljaju ozbiljne rizike za civile godinama nakon završetka borbi.

SAD, Ukrajina i Rusija nisu stranke sudionice zabrane. SAD su, međutim, zabranile izvoz naoružanja sa stopom ‘propadanja’ većom od 1%, ali ovo ograničenje može biti ukinuto predsjedničkim izuzećem.

Kazetne bombe poslane u Ukrajinu imat će stopu kvara do 2,35%, rekao je novinarima u petak podtajnik za politiku obrane Colin Kahl. Kahl je tvrdio da Ukrajina neće koristiti ovo streljivo u “urbanim područjima naseljenim civilima”, unatoč dosadašnjem radu Kijeva o korištenju oružanih sustava zapadnih snaga protiv civila u Donjecku i Lugansku. Kahl je objasnio da će dotično kazetno streljivo biti dvonamjensko poboljšano konvencionalno streljivo (DPICM), koje se može ispaljivati iz ukrajinskih topničkih sustava od 155 mm koje isporučuje NATO. Na pitanje jesu li SAD odlučile poslati DPICM granate zbog nedostatka konvencionalnih 155 mm granata, Kahl je naizgled potvrdio manjak, objašnjavajući da će kasetne granate služiti kao “most” dok članice NATO-a ne povećaju proizvodnju konvencionalnih granata.

Kahl je odbio reći koliko će DPICM granata biti poslano u Ukrajinu, ali je rekao da postoje “stotine tisuća” takvih granata u američkim zalihama, koje bi potencijalno mogle biti dodijeljene Kijevu u više paketa vojne pomoći.

BidenKasetna municijaKazetno Naoružanjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MarioS
9 mjeseci prije

Navukli ste se na Amere i Bidena kao prasci. Ovo više nije ludilo nego ovisnost.
Ni za dealere bijelog praha nije dobro da konzumiraju robu koju prodaju.

Neon 🇽🇰
9 mjeseci prije

Draga braćo i sestre! Putin i njegova kremaljska birokratska sinagoga, zajedno sa strukturama vlasti i pravosudnim organima zemlje, nije država, već banalna banda u kojoj kum Putin odlučuje o svemu za svakoga. Vama u banci za transfer od 1 hiljada rubalja blokiraju karticu i zahtevaju da se dokaže odakle je novac došao, a Putinovom kriminalnom prijatelju Prigožinu je bez pogovora vraćeno 10 milijardi rubalja i dragocenosti pronađenih tokom pretresa u Sankt Peterburgu. Zašto? Da, jer je tako odlučio kum Putin…..

Darko
9 mjeseci prije

Jednu kasetnu nabiti Bidenu u guzicu i pustiti da detonira i evo rješenja svih problema 🙂

hiber
9 mjeseci prije

Čudno, nisu ga zabranili ni Rusi, ni Ameri ni Ukrainci. Kad jednom počme upotreba neće stati dok se rusi ne povuču u znak dobre volje. A sto se tice granata, isporuci topova i granata pridružila se i Turska. Zapravo, rusi još uvijek ispaljuju vise granata ali zapadne granate su znatno preciznije, ali i skuplje. Ukrainci su malo napredovali ali su zauzeli nekoliko strateških visova, što dovodi do povećanih ruskih gubitaka. Ukratko, rusko povlačenje u znak dobre volje je pitanje vremena, samo je stvar pregovora navodni stupanj integracije kako bi Putin uopće preživio “ludu avanturu”.

Valter
9 mjeseci prije

A ne znam šta se ljudi stalno čude.

Judeo-Amerika je doslovno najekstremnija, najpodlija i najperverznija nacija na svijetu. I to prije službenog poraza Američkih elita od anti-bijelačkih židova nakon 1960-te crne revolucije (u potpunosti financirane i vođene od židova, onaj silovatelj Martin Luther-King je doslovno čitao njihove skripte, još su se židovi ismijavali koliko je glup).

Zato ste imali napad osiromašenim uranom na bijelce (Srbe) u korist terorističkih šiptara.

Zar su svi zaboravili monstruoznu židovku Madeleine Albright? Šta radi sadašnji njen židovski nasljednik, Antony Blinken, sa Ukrajincima i Rusima?

ime
9 mjeseci prije

znači da su već tamo.
inače.. kad se režu kablovi ispod atlantika? da više stane ova kabala sa svojim idejama…

Ivan
9 mjeseci prije

Zasto Rusi jos ne ruse transportne avione i ne potapaju americke brodove s tim posiljkama. Na to imaju pravo po svim medunarodnim zakonima..

Vice
9 mjeseci prije

Zelenskom se prisjelo šaliti na tuđi račun.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

Ukrajina neće koristiti ovo streljivo u “urbanim područjima naseljenim civilima”, hoće po svemu i svačem..čim dobiju

Buničar
9 mjeseci prije

Pa naravno da je odobrio. Nece ameri poslije cistiti Ukrajinu od kazetnog streljiva. Sjecam se kada su kod nas nakon rata obucavali ljude za rad sa psima za trazenje MES-a. NI JEDAN americki instruktor nije zelio prici sumljivim povrsinama. Postavljali su testna polja daleko od sumljivih terena a povremno su zaboravljali gdje su sve postavili mine za vjezbu. Nakon svega su krenuli prodavati pse koje su doveli (dio ih je dosao iz Africkih minskih polja). Istina bilo je dobrih pasa ali bilo je takovog srota da nebi pronasli prsut na betonskom igralistu. Sto se takovog posla tice (po meni) daleko najbolji bili su juznoafrikanci. I sto se tice vodica i sto se tice pasa.

hiber
9 mjeseci prije

Kasetne bombe nisu ofanzivno nego defanzivno oružje. Protiv oklopa i rovova mala je korist. Idealno je za obranu od pješačkih napada, vučene artiljerije i lakog oklopa.

Dawor
9 mjeseci prije

A nesposobni Rusi će u međuvremenu drk…… kur …… sve dok im ne počnu padati po glavama ….onda će se čuditi k’o pura dreku …..

Max
9 mjeseci prije

Upotreba takvog oružja je zločin.

Ivan
9 mjeseci prije

Zar nitko u Americi ne moze dobiti ovu svinju pod noz?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI