Bijela kuća raspravlja o nuklearnom sporazumu s Iranom

Iran-Nuklearni znak
5 komentara

Bidenova administracija raspravlja o potencijalnom sporazumu kojim bi Iran zaustavio napredak u dijelovima svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, izvijestio je Axios u ponedjeljak.

Američki zvaničnici su proteklih sedmica razgovarali o hipotetičkom sporazumu sa svojim evropskim i izraelskim kolegama, objavila je novinska stranica , pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, zapadne diplomate i “američke stručnjake”.

Prema prijedlogu SAD-a, Iran bi navodno zaustavio obogaćivanje uranijuma na 60% čistoće u zamjenu za ukidanje nekih zapadnih sankcija njegovoj ekonomiji. Prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz februara, Iran je obogatio skoro 88 kilograma uranijuma do 60% čistoće, a u tragovima je 83,7%. Uranijum mora biti obogaćen do 90% da bi se smatrao kvalitetom za oružje.

Teheran poriče da traži nuklearno oružje, a Iranska organizacija za atomsku energiju odgovorila je IAEA-i insistirajući da ne pokušava obogatiti više od 60%.

Prema Axiosovim izvorima, Iran je odbio prijedlog SAD-a. Zvaničnici u Teheranu su navodno rekli da ne žele potpisati sporazum s lošijim uvjetima od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Taj sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, plus Njemačka i EU 2015. Prema njegovim uvjetima, Iran je pristao na strogi nadzor nad svojim nuklearnim program u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a i UN-a. Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da se Iran ne pridržava, a ekonomske sankcije su ponovo uvedene.

Bijela kuća je odbila da potvrdi ili demantuje najnoviji izvještaj, koji je glasnogovornik odbacio kao “glasine iz druge ruke o diplomatskim razgovorima”. Nijedan izraelski zvaničnik nije komentirao tu priču, iako je premijer Benjamin Netanyahu u februaru rekao da Izrael favorizuje ekonomske sankcije zajedno s “vjerodostojnom vojnom prijetnjom” kada ima posla s Islamskom Republikom.

Netanyahu je godinama tvrdio da je Iran na ivici proizvodnje nuklearnog oružja, ali je njegova retorika eskalirala posljednjih mjeseci. Izrael je navodno stajao iza napada dronom na vojnu lokaciju u iranskom gradu Isfahanu u februaru, nakon čega je Netanyau upozorio da će uslijediti “užasan nuklearni rat” ako Iran razvije atomsko oružje.

Izrael službeno odbija potvrditi ili negirati postojanje svog programa nuklearnog oružja, ali se široko smatra da posjeduje nuklearne bojeve glave od kasnih 1960-ih.

iranIZRAELSADSankcijeuranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ako je Rusija dokazala da je sposobna da se samostalno nosi sa celim Zapadom, šta će se desiti ako je Kina vojno podrži onako kako Zapad podržava Ukrajinu? Ova misao izaziva nemir u Vašingtonu.

M. K. Badrakumar

Kao i obicno zapad pogresno razmislja i ne vidi sta im se desava pred nosom. Rusi salju Pekingu plutonijum i pomazu da uveca nuklearni arsenal. Si je dosao u Moskvu da trazi cirkone i kindzale, a nije Putin otisao u Peking da trazi vojnu pomoc. Kinezi znaju da mogu izbjeci rat sa SAD samo ako budu naoruzani da mogu garanyovati unistenje Amerike.

Max
1 godina prije

Shvatili su da Iranu ne mogu ništa.

Motorola
1 godina prije

I Iran sad ima batinu za Amerikance.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Želi li uopšte Iran bilo što od Amerike više ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI