Bijela kuća “se šalila” – Dogovor ne vrijedi i ipak nameće carine Kini

Bijela Kuća - Pinokio
23 komentara

Američke vlasti najavile su namjeru nametanja 25% carina na robu uvezenu iz Kine u iznosu od 50 milijardi dolara.

Trumpova administracija je objavila priopćenje o planiranoj primjeni carina na uvoz iz Kine, a detaljan popis proizvoda će bit će objavljen do 15. lipnja 2018.

Kao što je navedeno, carinske tarife će se uvesti na robu “koja sadrži industrijski važne tehnologije”, uključujući onu koja je dio programa “Made in China 2025”.

Američke vlasti su priopćila de će SAD strože kontrolirati kineski pristup tehnologijama, a na pojedince i tvrtke koji stječu “komercijalno važne tehnologije  će se primjenjivati “posebna ograničenja na ulaganja i ojačati nadzor nad izvozom”.

Popis kome će se ograničiti ulaganja i uvesti mjere kontrole bit će objavljen do 30. lipnja.

Početkom travnja su SAD objavile popis 1300 proizvoda iz Kine, ali je kasnije Bijela kuća priopćila kako je postigla dogovor s Kinom i da se izbjegao trgovinski rat između dvije najveće ekonomije svijeta.

Popis, objavljen od strane Ureda trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država, uključuje proizvode iz sektora kao što su zrakoplovne tehnologije, zdravstvo, informacijske tehnologije, inženjering, robotika, proizvodnje oružja i brojna druga.

Donald Trump se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, možda i gore. Njegov pristup gorućim globalnih problemima je, blago rečeno, neuravnotežen, ali vrlo opasan. Želja za rješavanjem geopolitičkih “gordijskih čvorova”, Sjeverne Koreje i Irana, prisilila ga je da se kreće u svim mogućim smjerovima, uvlačeći cijeli svijet u njegov manijakalni labirint.

Na primjer, ili ste protiv Irana ili ćete biti protjerani iz globalne ekonomije, ili će Kim predati nuklearni arsenal ili će Sjeverna Koreja nestati. Trump tvrdi kako je uspon Kine kriv za siromaštvo Amerike, a Meksiko i Kanada koriste dobrotu Washingtona. Rusija je još uvijek carstvo zla koje nastoji potkopati marljivi i pristojan duh američke nacije, a Iran je po definiciji najveće zlo na svijetu, dok su Sjedinjene Države spasitelj planete. Lijepe priča, samo što nisu istina.

Nakon najnovije odluke da ipak nametne carine na uvoz kineske robe od 25% na uvoz vrijedan 50 milijardi dolara, logično je da će se Peking zapitati čemu uopće pregovori, ako su obično gubljenje vremena.

Podsjetimo, prije dva tjedna je posebni izaslanik za kineskog predsjednika Xi Jinpinga i zamjenik premijera Liu He, nakon pregovora s predstavnicima Washingtona rekao: “Najveći rezultat kinesko-američkih pregovora je da smo se složili kako nećemo pokrenuti trgovinski rat. Istovremeno se obje strane odriču uvođenja carina na robe druge strane.”

Interese američke strane u pregovorima u Washingtonu su zastupali ministar financija Steven Mnuchin, ministar trgovine Wilbur Ross i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Sada smo opet na početku i odgovor Kine neće trebati dugo čekati.

Povezani članci:

SAD i Kina odustaju od trgovinskog rata  – “Win-win” situacija ili popuštanje Trumpa?
Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine
Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na američki uvoz – Ide se ka totalnom ratu
Rat se rasplamsava – Nakon odgovora Pekinga-Trump Kini uvodi novih 100 mlrd dolara carina
Nakon summita s Kinom i Južnom Korejom, Japan najavio carine na američki uvoz

20. 05. 2018. White House Briefings / Popis roba ureda američkog trgovinskog predstavnika na koje će se uvesti 25% carina: PDF

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Tramp sou… Mozda misli da je u nekakvom rialitiju…

Laki Topalović
5 godine prije

Lijepo je rekao Hamenei, sporazum s Amerikancima ne vrijedi tinte potpisa. Ovdje nije bilo ni potpisa, samo usmeni dogovor.

Tomica
5 godine prije

Sad su mi i postupci Ukrajine malo jasniji. Fakat isti bedak smišlja politiku.

Zadranin
5 godine prije

Eto ga, vjerodostojni amerokenjci.

? Pljuc.

shumadinac
5 godine prije

U stvari je jednostavno: postoji generalni plan koga bi se Tramp morao držati ali njegov psihološki sklop radi samo “na prvu loptu”. Sa malim zakašnjenjem shvati da se zaleteo – otuda tako česta promena mišljenja.

Onima koji su ga postavili odgovara gotovo po svim aspektima – ali jbg, sve ima svoju cenu 😉

Ante
5 godine prije

Sada su Kinezi kušali Američku prevrtljivost nadam se da su imali vegete da okus poprave. Rekao sam ja da je dobro da je Trump na vlast, nadam se samo da Kina bude zapamtila sa kime imaju posla.

mladen3x
5 godine prije

Zaboli Kineze za carine dok je jeftine radne snage i odlične organizacije….ionako svi iz Američkog političkog vrha imaju svoja “poduzeća” u Kini,na ovaj ili onaj način….

Spartak
5 godine prije

Ništa čudno. Usanski režim se ponaša kao tipični siledžija. Maše udovima na sve strane i svima prijeti, jer misli da mu nitko ništa ne može. Trenutno je tako, ali neće zauvijek.Inije t samo Trump. Cijela politička agenda tog prepotentnog režima je takva. Mislim da bi Killeri bila još opasnija da je na njegovom mjestu. Čista luđakinja

Churko
5 godine prije

Bijelu kucu treba po hitnom postupku preimenovati u Kuca Sranja

MilnaCZ
5 godine prije

Citám komentare i stvarno ví Jos uvijek neznáte ili nemožte shvatiti o sto své to ide,ta carina prema Kini i sví potezi Trumpa.A ko to neshvacate, negubite vrijeme oko politike,radije pecajte ribu už rijeku,pametnije.

octopus
5 godine prije

Ako se ne varam, još sat i 8 minuta do početka djelovanje usa carina na europski čelik. Očekujem malo njakanja reda radi i povećane carine na usa aute koji se ni ne prodaju po EU….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.