Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na američki uvoz – Ide se ka totalnom ratu

luka
71 komentar

Kina je na američke carine na aluminij i čelik odgovorila uvođenjem carina do 25% za 128 proizvoda. Vrijednost uvozne robe za koju je Kina uvela carine doseže 3 milijarde dolara.

Nakon što su SAD potvrdile uvođenje 50 milijardi dolara carina na zrakoplovnu, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, robotiku i industriju strojeva, čime su se SAD očito usmjerile na kineski sektor visoke tehnologije s ciljem smanjenja kineskog izvoza u SAD, kineski državni list Global Times je u uvodniku napisao “kako Washington mora platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata”. To se i dogodilo.

Žestoki odgovor Kine – Peking uvodi nove carine za američki uvoz u iznosu 50 milijardi dolara

Danas je objavljeno da će Kina uvesti carinske tarife od 25 posto na 106 proizvoda iz Sjedinjenih Država, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode i zrakoplove. Službeno priopćenje o ovim mjerama je danas objavilo kinesko Ministarstvo trgovine.

Mjere su odobrene od strane Državnog vijeća i Vlade Kine, a posebna komisija je odlučila ubirati 25 posto carina na 106 proizvoda koji pokrivaju 14 kategorija ukupne vrijednosti od oko 50 milijardi dolara.

Konačni datum implementacije carinskih tarifa bit će objavljen kasnije, dodalo je ministarstvo.

Ovo je hitan slučaj u kojem SAD optužuju Kinu za kršenje međunarodnih obveza i kineska će vlada braniti svoje legitimne interese u skladu s odgovarajućim zakonima i propisima, reklo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio je u srijedu da SAD ima vodeće svjetske tehnologije i proizvodne sposobnosti na temelju kojih bi se s više samopouzdanja trebale natjecati s drugim zemljama.

“Nije potrebno da SAD poduzimaju jednostrane i proaktivne poteze, koji ograničavaju i narušavaju napore drugih zemalja”, istaknuo je Geng.

“Primijetili smo da su američki poslovni krugovi, obični potrošači, mediji i think tankovi izrazili zabrinutost zbog ozbiljnih posljedica koje bi odluke Washingtona mogle donijeti”, dodao je.

Cijene na američkim burzama poljoprivrednih proizvoda su pale odmah nakon najave Kine o uvođenju novih drastičnih carina. Kukuruz za 3%, soja za 3,3% i pšenica za 1,7%.

Kontranapad Kine u trgovinskom ratu će Americi zadati bolnu lekciju

SAD - Kina - rat

Ovo je jasno pokazivanje odmazde Pekinga na drugi val carina koje su SAD uvele na kineske proizvode. Peking je u impresivno kratkom vremenu odgovorio osvetom i za manje od 12 sati objavio svoje trgovinske protumjere. Kineski dužnosnici se slažu da protumjere njihove zemlje moraju odgovarati onima koje nameće SAD i žele pokazati odlučnost Kine da pobijedi u ovom ratu.

Vrijedno je napomenuti da je Kina udarila na najvredniji američki uvoz, poput soje, automobila i kemijskih proizvoda. Ovi su sektori ciljani jer predstavljaju ključne stupove američkog uvoza i ugrožena profitabilnost ovih sektora može masovno oslabiti američko gospodarstvo.

Kina će podnijeti financijske gubitke od nametnutih carina, priopćio je državni odjel i šteta Kine će biti blijeda u usporedbi sa štetom koje će američko gospodarstvo pretrpjeti zbog kineske odmazde.

Kineske carine su objavljene na spektakularan način i usredotočene su na američku taktiku nasilničkog ponašanja, ne samo protiv Kine, nego i protiv drugih zemalja kojima se prijeti novim trgovinskim politikama Sjedinjenih Država.

Političari u Washingtonu su očito precijenili svoje sposobnosti i izdržljivost američkog gospodarstva u trgovinskom ratu protiv Kine i vjeruju da mogu činiti sve što požele. Kina je do sada pokazala veliku suzdržanost, ali ako SAD nastave trgovinski rat, Kina je spremna na borbu do kraja.

Washington će na kraju vidjeti što je  izgubio. Ovaj trgovinski rat poslužit će kao dobar primjer za SAD da se ne može koristiti zastrašujućim trgovinskim carinama kao oblikom diplomacije.

Prije nego je Kina priopćila svoje osvetničke carine, Washington je uživao u prijetnjama drugim zemljama uvođenjem trgovinskih sankcija. Sada, kada se Kina odlučila za protunapad, zadovoljstvo Sjedinjenih Država će se pretvoriti u štetu, politička dobit će biti ravna nuli.

Kina i SAD imaju velika tržišta, a tvrtke iz obje zemlje trguju na dobrovoljnim načelima. Taj je odnos bio očiti izbor, jer obje zemlje ostvaruju pozitivne rezultate i komercijalne interese.

Kina - SAD

Nemoguće je opisati SAD kao žrtvu u bilateralnim trgovinskim sporazumima s Kinom, a zatim reći da SAD mogu nanijeti više štete Kini sabotiranjem trgovinskih odnosa. Ako je između dvije zemlje počeo puni trgovinski rat, obje zemlje će imati gubitke.

Mnogi smatraju da su carine od 50 milijardi dolara Trumpove uprave na kineske proizvode mogle prisiliti Kinu da se povinuje američkim zahtjevima.

Međutim, to se nije dogodilo i Peking će ići do kraja. Kina to može zato što ima podršku svojih građana i spremna je odoljeti svim pritiscima u svojoj borbi protiv Washingtona. U stvari, sve više i više kineskih građana misli da je “epski trgovinski rat” neizbježan i teško je naći trunke zdravog razuma u američkoj vladi koji bi promijenio model suočavanja s Kinom.

Ako se trgovinski rat nastavi, Kina će pokazati da ima jednako, ako ne i više,  rezervnih planova kao i SAD.

Kineski stručnjaci sugeriraju da Kina može poduzeti akcije kojima bi oslabila svoju valutu, a kako je Kina najveća svjetska trgovinska ekonomija i najveći kupac roba poput naftnih derivata, mogla bi iskoristiti svoj utjecaj kako bi gurnula juan na globalna tržišta i smanjila dominaciju američkog dolara. To bi bio teški udarac za Washington, od kojeg se SAD ne bi mogle oporaviti.

Ako ovaj trgovinski rat dosegne tu razinu, to će biti ravno totalnom ratu između kineskog i američkog gospodarstava.

Zabluda je ako SAD misle da će pobijediti na kraju ovog trgovinskog rata. Kina neće dopusti Washingtonu da iskoristi ovu situaciju i u ovom ratu želi pobjedu.

Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine

Američke carineCarineSankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Trump stvarno misli da će Kinezi stati? da će prihvatiti ponudu američkog LNG-a ili lake nafte, s kojom ne mogu ništa u svojim rafinerijama, da smanje trgovinski deficit. Bit će ovo vrlo zanimljiva godina, Posebno kad se budu zbrajali gubici. Kinezi su jeli korijenje, pa su preživjeli i postali sila i to generacija koja sada ima 50-60 godina. Mladi i djeca ne. Međutim, Ameri se neće odreći novog televizora ili kabelske da gledaju NBA,a proizvođači ovih roba, kad ima padnu cijene, pa se zatrpaju skladišta, ima da zapale Bijelu kuću.

Alen
5 godine prije

Duzni su dvadeset jednu hiljadu milijardi i misle ovim “sitnisem ” sebi nesto da pomognu…. Nema njima pomoci ovim samo traze motiv za svadju i moguci rat….

nbava kua
5 godine prije

Odlicne vijesti.

Dolinar
5 godine prije

nema tu nikakvog rata samo se uvode carine kao korak unazad prema komceptu državne financiske regulacije i odustajanje od svjetskog korporacijskog poretka

Balad
5 godine prije

Čovjek je naše najveće bogatstvo! Posebno kad kosti pretvorimo u brašno i njime nahranimo stoku. S obzirom da onda dobije ludilo (kravlje) jasno je da smo je hranili sastojcima ludih spodoba! 🙂 🙂 🙂

eu kolonija
5 godine prije

kinezi su stara civilizacija i, za razliku od lakomih konjokradica, vrlo mudra nacija. amerikanci imaju visok javni dug kojeg najvećim dijelom servisiraju kinezi. tako da se kinezi mogu pokriti za razliku od konjokradica koji su pokrili glave a gujice ostale otkrivene

tuf
5 godine prije

“Političari u Washingtonu su očito precijenili svoje sposobnosti i izdržljivost američkog gospodarstva” – pa naravno,kada im je gospodarstvo prenapuhani, umjetno održavani balon koji vrlo lako puca. Njihova Wall street filozofija umjetne vrijednosti dolazi na naplatu svakim, čak i manjim poremećajem u tokovima.
Posebno su smiješne prenapuhane vrijednosti kompanija poput onih Elona Muska (Kinezi su već imali veće pogone za proizvodnju baterija u vrijeme kada se on hvalio otvaranjem ‘najveće’), a i cjelokupni potencijal njihovog gospodarstva, kojim pokušavaju opravdati mogućnost otplate enormnog duga – u stvarnosti je daleko manji.
Vrijeme će pokazati tko ima zdrave temelje.

Son of Alerik
5 godine prije

Ovo je već drugi tekst danas o Americi i nekakvom trgovinskom ratu. Iščitavanjem bi se dalo zaključiti kako će najkasnije do kraja tjedna SAD bankrotirati, a cijeli američki Kongres će pasti na koljena i zazivati Xi-a i Putina da ih dođu spasiti. Kad se tomu nadoda svakodnevno mantranje o dedolarizaciji popraćeno sladostrašćem zbog sigurnog poraza mrskog neprijatelja kojeg treba proslaviti pucanjem u zrak iz svih kalašnjikova koji su na raspolaganju, onda je jasna pozicija s koje se piše. Upravo djelić iz teksta u kojem se kaže kako Kina može poduzeti akcije slabljenja svoje valute govori o tomu da je Trump dobrim dijelom u pravu. Manipulacije valutom, skriveni državni poticaji kojih u Kini ma napretek govore o tomu kako se radi o nelojalnoj konkurenciji i da joj treba različitim mjerama stati na kraj. Slabljenjem valute Kinezi mogu manipulirati s cijenama svojih roba i tako još jače potaknuti izvoz. Ali ne mogu… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

ANKETA – HOĆE LI SE TRUMP USUDITI UVESTI TREĆI KRUG CARINA > DA / PLUS -ZELENO //// NE / MINUS -CRVENO

Mićo
5 godine prije

Svakim danom, sve vise vjerujem da Tramp radi za Putina.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Kakva je struktura američkog gospodarstva?
Više od 50% čini financijski sektor.
Kakva je struktura kineskog gospodarstva?
Koliku težinu ima činjenica da je Kina najveći uvoznik nafte i kao takva može utjecati na pravila igre?
Kina je vlasnik tvrtki i ima udjele u nekim od najvećih američkih banaka i fondova (J.P. Morgan npr.).
Kina ima i nekoliko milijardi dolara američkih obveznica.
Da li američki zapadni saveznici mogu ovo podržati i naći se u opasnosti da izgube sadašnje i buduće pozicije na ogromnom kineskom tržištu?
Samo neka od pitanja koja zavrijeđuju malo podrobniju analizu, iako je posve jasno da trgovinski rat šteti svima.
Ali ovdje se radi o borbi za globalni utjecaj, a sve ostalo su alati u toj funkciji.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

koji su naši ?

Komunista
5 godine prije

Kinezi su narod koji je kroz vijekove naučio trpjeti, raditi i patiti. Amerikanci su debela gospoda koja je naviknuta na ležernost.
Kina će možda imati i veće gubitke u ovom ratu, ali će amerikanci svoje gubitke jače osjetiti nego kinezi svoje.

MilanCZ
5 godine prije

.Shvacate vi da je amerika pod kontrolom globalista i vrsi se preformacija amerike,rusi se Pax Amerikana.Sto mislite da je Trump uveo porez na zeljezo samo onako,od svog hira.To je sve unaprijed planirano od globalista da smanje snagu ili centar upravljanja u americi.Vec sam pisao,morate znati da je istocno krilo globalista preselilo do Kine i Centar novog upravljanja ce biti u Kini.Afera Skripal,srusiti globalnu moc Britanije i sada preseliti njihov centar upravljanja do kine,kako ekonomsku tako i politicku.Morate zapamtiti da globalisti vrse preformaciju drzava u svijetu,za mnoge ce to biti bolno i krvavo,jako krvavo.Novi centar globalne moci ce biti Kina,Iran i Rusija.Iran ce biti centar moci oko upravljanja arpaskih država i muslimana u svijetu.Rusija preuzima centar moci oko sigurnosti u svijetu da nedođe do ekoloske,financijske i nuklearne katastrofe u svijetu.Jedino Rusija,Putina imaju tu snagu i moc da rijese ida realiziraju.nitko drugi.
.

Anarho
5 godine prije

Kako ce ovaj “totalni rat” utjecati na kriptovalute? Niko ni rijeci o tome a sigurno ce imati utjecaj. Meni je po nekoj logici ovo i poslednji poziv za ukrcavanje na brzi vlak … kasnije kad budemo svi na njemu, teze ce se postici prijeko potrebna prednost. Nije li logicno da ce rat dviju svjetskih rezervnih valuta dovesti do stvaranja veceg nepovjerenja trzista u klasicni valutni sistem i otvoriti prostor alternativnim sistemima? Neki spominju zlato … zlato je super ali ga nemamo toliko (barem ja ne) da bi njime mogli svakodnevno trgovati a i neprakticno bi bilo. Blockchain tehnologija se namece kao logicno moguce rjesenje mnogih problema vezanih za valutni sistem pa mi izgleda logicno da ce trgovina kriptovalutama u buducnosti (i zbog ovog “totalnog rata”) drasticno porasti i pitanje je koja ce od raznih buducih kriptovaluta iz ovoga rata izaci kao pobjednica, a koja kao gubitnik jer ce sigurno i… Čitaj više »

Mucke
5 godine prije

Da je amerika jos jako mocna i da moze napravit veliko ekonomsko i vojno sranje ne dvojim,ali da je sila u zalasku koja se batrga u vlastitoj nemoci da promijeni tijek stvari to je jasno i slijepcu.
Kolegama komentatorima opcinjenim brojkom 8300 tona zlata preporucam da ponovno pogledaju film Die Hard with Vengeance, onu scenu kad odvaljivaju resetke i obrate paznju sta na resetkama pise.
Ako im ni to nije dovoljno onda trk procitati knjigu W.Engdahl-a Kognitivna Disonancija!

Arkaj
5 godine prije

@Son of Alerik Svaka središnja banka odlučuje o vrijednosti svoje valute. To određivanje je posve suvereno a ovisno o cilju monetarne politike određuje se cijena veća ili manja od neke objektivne tržišne koja opet nije uvijek tačan metar jer može bit meta financijskih spekulanata. Možemo to usporedit s domaćom valutom, kad je uvedena odabran je kurs od 4 : 1 u korist njemačke marke, da bi danas bila čak oko 15% jača 7,4 : 1 u odnosu prema euru. S takvom monetarnom politikom osigurali smo propast izvoznika, neravnotežu u trgovinskoj razmjeni i visoku zaduženost. Ali su zato uvoznici trljali ruke. Tako su i u USA uvoznici ostvarivali lijepe profite… Koje su onda dodatno oplođavali na razvijenom financijskom špekulativnom tržištu što je onda i jedan od razloga zašto danas USA nisu ona država od prije četrdeset godina…Meni se čini da su svojom valutom kinezi “manipulirali” na po sebe najbolji način a… Čitaj više »

luni lunovic
5 godine prije

za ovaj galuus 92 ia mislim da je isus bio na strani ugnjetenih isiromasnih a ne na strani kapitalista i onih koji sisu krv svaki dan narodima kao tvoji ameri

Good Old Rebel
5 godine prije

Pročitao sam članak i većinu komentara…i eventualni mogući veliki trgovinski rat Amerike i Kine. Ima onih..Amerika ovo, može ovo i ovo..drugi….Kina je moćna…..Sve je to istina. I sad malo zločesto sa moje strane….ja bih baš volio da se rasplamsa taj rat…i da obje strane pretrpe veliku štetu. To bi značilo “ako bog da” da bi Evropa i Rusija mogle imati koristi….Možda je moja želja u domeni naučne fantastike, ali je moja želja..i da sam neki akter u Evropi učinio bih da i dođe do takvog scenarija. Osobno, kao pristalica “velike Evrope” ne vjerujem ni Americi, ali ni Kini.
Istina u Evropi se ne zna tko odlučuje…još uvijek rasulo…u Rusiji su našli Putina, koji zna što radi…slično je i u Kini…a kakav je Trump…pojma nema, nije ni bitno jer tamo u USA..sve planira “deep state”….ali se i njemu događaju greške, iako i oni iza “kulisa” znaju svoj posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI