Rat se rasplamsava? – Nakon odgovora Pekinga, Trump Kini uvodi novih 100 mlrd dolara carina

Trgovinski rat Kine i Amerike
34 komentara

Na prve naznake trgovinskog rata u uvođenja carina na čelik i aluminij, Peking je Washingtonu odgovorio s uvođenjem carina do 25% za 128 proizvoda. Vrijednost uvozne robe za koju je Kina uvela carine doseže 3 milijarde dolara. Nakon toga Trump uvodi 50 milijardi dolara carina na kineski uvoz, uglavnom na zrakoplovnu, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, robotiku i industriju strojeva, čime su se SAD očito usmjerile na kineski sektor visoke tehnologije s ciljem smanjenja kineskog izvoza u SAD.

U samo 12 sati je Kina jučer najavila da će odgovoriti istom mjerom i uvesti carinske tarife od 25 posto na 106 proizvoda iz Sjedinjenih Država, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode i zrakoplove. Mjere su odobrene od strane Državnog vijeća i Vlade Kine, a posebna komisija je odlučila ubirati 25 posto carina na 106 proizvoda koji pokrivaju 14 kategorija ukupne vrijednosti od oko 50 milijardi dolara.

Noćas kasno o srednjoeuropskom vremenu je uprava Trumpa poručila kako će uvesti teći paket carina Kini u iznosu 100 milijardi dolara. To znači da više ne trebamo očekivati trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, nego je on počeo i netko će iz njega izaći kao gubitnik.

Trump je izjavio kako se 100 milijardi novih carina razmatraju s obzirom na “nepravedan odgovor Pekinga na američke trgovinske mjere”. No, izgleda da je stanar Bijele kuće nešto propustio, jer su SAD prve krenule s carinama na čelik i aluminij, da bi na kraju izuzele saveznike i vazalske zemlje, a na listi sankcioniranih zemalja ostavile Kinu. Ostatak je bio odgovor Pekinga, pa udarac Washingtona, novi odgovor Pekinga i sada novi udar iz Washingtona.

No, kako SAD desetljećima imaju svoju verziju nesporne istine, američki predsjednik Donald Trump je naredio trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara, čime je dolio ulje na vatru rasplamsanog trgovinskog sukoba između dvije najveće ekonomije svijeta.

Razmatraju se dodatne carine “zbog nepravednog odgovora Kine” na američke carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara, kazao je Trump u priopćenju, što je trebali značiti da je Peking trebao prihvatiti ovu mjeru i još tražiti ispriku što su se američki dužnosnici uvrijedili zbog posljedica trgovine koja se odvijala na temelju bilateralnih sporazuma između dvije zemlje.

Američki trgovinski predstavnik je još jednom ponovio “kako Kina i dalje poduzima korake kojima se nastoji domoći američkog intelektualnog vlasništva”.

“Umjesto da korigira svoje ponašanje, Kina je odlučila naškoditi našim poljoprivrednicima i proizvođačima”, naglasio je američki predsjednik.

Američke carine bi trebale bi prisiliti Peking da promijeni politiku čiji je cilj prijenos američkog intelektualnog vlasništva na kineske kompanije.

No, čak i ako je bio prijenosa tehnologije, Trump ili ne zna ili ne želi znati da je kineski div kroz državnu intervenciju nadmašio ograničenja monopolističkih kontrola imperijalističkih zemalja i brzo napredovao posuđivanjem naprednijih tehnologija i inovacija, a potom postao najaktivniji kreator naprednih patenata u svijetu.

Kina je 2017. podnošenjem 225 patenata nadmašila Sjedinjene Države, dok su Sjedinjene Države ostale na 91. mjestu, piše Financial Times u članku od 16. ožujka. Izvrstan primjer napretka u tehnološkim inovacijama Kine je Huawei Grupa, koja je u 2017. uložila čak 13,8 milijardi dolara u istraživanje i razvoj i planira povećati svoj godišnji proračun za istraživanje na 20 milijardi dolara.

Hu Xijin, urednik kineskog državnog lista Global Times je u tom smislu dao jasnu izjavu u kojoj tvrdi kako će na svaki korak Washingtona Peking uzvratiti istom mjerom, na ovu i svaku buduću odluku američke uprave.

VIDEO – Izjava Hu Xijina, urednika kineskog državnog lista Global Times

Povezane vijesti:
Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine
Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na americki uvoz – Ide se ka totalnom ratu

Sjedinjene DrTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
6 godine prije

Opa, i ameri otkrili hrvatsku buniku.. znači, Kinezi su se tribali naguzit, primit ga, i još vam zahvalit na kraju? E neće ići.

Pljuc.

Kajzer Soze
6 godine prije

Naoružati se kokicama,zavaliti u fotelju i samo gledati kako ameri sami sebi kopaju raku,milina 🙂

Sinisa
6 godine prije

Sve je to za dobro Rusije…
“”SAD uvele sankcije protiv 38 ruskih biznismena, zvaničnika i kompanija, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Među njima su Oleg Deripaska, Sulejman Kerimov, Viktor Vekselberg, Kiril Šmalov, šef „Gasproma“ Aleksej Miler i direktor „Surgutneftgasa“ Vladimir Bogdanov.Takođe, sankcije se odnose i na kompanije Deripaske i Vekselberga – „En+ grupa“, „GAZ“, „Rusal“, „Bazovi element“, „Evrosibenergo“ i „Renova grupa“.

„Ti biznismeni su jako puno zaradili srađujući sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina i ključni su igrači u sprovođenju zlonamerne agende Kremlja. Ruski oligarsi i elita zarađuju od korumpiranog sistema i više neće biti u mogućnosti da šire destabilizšući uticaj“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, sankcije su uvedene i protiv 17 ruskih zvaničnika, među kojima su ministar unustrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, šef komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, rukovodilac Rosgvardije Viktor Zolotov, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i pomoćnik predsednika Rusije Evgenije Školov.””

čokolino
6 godine prije

To Trampe….samo navali! Pa kome opanci kome obojci.
Samo se bojim da ste se ameri ovi put (konačno) nameračili na pravoga koji neće popustiti SADistima.
Očekujem da će zapad uskoro iz naftalina opet izvući komuniste i komunističnu opasnost po zapadnu demokraciju. Isil je zahvaljujući rusima pase, sad treba naći novoga neprijatelja zapada. Smeo bi se kladit da će to ponovo biti evergreen komunizam.

Croatia
6 godine prije

Ovo je još jedan primjer kako se primjenjuje medunarodno pravo i slobodna trgovina. „Pravo to smo mi“ !!! Dobro je da je Kina i Rusija tu da kazu dosta. Mozete zamislit kako će “ameri“ urlat kad se napravi novi „Put svile „ auuuuu!!

Nafta Lin
6 godine prije

Ma koga je briga za carine pravi poslići se odvijaju na crno. a ovo na papire samo je maska za demokratsku raju i robove

shumadinac
6 godine prije

Pot, repot, supot – bankrot.
Šalu na stranu, ovo je potpuno očekivano. Ako žele ekonomsko “odsecanje” Istoka zar ovo nije najlogičniji prvi potez? Zatim sledi vojno nadguravanje do nekog incidenta a onda uspostava jasne granice uz ratovanje na “nejasnim teritorijama”.

eu kolonija
6 godine prije

za ostale je prilika da uskoce na vlak zvani kina umjesto konjokradica i da ojačaju svoje gospodarstvo. s obzirom da je hrvatska propustila sve vlakove netreba sumnjati da će propustiti i ovaj tako da hrvatima ostaje samo da kupe kokice i pivu i da promatraju tuču

Good Old Rebel
6 godine prije

Ponavljam svoj post iz prethodnog naslova “Pročitao sam članak i većinu komentara…i eventualni mogući veliki trgovinski rat Amerike i Kine. Ima onih..Amerika ovo, može ovo i ovo..drugi….Kina je moćna…..Sve je to istina. I sad malo zločesto sa moje strane….ja bih baš volio da se rasplamsa taj rat…i da obje strane pretrpe veliku štetu. To bi značilo “ako bog da” da bi Evropa i Rusija mogle imati koristi….Možda je moja želja u domeni naučne fantastike, ali je moja želja..i da sam neki akter u Evropi učinio bih da i dođe do takvog scenarija. Osobno, kao pristalica “velike Evrope” ne vjerujem ni Americi, ali ni Kini. Istina u Evropi se ne zna tko odlučuje…još uvijek rasulo…u Rusiji su našli Putina, koji zna što radi…slično je i u Kini…a kakav je Trump…pojma nema, nije ni bitno jer tamo u USA..sve planira “deep state”…. iako i oni iza “kulisa” znaju svoj posao” (.ali se… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

U mene vele ” Lud čo’ek, gotova robija!”

HEKPCT
6 godine prije

Jadni Ameri, ubi ih ovaj reciprocitet.

mmne
6 godine prije

nesto gledam potina kako mu se smeska brk!

Son of Alerik
6 godine prije

Do vrha se puno lakše popeti, nego li na njemu ostati.SAD su već više od dva desetljeća osamljene na tom mjestu. Ostat će još neko vrijeme, ali ne dugo. Iz ove vremensko točke se čini kako će Kina u skoro vrijeme (slijedećih 10 godina) prestići gospodarski SAD. Čini se da će se Rusija etablirati kao glavni energetski i strateški partner Kini, u poziciji mlađeg brata. Čine se da će Europa izumrijeti i za najkasnije 30 godina postati većinski muslimanska. Vjerojatno će doći do preslagivanja u vlasništvu kompanija koje upravljaju svijetom. (“Tim znanstvenika švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Zurichu je otkrio da od 43.000 multinacionalnih kompanija, njih 1.318 čine sami centar globalne ekonomije. U samoj srži centra postoje 147 kompanija koje kontroliraju 40 posto njihovog bogatstva, a struktura njihovog vlasništva je isprepletena – svi imaju udio u svakome. U samome centru su većinom banke, u prvih 20 se nalaze Barclays,… Čitaj više »

Ivo
6 godine prije

Ne vjerujem da su u usa toliko pukli da misle kako mogu pobijediti Kinu u ekonomskom ratu, pogotovo ne u situaciji gdje vojni udar ne dolazi u obzir (anglozionisti nikad neće udariti na Rusiju ili Kinu u ovakvom omjeru snaga, nukleari su zahebana stvar). Ovo je prije dio smišljenog plana. Ako je vjerovati Orwellu, trebalo bi doći do podjele globalne moći na 3 ili 4 separatne grupacije. U tom slučaju ovo je prvi korak, dolazi do potpune izolacije anglo-bloka, koji onda nastavlja kontrolirati mozgove svojim podanicima bez vanjske smetnje. Prihodi će biti nešto manji, ali kontrola nad robovima zato postaje još žešća, i sve je u redu. Takođe mora doći do nečega što će opravdati smjenu sadašnjeg financijskog sustava, reset nenaplativih dugova i ostale popratne radnje, kako bi kamatarenje moglo započeti iznova. Rat nije više opcija za to, ICBM-ovi su tu opciju učinili nepraktičnom, zato mora biti odrađeno na neki… Čitaj više »

Baba Vanga
6 godine prije

Pitanje ADMINU
Zasto sada na mjestu za mail adresu stoji neki mail koji nije moj i nemogu da ga obrisem

csm
6 godine prije

Što će biti ako nas taj trgovinski rat gurne u novu svjetsku ekonomsku krizu kakvu smo imali 2008 godine? Ne vidim dugoročnu ekonomsku perspektivu u diplomatskom i trgovačkom ratu između velikih sila.Neki mi kažu da iz ere globalizma i liberalnog kapitalizma ulazimo u eru izolacionizma i protekcionizma.Hoče li takva politika zaštititi domaće industrije i radna mjesta ili će uzrokovati veliki porast cijena i urušavanje ovisnog slobodnog tržišta koje će rezultirati slomom burzi i novom krizom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI