SAD i Kina odustaju od trgovinskog rata  – “Win-win” situacija ili popuštanje Trumpa?

Donald Trump - XI Jingpin
38 komentara

Sjedinjene Države i Kina su se složile da neće pokrenuti trgovinske ratove, jer je to u interesu razvoja obiju zemalja i svijeta, prenosi kineska agencija Xinhua. Novinare je o odluci izvijestio posebni izaslanik za kineskog predsjednika Xi Jinpinga i zamjenik premijera Liu He.

“Najveći rezultat kinesko-američkih pregovora je da smo se složili kako nećemo pokrenuti trgovinski rat. Istovremeno se obje strane odriču uvođenja carina na robe druge strane”, rekao je Liu He.

Prema riječima potpredsjednika vlade Kine, skladan razvoj kinesko-američkih trgovinskih i gospodarskih odnosa odgovara objektivnim trendovima globalnog povijesnog razvoja.

“Glavni razlog zbog kojeg smo uspjeli postići ovaj uspjeh je prethodno postignut važan konsenzus između lidera Kine i Sjedinjenih Država, koje je od temeljnih interesa za dva naroda i cijeli svijet”, zaključio je Liu Ho.

Kako je izvijestila kineska agencija, na konzultacijama održanim 17. i 18. Svibnja su predstavnici SAD-a i Kine postigli konsenzus o usvajanju mjera za otklanjanje trgovinske neravnoteže između dviju zemalja, prema kojem će Peking povećati volumen kupljene američke robe.

Interese američke strane u pregovorima u Washingtonu su zastupali ministar financija Steven Mnuchin, ministar trgovine Wilbur Ross i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Njemački DWN strahuje da će dogovor štetiti Njemačkoj, EU i Rusiji

Njemački list Deutsche Wirtschafts Nachrichten piše kako su se SAD i Kina približile po pitanju bilateralne trgovine, što bi moglo povećati pritisak na Njemačku, Rusiju i EU u cjelini.

DWN navodi kako su obje strane najavile sporazum o “učinkovitim mjerama” za značajno smanjenje trgovinskog deficita između Sjedinjenih Država i Kine. Kina namjerava kupiti više američkih proizvoda u poljoprivrednom i energetskom sektoru, čime će “podržati rast i zapošljavanje u Sjedinjenim Državama”.

Ovaj sporazum, vjeruje Deutsche Wirtschafts Nachrichten, može rezultirati pritiskom na Njemačku, EU i Rusiju.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten podsjeća da su, prema Donald Trumpu, Sjedinjene Države trpjele štetu zbog činjenice da Kina izvozi u SAD više robe nego što kupuje. Stoga je Trump zaprijetio dodatnim carinama na proizvode iz Kine i najavio moguće odmazde.

Međutim, sada Kina i Sjedinjene Države pregovaraju, što može riješiti te probleme, piše njemački list.

Peking: Ovo je za Kinu i SAD win-win situacija, ali se druga strana mora držati dogovorenog

Kako je sve još u fazi preliminarnog sporazuma dvije strane, iako na najvišoj razini, prerano je donositi zaključke poput njemačkog lista Deutsche Wirtschafts Nachrichten, koji je praktično “povezao” rusku i ekonomiju Njemačke i EU u cjelini, što je vrlo upitno, obzirom na antiruske sankcije koje je Bruxelles uveo Moskvi.

Podsjetimo, trgovinski rat nije ni pokrenuo Peking, koji je bio spreman ići do kraja, ako Donald Trump ne popusti i ostane pri odluci o nametanju visokih carina na kineski uvoz.

Sada je pitanje kako će se SAD postaviti prema “saveznicima”, koji također negoduju zbog carinskih barijera na koje se odlučila američka uprava.

Kineski Global Times piše kako dogovor kojeg su postigli Kina i SAD slijedio “win-win” načelo.

SAD će dobiti priliku smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom, a Kina će osigurati kupnju američke robe za dobrobit razvoja zemlje i podizanje standarda života svojih građana.

Osim toga, Peking je dobio jamstvo od Washingtona da će prekinuti kontrolu nad izvozom energije u Kinu, što će diversificirati opskrbu energijom azijskog diva.

“Promicanje načela poštene trgovine je trend kojeg se ne smije dovesti u pitanje. Niti jedan pozitivan rezultat se ne može ostvariti bez pravednosti. Na primjer, ako Kina pristane pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da smanje svoj trgovinski deficit, a SAD ne budu mogle pružati proizvode kako bi zadovoljile potrebe kineskog tržišta i potrošača, sporazum koji su potpisali dvije zemlje će biti bezvrijedan. Svi trgovinski sporazumi moraju biti izvedivi i izvedivi, a ne iracionalni. Ovo je bilo temeljno pravilo prije nego su dvije zemlje započele svoje pregovore i tako će ostati u budućnosti”, piše kineski Global Times.

“Ovo je također dobra prilika za sve kineske građane da sagledaju moć svoje zemlje iz nove perspektive. Kina mora nastaviti širiti svoj tržišni kapacitet i povećati nezamjenjivost zemlje u globalnim proizvodnim i opskrbnim lancima. Vrijeme je da kineski građani vide da ako Kina želi postati moderna sila na svijetu, ima još puno posla”, zaključuje kineski državni list.

Kao što kaže autor članka, “ako Kina pristane pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da smanji svoj trgovinski deficit, a SAD ne budu mogle pružati proizvode kako bi zadovoljile potrebe kineskog tržišta i potrošača, sporazum koji su potpisali dvije zemlje će biti bezvrijedan”. Dakle, na redu su SAD i američki industrijski kapaciteti da ispune zahtjeve Pekinga. Kina je sigurna da može ispoštivati svoj dio sporazuma. Hoće li moći i SAD?

Povezani članci:

Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine
Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na američki uvoz – Ide se ka totalnom ratu
Rat se rasplamsava – Nakon odgovora Pekinga-Trump Kini uvodi novih 100 mlrd dolara carina
Nakon summita s Kinom i Južnom Korejom, Japan najavio carine na američki uvoz

ugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Trump: ”Dobri stari dani kada je sex bio prljav.”
Xi: ”A zrak čist.”

čitalac
5 godine prije

“Njemački DWN strahuje da će dogovor štetiti Njemačkoj, EU i Rusiji”
Pa, strah nije bez osnove…

eu kolonija
5 godine prije

dobar dogovor za kineze. kinezi nastavljaju izvoziti visoku tehnologiju u ameriku i time gušiti američko gospodarstvo u zamjenu za sirovine iz amerike. dakle, nisu samo rusi izvoznici sirovina

Zadranin
5 godine prije

Bit će zasvrbilo američke proizvođače soje, pa su plavokosom telcu svašta izgovorili (po spisku..). Rekao sam ja prije, više boli amere potencijalni gubitak novaca neg Kineze. Kinez je naučio trpit svakakva sranja, a ameri… oni su pahuljice po tom pitanju. Osjetljivi i krhki.

Neka neka, tako vam i triba.

Eto ga.

Pljuc.

Kihot
5 godine prije

Današnja “komunistička” partija Kine je pomno konstruirani produkt skull and bone cionista. Ko su ljudi na čelu kineske centralne banke? produkt koje škole, koje filozofije? Trubim i trubit ću, Kina je OGROMAN Trojanski Konj!!! Nema vajde od Kineza. Oni su pod potpunom kontrolom ko dronovi, a elita koja vlada njima je pod potpunom kontrolom gore navedenih. Vladimir Vladimirević ako se stvarno odmetnuo od vladajuće bande koja drma planetom, a nažalost to je jako upitno i tek će se ozbiljnije moći procijeniti u događajima koji sljede (Iran, Bjelorusija, Ukrajina), je poslednja stvarna opasnost za iste. Zapravo, ne toliko on osobno, već zemlja kojoj je na čelu i narod ako ima snage i budnosti u njemu, dovoljno da zadrži suverenitet. Od svih “suverenih” država na Zemlji samo Rusija (koja je inače pomajka, iliti mačeha “odabranima” ) ima snage da promijeni stvarnost za svakog običnog čovjeka, i to samo ako prihvati svoju SLAVNU… Čitaj više »

MilanCZ
5 godine prije

Nema tu nikakvog popuštanja od strane Amerike,ide o jednostavnu ulogu:Prenos globalne vlasti iz Amerike globalisti prenose na Kinu.Tko zna kako funkcioniraju globalisti,netreba previse pisati,sve jasno kao dan.Tko nezna kako funkcionirajku globalisti,tome netreba niti objasnjavati ionako nece nista shvatiti.

Nesto smrdi
5 godine prije

Jesam ja jedini kojem ovo ne lici na pobjedu kine? SAD je htio smanjiti deficit, rezultat je dogovor SAD-a i kine da ce smanjiti deficit + dodali su poreze na strane robe a nisu dozivjeli nikakav protunapad onih kojima su nametnuli carine…sve u svemu SAD je prosao upravo onako kako je htio

Tomica
5 godine prije

Reklo bi se da se Trumpu sreća i zadovoljstvo vidi na licu 😀
Mi ne možemo znati šta su se oni dogovorili ali mislim da je ipak Trump popustio. Od silnih zahtjeva koje je postavio kako bi obuzdao Kinu ostao je samo zahtjev za smanjenje deficita a i to je sad ispalo uvjetovano. Mislim da je Kina postavila uvjet da to bude ono što im stvarno treba iz SAD a ne ono što je za SAD višak i žele da prodaju. Mislim da će se brzo pokazati ko je stvarno zadovoljan dogovorom a moguće da budu i oboje a na štetu EU.

Ivo Lola
5 godine prije

“Da l’ je sve bilo samo fol, da l’ je sve samo jeftin trik…”

tak
5 godine prije

to cemo tek vidjeti. trump kaze da je kina.popustila i obecala uvoz 200 milijardi razlike, kina kaze da to nije istina

Alen
5 godine prije

Dogovorio se je i s sjevernom korejom ,nije li..
. Vjerovatno ce kinu napasti da ne kupuju njihovu robu ( a ima jeftinije ) i tako vratiti stvari na staro…
Zar jos niste shvatili kako Tramp funkcionira ?
Covjek zivi u svom svijetu reality zvijezda dok svijet ide u sasvim drugom smjeru.
.

Nagard
5 godine prije

Tri jarana prijatelja ahbaba Trump xiao Putin se sale na racun citavog svijeta kreiraju politiku kako njima pase i njihovim ortacima ono aj malo rata ide nafta gore aj carine lova meni a narod gleda konta neko nas sljivi ali kvaka je u tome npr krenimo od jedne mjesne zajednice ko se skim druzi bogati seljaci s bogatim pa sve do svjetske scene bogati s bogati raja s rajom a kako se zemlja zove USA Rusija runada Bosna nema veze a ovaj sav sou je da zabavi masu .usput dajte ocjene kraljevskog vjenčanja suze su nam svima potekle koja kolicima ljubavi i humanitaraca na jednom mjestu.

Valter
5 godine prije

“Win-win” situacija ili popuštanje Trumpa ? … a da nije popuštanje Kine ?

Ivi tz
5 godine prije

Ne odustaje Kina nego usa bolesnici.oni su bili krenuli i kad su vidjeli sta će biti Nazad. Do unazad 10 godina ove stvari su bile nezamislive. ALI polako.dolaze malo druga vremena…

pingpong
5 godine prije

it was easy to miss the U.S.-China trade statement that the W.H. released Saturday, right in the midst of royal wedding mania. but it’s hard to hide that China looks as if it’s winning president Trump’s trade skirmish – so far.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

prodao se sa šaku juana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI