fbpx

SAD i Kina odustaju od trgovinskog rata  – “Win-win” situacija ili popuštanje Trumpa?

Donald Trump - XI Jingpin

Sjedinjene Države i Kina su se složile da neće pokrenuti trgovinske ratove, jer je to u interesu razvoja obiju zemalja i svijeta, prenosi kineska agencija Xinhua. Novinare je o odluci izvijestio posebni izaslanik za kineskog predsjednika Xi Jinpinga i zamjenik premijera Liu He.

“Najveći rezultat kinesko-američkih pregovora je da smo se složili kako nećemo pokrenuti trgovinski rat. Istovremeno se obje strane odriču uvođenja carina na robe druge strane”, rekao je Liu He.

Prema riječima potpredsjednika vlade Kine, skladan razvoj kinesko-američkih trgovinskih i gospodarskih odnosa odgovara objektivnim trendovima globalnog povijesnog razvoja.

“Glavni razlog zbog kojeg smo uspjeli postići ovaj uspjeh je prethodno postignut važan konsenzus između lidera Kine i Sjedinjenih Država, koje je od temeljnih interesa za dva naroda i cijeli svijet”, zaključio je Liu Ho.

Kako je izvijestila kineska agencija, na konzultacijama održanim 17. i 18. Svibnja su predstavnici SAD-a i Kine postigli konsenzus o usvajanju mjera za otklanjanje trgovinske neravnoteže između dviju zemalja, prema kojem će Peking povećati volumen kupljene američke robe.

Interese američke strane u pregovorima u Washingtonu su zastupali ministar financija Steven Mnuchin, ministar trgovine Wilbur Ross i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Njemački DWN strahuje da će dogovor štetiti Njemačkoj, EU i Rusiji

Njemački list Deutsche Wirtschafts Nachrichten piše kako su se SAD i Kina približile po pitanju bilateralne trgovine, što bi moglo povećati pritisak na Njemačku, Rusiju i EU u cjelini.

DWN navodi kako su obje strane najavile sporazum o “učinkovitim mjerama” za značajno smanjenje trgovinskog deficita između Sjedinjenih Država i Kine. Kina namjerava kupiti više američkih proizvoda u poljoprivrednom i energetskom sektoru, čime će “podržati rast i zapošljavanje u Sjedinjenim Državama”.

Ovaj sporazum, vjeruje Deutsche Wirtschafts Nachrichten, može rezultirati pritiskom na Njemačku, EU i Rusiju.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten podsjeća da su, prema Donald Trumpu, Sjedinjene Države trpjele štetu zbog činjenice da Kina izvozi u SAD više robe nego što kupuje. Stoga je Trump zaprijetio dodatnim carinama na proizvode iz Kine i najavio moguće odmazde.

Međutim, sada Kina i Sjedinjene Države pregovaraju, što može riješiti te probleme, piše njemački list.

Peking: Ovo je za Kinu i SAD win-win situacija, ali se druga strana mora držati dogovorenog

Kako je sve još u fazi preliminarnog sporazuma dvije strane, iako na najvišoj razini, prerano je donositi zaključke poput njemačkog lista Deutsche Wirtschafts Nachrichten, koji je praktično “povezao” rusku i ekonomiju Njemačke i EU u cjelini, što je vrlo upitno, obzirom na antiruske sankcije koje je Bruxelles uveo Moskvi.

Podsjetimo, trgovinski rat nije ni pokrenuo Peking, koji je bio spreman ići do kraja, ako Donald Trump ne popusti i ostane pri odluci o nametanju visokih carina na kineski uvoz.

Sada je pitanje kako će se SAD postaviti prema “saveznicima”, koji također negoduju zbog carinskih barijera na koje se odlučila američka uprava.

Kineski Global Times piše kako dogovor kojeg su postigli Kina i SAD slijedio “win-win” načelo.

SAD će dobiti priliku smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom, a Kina će osigurati kupnju američke robe za dobrobit razvoja zemlje i podizanje standarda života svojih građana.

Osim toga, Peking je dobio jamstvo od Washingtona da će prekinuti kontrolu nad izvozom energije u Kinu, što će diversificirati opskrbu energijom azijskog diva.

“Promicanje načela poštene trgovine je trend kojeg se ne smije dovesti u pitanje. Niti jedan pozitivan rezultat se ne može ostvariti bez pravednosti. Na primjer, ako Kina pristane pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da smanje svoj trgovinski deficit, a SAD ne budu mogle pružati proizvode kako bi zadovoljile potrebe kineskog tržišta i potrošača, sporazum koji su potpisali dvije zemlje će biti bezvrijedan. Svi trgovinski sporazumi moraju biti izvedivi i izvedivi, a ne iracionalni. Ovo je bilo temeljno pravilo prije nego su dvije zemlje započele svoje pregovore i tako će ostati u budućnosti”, piše kineski Global Times.

“Ovo je također dobra prilika za sve kineske građane da sagledaju moć svoje zemlje iz nove perspektive. Kina mora nastaviti širiti svoj tržišni kapacitet i povećati nezamjenjivost zemlje u globalnim proizvodnim i opskrbnim lancima. Vrijeme je da kineski građani vide da ako Kina želi postati moderna sila na svijetu, ima još puno posla”, zaključuje kineski državni list.

Kao što kaže autor članka, “ako Kina pristane pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da smanji svoj trgovinski deficit, a SAD ne budu mogle pružati proizvode kako bi zadovoljile potrebe kineskog tržišta i potrošača, sporazum koji su potpisali dvije zemlje će biti bezvrijedan”. Dakle, na redu su SAD i američki industrijski kapaciteti da ispune zahtjeve Pekinga. Kina je sigurna da može ispoštivati svoj dio sporazuma. Hoće li moći i SAD?

Povezani članci:

Washington će platiti skupu cijenu za pokretanje trgovinskog rata protiv Kine
Protunapad Kine s 50 milijardi dolara novih carina na američki uvoz – Ide se ka totalnom ratu
Rat se rasplamsava – Nakon odgovora Pekinga-Trump Kini uvodi novih 100 mlrd dolara carina
Nakon summita s Kinom i Južnom Korejom, Japan najavio carine na američki uvoz

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Trump: ”Dobri stari dani kada je sex bio prljav.”
Xi: ”A zrak čist.”

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Njemački DWN strahuje da će dogovor štetiti Njemačkoj, EU i Rusiji”
Pa, strah nije bez osnove…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  čitalac

Ja sam to i predviđao, da će oni naći ako ne baš zajednički jezik, a ono barem razuman kompromis! Svako zaoštravanje situacije, bi naštetilo jednima i drugima!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  čitalac

Ma kako spomenuti strah može imati osnovu? Nećete valjda vjerovati u to što piše njemački DWN (Deutsche Welle News).

P.S. – Šalim se malo ?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

“Deutsche Wirtschafts Nachrichten”

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora – Vrlo jednostavno… SSSR je pomogao Kini da se dokopa do atomske bombe i na drugi način podupirali Kinu u kojoj je glada bila redovita pojava. Tehnološke osnove su dobili od SSSR a ne od zapada. Bez SSSR Kina ne bi bila to što je. Pa ipak se je postavila na stranu zapada, protiv SSSR. Amerikanci su činili sve da ih zavade i bili su uspjeli. Današnje kinesko vodstvo je pametnije: bez Rusije se ne mogu obraniti od zapada zato im Rusija makar sljedećih 10-15 godina treba.. A poslje… vidjet ćemo.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  čitalac

Hvala! Vjerujem da je bilo tako.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dobar dogovor za kineze. kinezi nastavljaju izvoziti visoku tehnologiju u ameriku i time gušiti američko gospodarstvo u zamjenu za sirovine iz amerike. dakle, nisu samo rusi izvoznici sirovina

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Odakle Americi sirovine, osim lake WTI nafte i plina iz škriljca?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Ponuda sirovina na svjetskom trgu je veća od potražnje i nude ih svi od Australije, afričkih država Južnoameričkih zemalja pa sve do prikupljanja istih sa morskog dna gdje se nalaze u velikim količinama u obliku tzv. “nodula”!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

“kina će od amerike kupovati više proizvoda iz poljoprivrednog i energetskog sektora i time potaknuti rast zapošljavanja u americi”

ovo je citat iz teksta

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Znači, na svaki način treba “gušiti” američko gospodarstvo!! Kakvo ti je to razmišljanje? To nije neka opcija i jedni i drugi će se poučeni iskustvom truditi, da što manje naštete jedan drugom, a istovremeno će gledati da ostvare što povoljnihu poziciju za vlastitu državu! Rekoh gore posrijedi je razuman kompromis, bez fige u džepu!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Galus 92

pa nisam ja potpisivao sporazum. ja samo zaključujem na osnovu činjenica napisanih u članku

Zadranin
Member
Zadranin
2 godine prije

Bit će zasvrbilo američke proizvođače soje, pa su plavokosom telcu svašta izgovorili (po spisku..). Rekao sam ja prije, više boli amere potencijalni gubitak novaca neg Kineze. Kinez je naučio trpit svakakva sranja, a ameri… oni su pahuljice po tom pitanju. Osjetljivi i krhki.

Neka neka, tako vam i triba.

Eto ga.

Pljuc.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Zadranin

upravo tako. jedino, nije samo soja …..:)

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije

Današnja “komunistička” partija Kine je pomno konstruirani produkt skull and bone cionista. Ko su ljudi na čelu kineske centralne banke? produkt koje škole, koje filozofije? Trubim i trubit ću, Kina je OGROMAN Trojanski Konj!!! Nema vajde od Kineza. Oni su pod potpunom kontrolom ko dronovi, a elita koja vlada njima je pod potpunom kontrolom gore navedenih. Vladimir Vladimirević ako se stvarno odmetnuo od vladajuće bande koja drma planetom, a nažalost to je jako upitno i tek će se ozbiljnije moći procijeniti u događajima koji sljede (Iran, Bjelorusija, Ukrajina), je poslednja stvarna opasnost za iste. Zapravo, ne toliko on osobno, već zemlja kojoj je na čelu i narod ako ima snage i budnosti u njemu, dovoljno da zadrži suverenitet. Od svih “suverenih” država na Zemlji samo Rusija (koja je inače pomajka, iliti mačeha “odabranima” ) ima snage da promijeni stvarnost za svakog običnog čovjeka, i to samo ako prihvati svoju SLAVNU Slavensku prošlost, sadašnjost i najvažnije BUDUĆNOST! No bojim se da je sve već isprogramirano, isplanirano i da je zacrtanu projekciju gotovo pa nemoguće zbaciti s putanje. Pobjeć u šume i planine i zaboraviti na sve, i civilizaciju i ljude, pa ako te neki diligentni poreznik nađe, luk i strijelu u… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Kihot

Kihot, i ja razmišljam u tom smjeru.
Kina je navikla na jednu partiju, jednog vođu preko 70 godina, lako ih je navući na NSP ako im jedina partija kaže i forsira u medijima da je to prava stvar.
Internet im je još strogo cenzuriran.

Protukihotska obrana
Gost
Protukihotska obrana
2 godine prije
Reply to  Kihot

Daj mi reci odakle prepisuješ ovo? Pitam zato jer svako malo naletim na isti paragraf koji nema nikakvog smisla, nikakvog kontakta sa stvarnošću.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Kihot

I ja se slazem s napisanim sa strane @Kihot . I cinjenice ukazuju na sve kako je zapisano u Svetom Pismu. Moze netko biti za ili protiv ,vjerovati i nevjerovati ali ide se u tom smjeru. Slazem se da je Kina Trojanski konj koji moze natjerati svijet u svjetski poredak. Kina je daleko ispred nas, daleko ispred USA. Kina ima placanja putem mobitela u apsurdno visokom iznosu. A znamo sto slijedi nakon, kada placanje mobitelom zastari. E onda dolaze dani u kojima ce zazalit majka zemaljska na koju godinu… No nakon toga dolazi spasenje. Ko prezivi, a to ce biti sela i oni koji su pobjegli u sume, ce pisati povijest.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Kihot

Kakav biser. Cionizam i kineski komunisti nemaju ama baš nikakvu dodirnu vezu.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk, vjeruj mi, mnogi i ja skupa s njima se nadamo i od sveg srca zelimo da si u pravu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Nemaju, osim što su, kako je napisao komentator Čitalac, SAD i Kina uspostavile suradnju istovremeno dok su Kinezi surađivali i s SSSR-om (samo na drugi način).

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije

Nema tu nikakvog popuštanja od strane Amerike,ide o jednostavnu ulogu:Prenos globalne vlasti iz Amerike globalisti prenose na Kinu.Tko zna kako funkcioniraju globalisti,netreba previse pisati,sve jasno kao dan.Tko nezna kako funkcionirajku globalisti,tome netreba niti objasnjavati ionako nece nista shvatiti.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Odluci se Milane…Iran ili Kina centar globalista.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Siniša

jedni i drugi,Kina i Iran ce biti novi centri globalnog upravljanj.A slijed tome je nova Agenta 2030 gdje se treba sa podrucja afrike i arapskog svijeta preseliti veliki broj emigranata,vecinom muslimanske vjeroispovjesti,stvaranje muslimanske drzave u srcu evrope a sve ce to kontrolirati Iran.Tu agendu 2030 potpisale su sve clanice EU..Siroka je to tema i velika igra da bi to obicna raja razumjela a globalistima za sada ide sve to kao po loju.

Nesto smrdi
Gost
Nesto smrdi
2 godine prije

Jesam ja jedini kojem ovo ne lici na pobjedu kine? SAD je htio smanjiti deficit, rezultat je dogovor SAD-a i kine da ce smanjiti deficit + dodali su poreze na strane robe a nisu dozivjeli nikakav protunapad onih kojima su nametnuli carine…sve u svemu SAD je prosao upravo onako kako je htio

Protuamerikanska obrana
Gost
Protuamerikanska obrana
2 godine prije
Reply to  Nesto smrdi

Pa sam sporazum nije pobjeda Kine, to možeš vidjeti i u tome da Kina nije ta koja je pokrenula trgovinski rat. Ona se branila. Znači, SAD je vjerojatno dobio malo u odnosu na prije, ali imam dojam da niti blizu onoga što su htjeli. Međutim, nakon ove “bitke” Kina pobjeđuje i dalje u ratu jer joj trgovina sa SADom ide više u korist. Sve u svemu, sporazum je nekako ispao kako sam i računao, iako sam priželjkivao žestoki trgovački rat zato jer je to zanimljivije 🙂

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Reklo bi se da se Trumpu sreća i zadovoljstvo vidi na licu 😀
Mi ne možemo znati šta su se oni dogovorili ali mislim da je ipak Trump popustio. Od silnih zahtjeva koje je postavio kako bi obuzdao Kinu ostao je samo zahtjev za smanjenje deficita a i to je sad ispalo uvjetovano. Mislim da je Kina postavila uvjet da to bude ono što im stvarno treba iz SAD a ne ono što je za SAD višak i žele da prodaju. Mislim da će se brzo pokazati ko je stvarno zadovoljan dogovorom a moguće da budu i oboje a na štetu EU.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Tomica

Nema tu nikakvog dogovora,to je proces realizaCIje globalista da se dosadsnji proces globalnog igraca sto je imala Amerika prenese na Kinu.Sve ide kao po loju,kako su globalisti planirali.Trump je covjek globalista koji vrsi preformaciju Amerike i zadatke globalista.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

“Da l’ je sve bilo samo fol, da l’ je sve samo jeftin trik…”

tak
Gost
tak
2 godine prije

to cemo tek vidjeti. trump kaze da je kina.popustila i obecala uvoz 200 milijardi razlike, kina kaze da to nije istina

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Dogovorio se je i s sjevernom korejom ,nije li..
. Vjerovatno ce kinu napasti da ne kupuju njihovu robu ( a ima jeftinije ) i tako vratiti stvari na staro…
Zar jos niste shvatili kako Tramp funkcionira ?
Covjek zivi u svom svijetu reality zvijezda dok svijet ide u sasvim drugom smjeru.
.

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Tri jarana prijatelja ahbaba Trump xiao Putin se sale na racun citavog svijeta kreiraju politiku kako njima pase i njihovim ortacima ono aj malo rata ide nafta gore aj carine lova meni a narod gleda konta neko nas sljivi ali kvaka je u tome npr krenimo od jedne mjesne zajednice ko se skim druzi bogati seljaci s bogatim pa sve do svjetske scene bogati s bogati raja s rajom a kako se zemlja zove USA Rusija runada Bosna nema veze a ovaj sav sou je da zabavi masu .usput dajte ocjene kraljevskog vjenčanja suze su nam svima potekle koja kolicima ljubavi i humanitaraca na jednom mjestu.

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  Nagard

To ti je to! Veliki j… maloga uzduz i poprijeko :), a niko nesmije da pita!

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

“Win-win” situacija ili popuštanje Trumpa ? … a da nije popuštanje Kine ?

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Ne odustaje Kina nego usa bolesnici.oni su bili krenuli i kad su vidjeli sta će biti Nazad. Do unazad 10 godina ove stvari su bile nezamislive. ALI polako.dolaze malo druga vremena…

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije

it was easy to miss the U.S.-China trade statement that the W.H. released Saturday, right in the midst of royal wedding mania. but it’s hard to hide that China looks as if it’s winning president Trump’s trade skirmish – so far.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
2 godine prije

prodao se sa šaku juana

POVEZANE VIJESTI

Izbornik