Trump na Bliskom istoku dogovara savez Izraela i petromonarhija protiv Irana (VIDEO)

Donald Trump dogovara savez Izraela i petromonarhija protiv Irana
63 komentara

Uoči posjete Trumpa Saudijskoj Arabiji i Izraelu, The Wall Street Journal je izvijestio o pregovorima koji se vode između Izraela i nekih arapskih zemalja. Američki list piše kako je arapski svijet odlučio poduzeti korake s ciljem normalizacije odnosa s Izraelom, ali se pretpostavlja da će u zamjenu tražiti ustupke od Izraela oko “palestinskog pitanja”.

The Wall Street Journal članak nije objavi slučajno nekoliko dana prije putovanja Donalda Trumpa na Bliski istok. Vjeruje se da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država predložiti “svoje rješenje” za izraelski i palestinski sukob, čime bi se, po mišljenju američkih novinara, “riješio endemski problem koji razara regiju”.

Blizak odnos Trumpa s izraelskim premijerom Netanyahuom i susret s Mahmudom Abassom u Washingtonu su prema mnogima elementi koji su uvjerili američkog predsjednika da na preuzimanje obveza kojima će učinkovito riješiti ovo pitanje.

The Wall Street Journal piše kako zaljevske monarhije u ovom procesu normalizacije regije mogu imati ključnu ulogu.

Čini se da zbog toga, po prvi put, žele pokazati da su sposobne surađivati s Izraelom. Prema drugim američkim medijima, sektori u kojima će uspostaviti odnosi su u prvom redu civilno zrakoplovstvo, telekomunikacije i trgovina. Što se tiče putničkog zrakoplovstva, Izrael je izrazio namjeru da konačno otvorili civilne letove u područja koja su mu ranije bila zabranjena. Nakon toga bi se ukinulo niz sankcija koje zabranjuju trgovinu pojedinih proizvoda između zaljevskih petromonarhija i židovske države, a na kraju bi se uspostavio kompleksan sustava integracije u području telekomunikacija u kojeg će novac uložiti sve države i međusobno se povezati.

Američki list priznaje da se na zbližavanje zaljevskih petromonarhija i Izraela pod pokroviteljstvom predsjednika Trumpa vidi kao najjednostavniji oblik djelovanja u suzdržavanju njihovog “zajedničkog neprijatelja” Irana, što je možda i ključni dio Trumpove strategije, odmah nakon poslova vrijednih stotine milijardi dolara dogovorenih s Rijadom.

No, poznato je da diplomatski odnosi između Tel Aviva i zaljevskih monarhija uzlaznom putanjom idu već nekoliko godina, iako se to pokušava držati u tajnosti.

Naime, tijelom summita Arapske lige, koji se ove godine održao u Jordanu, postignut je jednoglasan dogovor između arapskih zemalja da će one priznati državi Izrael, ako Izrael zauzvrat prizna Palestinu, naravno u granicama iz 1967. godine, kada je nakon počinjenog genocida i etničkog čišćenja od povijesne Palestine ostalo samo 22% teritorija. U to bi se slučaju Izrael morao odreći nešto manje od polovice teritorija, kojeg je okupirao od 1967. do danas i Palestincima je praktično ostalo 12% Palestine iz 1948. godine, kada je utemeljena židovska država.

Trump je govorio i o “borbi protiv terorizma”, ali je kao “glavnog krivca” za porast terorističkih aktivnosti i nastanak islamističkih terorističkih organizacija prepoznao u Iranu, što je tvrdnja koja nema veze sa zdravom pameću.

Za Trumpa je jedan od scenarija za borbu protiv terorizma uspostava pozitivnih odnosa između Arapa i Izraelaca, posebice u pitanjima sigurnosti u Siriji i Jemenu, što je također besmislica koja također nije vrijedna komentara.

Međutim, da bi ovaj “situacijski savez” između Izraela i zaljevskih monarhija mogao postati stvarnosti potvrđuju pitanja koja se tiču energetike i infrastrukture, sektori u kojima je primjetno sve veće prijateljstvo između Izraela i nekih arapskih zemalja.

U travnju je izraelski ministar vanjskih poslova izraelskih, Yuval Steinitz, rekao da je na Bliskom istoku u tijeku “obrnuta revolucija” u odnosima između Izraela, UAE, Katara i Saudijske Arabije.

Ministar je ovu izjavu dao tijekom svečanog otvaranja izraelske diplomatske misije u Abu Dabiju, koja će služiti kao baza za uspostavljanje veza i sklapanje sporazuma o tehnologijama u proizvodnji električne i novih izvora energije.

Yisrael Katz, izraelski ministar transporta, najavio je inicijativu izgradnje željezničkog prometnog koridora “Željeznica regionalnog mira”, projekt koji bi trebao povezati Izrael, Jordan, Saudijsku Arabiju i Perzijski zaljev. Projekt je također važan i za  američku upravu. Savjetnici Trumpa su više puta pozvali američkog predsjednika da potakne ovaj projekta, kao znak dubokog zbližavanja i sinergije između “dva svijeta” – Izraela i zemalja Arapskog poluotoka. Za međusobnu trgovinu je ovaj projekt posebno važan, jer bi kopnenim putem povezivao Perzijski zaljev sa Sredozemnim morem, što bi znatno skratilo trenutnu pomorsku zaobilaznu pomorsku rutu.

O svemu ovome političari daju razne poruke, iako znaju da bi svi akteri u ovom zbližavanju “bili na dobitku”. SAD bi sebi pripisale zasluge za rješenje palestinskog pitanja i za “Sporazum o Palestini” na kojeg su pristale arapske državne, koje su ionako de facto saveznice Izraela.

Zaljevske monarhije bi se prikazale “kako se otvaraju prema” i da su sposobne privući velike investicijske banke i sredstava, ali prije svega bi se pokazale kao ključni čimbenici cijele regije Bliskog istoka.

Za Izrael bi ovaj sporazum značio da je pronašao saveznike za rješavanje temeljnih problema u “palestinskom pitanju”, iako bi ključni dio sporazuma bio da je Izrael uspio sklopiti savez s najvećim neprijateljima svog najvećeg protivnika, drugim riječima Teherana i njegovih saveznika.

Trump je u ovom trenutku uspio potpisati ugovore s Rijadom vrijedne stotinu milijardi dolara samo za oružje. Potom se sastaje s ostalim arapskim liderima i kasnije odlazi za Izrael, gdje će Netanyahua pokušati uvjeriti da bez susprezanja i otvoreno uđe u situacijski savez s arapskim petromonarhijama. Naime, Donald Trump je itekako svjestan  da na ovaj način i “tajnom” suradnjom ni Izrael ni Saudijska Arabija ne mogu naškoditi Islamskoj Republici. Hoće li uspjeti u svom naumu, vidjet ćemo. Ako i ne uspije, vratit će se u Washington s vrijednim ugovorima za američki vojno-industrijski kompleks, što je ipak nešto.

Petromonarhijeprodaja oružjaSporazumugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
6 godine prije

Kako bi rekao poznati politica Michal Afrlaq i njegovi prijatelji, ovakva kultura (vikanje sa macevima) nema nikakve veze sa civilizacijom Levanta. Zato je sasvmim normalno da ove supoglavce amerika koristi za izraelske ciljeve. Iran je ionako intelektualno tri galaksije visi od petromonarhija koje osim indexa tljelesne mase i nekog sapuna po licenciji neznaju nista proizvoditi, a genetski su tupi ko tocak, sto vec godinama potvrduju ratovanjem u Jemnu.

Morski
6 godine prije

Evo slusam govor Trumpa i saudijskog kralja na tv i kidam se od smijeha..

Jupiter
6 godine prije

Čemu toliko oružje? Činimi se ,da će Saudijska Arabija da udari na Iran a Ameri da čiste za njima.Kako god okreneš Amerima dobro , muslimana u svakom slučaju će biti manje.
Muhamed može samo da gleda i pusti suzu na svoje naivne vernike kako ginu za tuđe interese.

basso
6 godine prije

Kad americka vojna industrija treba novac odmah se “ponudi” saudijskoj arabiji da kupi nesto oruzja.Saudijski diktatori znaju da ako ne kupe oruzje mogu ocekivati saudijsko proljece i zavrsiti sa vladanjem a i sa zivotom.

Željko
6 godine prije

Ovo sve je otišlo u vražiju ma.er !! Trebaju odmah dati Nobel, za mir obojici,jer ,nitko ne napada ovu S.Arabiju,a ona napada sve,radi prljave poslove za Amere i zato im treba dati Nobel ! Sirija,Iran,Jemen,sve to treba goriti,a mozda i Egipat,normalno i Libija,,,,bravo,,,Nobel se daje tko vise bombardira,,,tako je u zadnje vrijeme !! Oprostite na ironiji !!

Laki Topalović
6 godine prije

Džaba njima 1000 milijardi oružja, kad ih tuku bosonogi Huti s kalašima iz 1950. i zoljama proizvodnje 1970. od kojih nose tri – četiri, pa će jedna valjda opalit. Pa kad gledaš snimke saudisjke koalicije i Hutija u Jemenu, ono je smiješno. Saudijci su ratnici, kao što su Tuarezi u Sahari poljoprivrednici.

Antonio
6 godine prije

Ko ce da vozi te brojne avione i tenkove sto je kupila S. Arabija? Razmazeni princevi?
SAD ce im uvaliti i one poznate bezbednosne firme sa veteranima iz Vasingtina da ih deru i na tom planu sa dodatnih nekoliko milijarde dolara.
Izraelu je jasno s kim sklapa ugovor, ali sta mu preostaje,,,

Georgij Žukov
6 godine prije

54 sec , ovog videa je dovoljno pa da covjek zakljuci da su ovi ljudi zombiji , preplaseni , namjesteni , licemjerni , konvertiti u pravom smislu rijeci , hrabre sami sebe jer su i sami svjesni da se geopoliticki svijet stubokom mijenja i da su im dani odbrojani , nikada oni vise nece moci raditi ono sto su radili posljednjih 30 g , nikada 🙂

MilanCZ
6 godine prije

Saudijsku Arabiju napravili su Englezi,kako se raspala Engleska moc,tako se raspada i Arabija..Ta kupnja oruzja je glupiranje amerikanaca,sve je to staro gvozđe koje je za srot a ne borbu..isto oruzje koje su ameri prodali Ukrajincima koje cigani prodaju u staro zeljezo ,barem cigani zarađuju,nesto su zaradili ameri a ukrajinci teski pusionicari kao i arapi..

MilanCZ
6 godine prije

Kad je bila Olimpijada zimska u Sociju,Arapi poslali neje jandike da prave teroristicke akcije po rusiji,Rusi ih upozorili:Jos jedna provokacija bilo kakva,sravnati cmeo vas sa crnom zemljom,da nece ostati kamen na kamenu..saudijci s epovukli kao misevi,nikad vise nisu niti pokuslai bilo sto protiv Rusije..nemogu pobjediti bosonoge jandike u Jemenu a kamoli Iran..

Jing-sung
6 godine prije

Siguran sam 100% da im je Trumo rekao:
– Vi ste glavni stup zapada.

zvone
6 godine prije

Cijeli govor D.Trumpa u kraljevstvu Saudijske Arabije, na engleski, iz ZERO HEDGE

For Americans, this is an exciting time. A new spirit of optimism is sweeping our country: in just a few months, we have created almost a million new jobs, added over 3 trillion dollars of new value, lifted the burdens on American industry, and made record investments in our military that will protect the safety of our people and enhance the security of our wonderful friends and allies—many of whom are here today. ITD…….ITD…BLA…bla…bla…bla….bla….

zvone
6 godine prije

400 miljardi Dolara investment…Now, there is even more blessed news I am pleased to share with you. My meetings with King Salman, the Crown Prince, and the Deputy Crown Prince, have been filled with great warmth, good will, and tremendous cooperation. Yesterday, we signed historic agreements with the Kingdom that will invest almost $400 billion in our two countries and create many thousands of jobs in America and Saudi Arabia.

zvone
6 godine prije

Trump je u ovom govoru spomenuo
Rusiju samo 1 puta
Assada dva puta
Europe 1 puta
Amerika 38 puta
Izrael 3 puta
Demokracija nula puta
Teroristi i terorizam 31 puta

zvone
6 godine prije

DRIVE THEM OUT of your places of worship (after preaching hate to them).

DRIVE THEM OUT of your communities (armed with weapons we will supply).

DRIVE THEM OUT of your holy land (and into your neighbors land that Israel wants)

DRIVE THEM OUT OF THIS EARTH (so they can get their 72 virgins).

This message proudly brought to you by the CIA, Toyota, Soros and McCain

zvone
6 godine prije

Prema New York Times, Kinezi su potpuno likvidirali CIA postaju u Kini.
Kinezi su likvidirali izmedju 18 ili 20 CIA spijuna, neki od njih su ubijeni a neki zatvoreni.
To se dogodilo u periodu izmedju 2010-2012.
CIA postaja u Kini se nije oporavila do danasnjeg dana i nisu uspili ustanoviti tko je krtica.

China killed CIA sources, hobbled U.S. spying from 2010 to 2012: NYT
Photo
WASHINGTON China killed or imprisoned 18 to 20 CIA sources from 2010 to 2012

Brane
6 godine prije

Cijeli ovaj biznis s prodajom oružja neme neke posebne veze s ratovima što ih saudsko smeće eventualno planira ili ne planira. Oni započinju ratove isključivo ako dobiju naređenje od sad-ista, a sami znaju dobro da ne mogu pobijediti nikoga. Vojska im je 90% stranoplaćenička, uostalom.Ovo je samo predstava za javnost, a u osnovi svega je plaćanje reketa od strane sauda prema amerima, da bi ih i dalje održavali na vlasti i ne proganjali zbog krvave represije prema vlastitom stanovništvu, itd. Na ovaj način ameri ofsetiraju dugovanja za uvoz saudijske nafte, plus njihova elita zarađuje milijarde koje muzu od sauda, i uz to održavaju na životu MIC. Da pojasnimo stvari-da saudi redovno ne kupuju ogromne količine oružja od zapada (dobar dio čega uopće ni ne koriste jer nema tko s time upravljati), vrlo brzo bi im se dogodilo kakvo proljeće ili bojanka, i bili bi zbačeni i raščetvoreni od strane vlastitog… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Dok traje svađa između sunita i šijita Izrael može i ne mora biti svrstan sasvim je svejedno. Klasične britanske budalaštine. Iran je mogao priznati Izrael uz Palestinu (uz dva Jeruzalema) ne zato da bi time priznali nekakav poraz ili religijsko odstupanje već je to igra UN-a i zapadnih sila, sasvim je izvjesno da nas Allah ili Bog ili Jahve jednog dana kad stupimo pred njega neće pitati “kakav je bio naš stav ili odnos prema UN-u” za našeg zemaljskog života. Ovako se vodi ista prljava igra kao i sa katolicima i pravoslavcima na Balkanu, obećavaju se brda i doline ako zarate sa svojim susjedima.

Alen
6 godine prije

Pa normalno da se dogovara.. Kako se nadzire oslobadjanje sirije tako se ulozi i povecavaju.. Jedno je sigurno, oslobadjanje sirije dovece do veceg sukoba.. Samo slabe ce koristi imati od ovih arapa sto ih okuplja.. Pokupice se ko pic.ice poslje prvog dobijanja po gu.icetini.. Iza arapa ce biti spremna koalicija pod vodstvom usa.. Pa svirka moze poceti..

Polako ali sigurno cionisticki zidovi odradjuju zacrtano..

tuf
6 godine prije

Ovo je ono što sam spomenuo kada je saudijska barbarija nedavno zaprijetila Iranu – dobili su podršku zapada da rade što požele jer su sklopili dobar posao. Sada će svi na zapadu zatvarati oči pred novim zločinima saudijaca, imaju zeleno svjetlo za nove ratove. Ovakav enormni iznos koji planiraju potrošiti na naoružanje (ne zaboravimo da s drugim državama poput Kanade također imaju multi-miljarderske dealove) znači samo jedno – rat s Iranom je neminovan. Tu uopće nema više dvojbe nego je samo pitanje trenutka. Tome će prethoditi medijsko sotoniziranje Irana, pokoji false flag (npr. rakete na saudijskom tlu sa potpisom Irana) i teroristički napadi (po mogućnosti na zapadu, a ako ne onda kakav gnjusni sa djecom i ženama kao glavnim žrtvama) .

Čardak
6 godine prije

Kao prvo, pozdrav kolegama nakon duljeg vremena! Da se osvrnem na temu. Zaljevci su tupavi pijuni cioamerike u ostvarenju njihovog “endgamea” za BI. A to naravno znači ekstreman rat u Perzijskom zaljevu u kojem od zaljevskih monarhija neće ostati ni kamen na kamenu, Iran će postradati, ali bitno manje i uz rusku pomoć će se lako obraniti i obnoviti. Sve će to dovesti do uništenja naftno-plinske infrastrukture i velikog poremećaja u svjetskom protoku roba… U tome će jako nastradati Kina (što bi i bio primarni cilj operacije) jer bi nafta lako mogla preko 200 USD. No kao “balans”, Rusiji bi takvo povećanje cijena došlo kao naručeno i praktično joj dalo financijski odriješene ruke da silom novostvorenog kapitala privuće redom sve “kolebljive” članice EU (Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska…) na svoju stranu i još žešće stegne Europu “plinskim kliještima”. Također bi omogućilo znatna ulaganja u domaću industriju i poljoprivredu te ne manje… Čitaj više »

wand
6 godine prije

@ LOGICNO

[ Molba gosp. Babicu da podrzi ovaj moj stav ]

Biste li vi mogli, svaki put kad netki post odskace u kvaliteti, vremenu utrosenom, izvaditi taj post i posebno objaviti kao reportazu?

Ovo bi bilo novitet u novinarstvu.
Bilo bi popularno.
Povecalo bi popularnost vasih novina.

F*Europe - America First
6 godine prije

Tillerson je u K.S.A govorio o ljudskim pravima u Iranu .

Da, Amerikanci su često licemjerni gdje i kada su za promicanje ljudskih prava.

Ali kritizirati ljudska prava u Iranu, dok stoji u Saudijskoj Arabiji, mjestu gdje nema političke slobode i nema vjerske slobode, Trump je donio licemjerje na potpuno novu razinu.

yellow
6 godine prije

U javnost je data izjava da su Amerikanci potpisali pakt s 55 muslimanskih zemalja i da ce oni dati 34 000 vojnika za boriti se protiv terorista u Siriji.
Glavni centar ovom mini NATO pakta ce biti u Arabiji, u Rijadu.

Iran je proglasen glavnim neprijateljem.
Jel ovo sve skupa upereno za eskalaciju sukoba u Siriji, jel ovo upereno protiv Rusije, Irana i Sirije?

f4731
6 godine prije

Nije lose?

Minimum Wages in Greece remained unchanged at 683.76 EUR/Month in 2017

subaru
6 godine prije

Skupili se ciokauboji i ciovehabije da prave biznis za bobrokove preko leđa iranaca i sirijaca da im to bude odskočna daska za Rusiju i iknu. Udruženi su ove ciovehabije, bilo kojih zemljopisnih koordinata, sa rođenom braćom bobrokovima od kako su im podvalili islam kao kabala protezu za mozak. Rusija i Kina, ako misle sebi dobro, ne smiju dozvoliti pad Sirije u tamine ruke a kamoli Irana ili S. Koreje. Gotovo je, došli su im na granice i rusima i kinezima i irancima, nema uzmaka ako ih vode patriote, nek misle kako će pobijediti. Kinezi i rusi umjesto da su prije deset godina prebacili industriju na vojnu oni još uvijek čekaju godoa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI