Razotkriven Appleov „tajni“ ugovor od 275 milijardi dolara sa Kinom

Apple
12 komentara

Izvršni direktor Applea Tim Cook navodno je potpisao „tajni“ ugovor od 275 milijardi dolara sa kineskim vlastima da zaobiđe ograničenja poslovanja svoje kompanije, prema novoobjavljenim internim dokumentima.

Sklopljen 2016. godine, masivni petogodišnji sporazum uključivao je obećanje Applea da će podstaći kinesku ekonomiju kroz investicije i druga poslovna preduzeća, navodi se u izvještaju iz The Information od utorka, koji je zasnovan na intervjuima sa insajderima kompanije i Apple dokumentima.

Rečeno je da je sporazum potpisan sa kineskom nacionalnom komisijom za razvoj i reformu nakon što je Cook nekoliko puta putovao u tu zemlju, u vrijeme kada se Apple suočio sa „serijom regulatornih radnji“ vlade koje su negativno uticale na njegovo poslovanje, prenio je list, napominjući da zvaničnici u Pekingu vjeruju da kompanija „ne doprinosi dovoljno lokalnoj ekonomiji“.

Cook je pokušavao da lobira kod kineske vlade tokom 2016. godine, pošto je ona sprovodila mjere koje bi oštetile App Store, iCloud i Apple Pay sisteme njegove kompanije, i što je dovelo do smanjenja prodaje iPhone na neko vrijeme.

Pored toga što je pristao da uspostavi niz novih maloprodajnih lokacija, inicijativa za obnovljivu energiju i centara za istraživanje i razvoj širom Kine, Cook je navodno obećao da će njegova firma raditi zajedno sa kineskim akademicima i lokalnim proizvođačima, pa čak i kupovati komponente od dobavljača u zemlji. U zamjenu za „neophodnu podršku i pomoć“ vlade, Apple bi „rastao zajedno sa kineskim preduzećima kako bi postigao zajedničku korist i situaciju u kojoj su svi dobitnici“.

Ubrzo nakon navodnog dogovora, Apple je javno proglasio ulaganje od milijardu dolara u kineskog Uber konkurenta, Didi Chuxing, u maju 2016, za kojeg je Cook tvrdio da će ponuditi „šansu da saznate više o određenim segmentima kineskog tržišta“. Iste godine je takođe najavio veliki ugovor sa najvećim proizvođačem vjetroturbina u zemlji, Xinjiang Goldwind Science and Technology, i napravio planove da premjesti iCloud operacije u Kinu 2017. Fond zelene energije vrijedan 300 miliona dolara osnovan je do 2018. godine, sve naizgled u skladu sa petogodišnjim ugovorom.

Čini se da se Apple poslovanje u Kini značajno oporavilo od regulatornog udara 2016. godine, postavljajući kvartalni rekord prihoda od 68 milijardi dolara prošlog ljeta, dok je nastavio da otvara nove prodavnice i istraživačke centre. Prema izvještaju, Kina sada čini oko jednu petinu ukupne prodaje kompanije Apple.

ApplekinaTim Cookugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stipe
2 godine prije

Idioti, umjesto da su proizvodnju vratili u USA ili EU i odjebali Kineze njih je ponjela pohlepa. Sad im Kinezi kopiraju njihov proizvodni proces i izbacju skoro jednako kvalitetne svoje telefona a 5 puta jeftinije.

Jack
2 godine prije

Na jednom portalu sam pročitao neobičnu vijest, da je američka agencija FBI uhapsio izvršnog direktora korporacije Pfizer Alberta Bourkla zbog lažnog prikazivanja učinkovitosti Pfizer cjepiva i zbog velikog broja opasnih nuspojava i posljedično velikog broja umrlih od posljedica cjepljenja i zbog podkupljivanja mnogih vlada i utjecajnih osoba da ššute o tim pojavama. Bourla se nalazi u zatvoru i čeka odluku o eventualnoj jamčevini da se brani sa slobode. FBI jezamoliosudove da narede medijima, da ne smiju pisati o tim događajima još neko vrijeme i vidljivo je, da nigdje u američkim medijima nema ni rječi o tom hapšenju. Ali to ne obavezuje kanadske medije, da šute o tome i oni su nešto napisali i sad možemo samo čekati da stvar eksplodira punom snagom, a odjek će biti vrlo glasan svuda u svijetu pa i kod nas-

Dabljuhite
2 godine prije

Kina je samo jedna u nizu USA državica.

preseren3
2 godine prije

Ako daš link, traje par sati, da je komentar odobren. Obično poslije nije više interesantan.
To je odgovor kolegi, koji traži kanadski link, a može ga sam potražiti…
A što se Kinetiče, evo danas članka:
https://www.rt.com/op-ed/542582-china-tech-race-us/

Goranofsky
2 godine prije

Kakva je to cifra? To je više od bilijun i 800 milijardi kuna ili još ljepše 1,8 x 10 na 12…. Ljudi dragi, to je cca 14,5 hrvatskih proračuna odnosno RH bi po tom iznosu živjela – financirala obveze – skoro 15 godina. To je to novonormalno (već duže vrijeme) koje i je osnovni problem čovječanstva da promil “nadljudi” drži u rukama većinu svjetskih dobara i kapitala….. To više nije niti robovlasnički oblik, ne znam postoji li bolji izraz za to?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI