SAD i Katar dogovorili prodaju zrakoplova F-15 i pokreću zajedničke vojne vježbe

F-15 - Katar
23 komentara

Kako prenosi The Independent, samo nekoliko dana nakon što je novi američki predsjednik Dohu nazvao “sponzorom terorizma visoke razine”, Amerika Donalda Trumpa je prodala Kataru ratne zrakoplove u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

Istina, ovdje treba provjeriti ne radi li se o prijevari sličnoj onoj u Rijadu, kada je Bruce Riedel, jedan od vodećih analitičara u Centru za bliskoistočnu politiku poznatog američkog istraživačkog Instituta Brookings, otkrio da ne postoje nikakvi ugovori sa Saudijskom Arabijom, a sve što je saudijska vojska kupila je streljivo za rat u Jemenu u vrijednosti u vrijednosti milijardu dolara. Sve ostalo o čemu su se Donald Trump u kralj Salmana dogovorili su bivši ugovori i prijedlozi i suglasnost kako će se razmotriti oružje vrijedno 110 milijardi dolara, dugoročno čak i 350 milijardi. No,nedavno su vijest iz Rijada svi prenijeli kao svršen čin i sklopljen posao, koji vjerojatno znači skori napad na Iran. Obične gluposti, jer Saudijska Arabija jedva da ispunjava ugovorne obveze i isplate naoružanja kupljenog 2012. godine, a zadnju tranšu Washingtonu treba isplatiti oko 2020.

Trump Show – Ugovor o 110 milijardi dolara oružja za Rijad uopće ne postoji

No, čak i ovako, vijest pobuđuje pozornost zbog aktualnog sukoba zaljevskih monarhija, Egipta i još nekoliko država, koje su se ujedinile u sankcioniranju Katara.

Sporazum, kako se navodi u izvješću objavljenom u britanskom listu, kojeg je potpisao Pentagon, uključuje isporuku 36 borbenih zrakoplova F-15.

Ministar obrane James Mattis i ministar vanjskih poslova režima u Dohi, Khalid Al-Attiyah, navodno su u srijedu sklopili posao.

“Katar i SAD su povećali svoju vojnu suradnju, borbu rame uz rame tijekom godina u zajedničkom nastojanju u iskorjenjivanju terorizma i promicanju budućnosti dostojanstva i blagostanja”, istaknuo je u priopćenju ministar Al-Attiyahom.

Čak je i Pentagon potvrdio kako je posao sklopljen da se poveća suradnja zbog sigurnosti i borbe protiv takozvane “Islamske države”.

U studenom su SAD odobrile moguću prodaju 72 zrakoplova F-15QA  Kataru za više od 21 milijardu dolara, dok se u Kataru nalazi vojna baza s 10 000 američkih vojnika.

Što sada imamo? SAD koji Katar optužuje da je država koja “podupire terorizam”, ali je na drugoj strani Washington “ozbiljan partner” kada se radi o poslovima vrijednim milijarde dolara, posebno kada je riječ o prodaju oružja s kojim treba nastaviti ratove u široj regiji. Dakle, ovo i nije nekakva vijest, osim što su Trump i njegovi savjetnici konačno shvatili da pojedinačno vojske Arapskoj poluotoka ne vrijede ništa, čak ni u kao savez u okviru Zaljevskog vijeća za suradnju.

Zajedničke vježbe američke i katarske vojske

Odmah po objavi vijesti o novom ugovoru Reuters je priopćio kako su američki ratno brodovi stigli u Dohu i da američke snage provesti zajedničke vojne vježbe s oružanim snagama arapske države.

Vojni manevri će se održati u atmosferi razdoblju visoke napetosti između Katara i drugih zemalja Perzijskog zaljeva na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja još ustrajava u tvrdnji da je Katar sponzor terorizma, zbog čega su prekinuti diplomatski odnosi s emiratom.

No, Katar ima visoku vrijednost za Pentagon, kako zbog ogromne baze američke vojske, tako i zbog činjenice da je ključni centar za vojne operacije koje se vode protiv Iraka, Sirije i Afganistana.

Nakon izjave veleposlanika UAE kako Washington zatvaranja bazu u Kataru, SAD je odgovori prodajom vojnih zrakoplova vrijednih 12 milijardi dolara i početkom zajedničkih vježbi s Dohom.

Za kraj što možemo zaključiti? SAD prodaje oružje i organizira zajedničke vojne vježbe s državom koja zaista podržava terorizam, ali sigurno manje od Saudijske Arabije, stoga se s Trumpom u vanjskoj politici SAD-a nije promijenilo ništa, osim što su novi predsjednik i njegovi suradnici iskreni.

F-15ugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
6 godine prije

Zasto nisu kupili f35? 🙂

Piretis
6 godine prije

Na tekst “Nastavak Sporazuma iz Minska…” komentirao sam američku neprincipijelnu politiku kao nešto što se mijenja od slučaja do slučaja i ponekad munjevitom brzinom. Sa Trump-om ta politika je očiglednija i komičnija nego ikada. Vanjska politika pod sadašnjo administracijom podsjeća na stari vic: Na pronađenoj crnoj kutiji zadnje zabilježene riječi su bile: Daj, bolan, meni malo da vozim.

Guest
6 godine prije

Kupili mir

Svjatoslav 969
6 godine prije

Ovdije neko nekoga j.. u zdrav mozak ..Turska,Iran i Rusija Katru salju hranu i druge potrebstine a ovi igraju sa Amerima vojne vijezbe…
Nema ovdije logike uopste..
A kupuju usput avione??
Pa sto im Ameri ne salje onda namirnice da prezive..
U svakom slucaju cini mi se da Ameri gube tlo pod nogama u nekoj paranoiji ..Ili su Rusi,Turci i Iran idioti glupi, blesavi i slepci.

Brane
6 godine prije

Upravo tako, platili su reket da ih se ne napada. Isto radi decenijama i ksa, kupuje avione koje onda uredno drži u hangarima. Pitanje je da li određeni broj njih fizički zaista i vide, ili idu odmah u američke eskadrile. Da nekim slučajem kažu da neće više kupovati oružje od amera, srušili bi ih s vlasti i ubili unutar tjedan dana. Povoda ionako ima više nego dovoljno-u pitanju su najkrvavije svjetske diktature, mentalno zamrznute u srednjem vijeku.

gostgost
6 godine prije

mislim da do sada raspravljajuci o katarskoj situaciji nitko od nas nije uspio prepoznati sti se tu zapravo dogadja ali je vjerovatno nesto vrlo krupno nekakav veliki problem nekakva rekonfiguracija vjerujem da je situaccija proizlazi iz sukoba trumpa i odnosno vladara svjetskog poretkaduboke drzave jer katar sam po sebi nije nikakav faktor da bi se to rjesavalo naovaj nacin odnosno da katar stvarno radi neki problem to bi se rjesilo ne bi nitko ni znao

Laki Topalović
6 godine prije

Kramer protiv Kramea Al Thani i A Saud su sljednici vehabijskog islama, osim što se Katara zaigrao “eksperimantima” u drugim zemljama. Prekjučer je saudijski neki Imam Kako Se Zove izdao fetvu protiv Katara da im post za Ramazana ne vrijedi ništa, jer su se okrenuli protiv braće i istinskih sljedbenika Muhammada ibn Abd al-Wahhaba

Mercury
6 godine prije

Meni je fascinantan iznos. 12 milijardi za 36 F-15 što bi ustvari trebalo koštati manje od 2 milijarde dolara jer je to stara krama.

subaru
6 godine prije

Sve je to krokodilski cirkus, tko puši ove njihove ko fol svađe je budala.

HEKPCT
6 godine prije

Trump putuje po svijetu da naplati reket. Municija za saude, thaad za j. Koreju, prastari i preskupi avioni za Katar…

Sinisa,bijesni Banjalucanin!!!!!
6 godine prije

f15….izuzetan avion.

čiča Toma
6 godine prije

po izračunu ispada da je preko 160mil.$ komad?

Tedi
6 godine prije

To je cisti reket Trampa.Katar je ulozio velike pare u Rusiju za tok plina prema Indiji a sa Iranom ima veliki bazen plina.I ovo je cista pljacka,nikakvi avioni ne trebaju Kataru niti ce ih dobiti,ali SAD se gubi, otima se deo po deo petrodolara,bez povratka.
Mislim da Logicno naisao dobru analizu oko Katara.

Busola
6 godine prije

Običan reket , tako to radi imperij…

Ellessar
6 godine prije

tragikomično….ili su:
1. Amerikanci priznali da i oni podupiru terorizam,
2. Katarci podvili rep i pristali na ucjenu,
3. Ja sam lud i ne kužim tko tu koga…da prostite…:)

max
6 godine prije

Dok čitam nelogičnosti oko cijena zrakoplova, sklopljene ugovore sa saudijcima i silovanje svih ostalih da kupuju oružije (po mogućnosti njemačko) palo mi je na pamet (nisam financijski stručnjak) da možda nije ovo način kako i dalje održati u opticaju veliku količinu dolara obzirom da kina i još neki ide na “dedolarizaciju”.
Onako..čisto za razmišljanjima pametnijima od mene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI