fbpx

Novi Boeing F-15EX  Advanced Eagle spas za Američko vazduhoplovstvo

Boeing F-15EX

Kompanija Boeing je objavila video svog najnovijeg aviona F-15EX  Advanced Eagle.

Boeing je na društvenim mrežama objavio kratak promotivni video novog borbenog aviona u kojem je naglašeno da će novi borbeni avion biti opremljen najbržim računarom na svetu, Fly-by-wire sistemom upravljanja i vrhunskim radarom.

Na sajtu kompanije je navedeno da Boeingov F-15EX predstavlja najisplativije, spremno i napredno rješenje za ispunjavanje zadataka Američkog ratnog vazduhoplovstva. Novi F-15EX omogućava pilotima i mehaničarima da prelazak na ovaj avion izvedu za svega nekoliko dana, što direktno utiče na manje ukupne troškove samog aviona.

Boeingov F-15EX nosi više korisnog tereta i ima veći dolet od svih  svojih prethodnika.

F-15EX je sposoban nositi cijelu paletu oružja vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i vazduh-more, što ga čini pravim višenamjenskim avionom koji se može koristiti za bilo koju vrstu zadataka.

Napredna otvorena arhitektura novog aviona olakšava pristupačnu, nisko rizičnu integraciju novog naoružanja.

10. septembra je potpisan ugovor vrijedan 992,4 miliona dolara za 8 aviona F-15EX, od čega su dva aviona namijenjena za istraživanje, razvoj i testiranje (RDT i E) vazduhoplova.

Boeing je takođe izjavio kako u svrhu podrške Nacionalnoj odbrambenoj strategiji, Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država moraju da kupuju dodatnih 24 borbena aviona godišnje.

Nakon problema u kojima se našao program F-35, koji još nije dostigao potpuni nivo korištenja u Američkom vazduhoplovstvu i praktično nemogućnosti proizvodnje novih aviona F-22, Boeingov novi avion tipa F-15EX predstavlja jedini način da se brzo i prikladno ispune kritični zahtevi Američkog ratnog vazduhoplovstva.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a jesu se ljudi utripovali za f-35 pa su ga još I krstili sa “nevidljivi”. lijepo je kada I zvanično stigne potvrda I to iz usa da je f-35 jedna obična kanta koja samo ima veliku cijenu. valjda će poslije ovoga američkog priznanja napokon ovi amerofili sa balkana isto priznati. znam da će to za one koji nisu vjerovali do 1946. godine da je itler mrrtav biti teško ali hebaji ga mora se ići dalje jer “život teče I ne čeka”

ps. možda bi mu predsjednica trebala otkriti bistu kao žrtvi komunističkog “terora” kojoj se nije pošteno ni sudilo. ne mislim na zrakoplov:)

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

USAF kupuje 60 komada F-35A u 2020-oj, i 8 komada F-15EX, namijenjenih uglavnom za razne Air National Guard jedinice, tj. ne frontovske. Eto ti “zvanicne potvrde iz USA.” 🙂

A tu ni ne brojimo F-35B i F-35C (koje kupuju marinci i mornarica.)

Malo sam se neckao bih li ovo napomenuo jer ti ne zelim pokvariti raspolozenje, ali onda sam se sjetio da na tebe cinjenice nemaju nekakvog utjecaja pa evo. 🙂

Izgleda da Boeing pomalo zaboravlja kako se prave avioni pa im je ovo valjda dato da ne zaborave sasvim kako se rade lovacki avioni, jer bi onda ostao samo Lockheed Martin. Kao sto i MiG Rusi drze na aparatima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prije par mjeseci bio članak u kojem piše da je usaf značajno umanjio narudžbe f-35 a povećao narudžbe f-15. to što trenutačno uvode samo 8 f-15 to znači da se treba zrakoplov ispitati a narudžbe će ići I na 150 komada. pridodamo li one f-15 u uporabi onda se može vidjeti tko odnosi prevagu. tako da se ti izgleda ozbiljno uklapaš u profil

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Zivi bili pa vidjeli… ili, drugim rijecima, sto se babi snilo. 🙂

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

CPGS-nemoj se zavaravati ali F-15 je možda i najbolji zrakoplov kojeg su ameri uspjeli napraviti….

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

USAF ne kupuje, nego jih dobije, jer su za njih prije 20 godina položili pare !
Isto kao Turska, ona jih ne kupuje, jer jih je več platila !

Neki još uvjek žive u zabludi i misle, da su sad svi poludeli i da svi uplačuju za F-35 !

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

jedini provjereni F-15, kad su ruske kante nešt skinule

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

124 miliona $ komad…. navali narode

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

… još malo pa nestalo.

Validiraj me njezno
Gost
Validiraj me njezno
1 godina prije

Bravo Ameri, bravo Boeing.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ma jadni izuzetni toliko su se “namučili” da naprave avion koji može navigat ispod vode a sada moraju opet proizvodit po starinski nešto što leti. A mogli su lijepo kupit Su-35 od partnera Rusa i još uštediti koji miljonćič dolara. A slobodno tržište?
LP

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Otkad vam je Boeing toliko prirastao srcu da prenosite njihov EPePe? 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani CPGS,

Poslali novac ovog mjeseca, pa samo ih morali ispoštovati.

Ugodno čitanje…

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Dakle, novi clanci o MCAS-u i KC-46 tek ako izostane uplata? 🙂

Max
Member
Max
1 godina prije

bolje nego letećo kontejner f35.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x