Gazprom i Hrvatska potpisali desetljetni ugovor za opskrbu plinom

Gazprom - Hrvatska
10 komentara

Ruska kompanija Gazprom Export i hrvatska tvrtka Prvo Plinarsko Društvo su potpisali dugoročni ugovor za isporuku prirodnog plina s početkom od 1. listopada 2017. do 31. prosinca 2027. godine.

Prema ruskoj tvrtki, godišnji volumen isporuke bi prema ugovoru iznosio milijardu kubnih metara.

U četvrtom tromjesečju 2017. se planira isporuka 250 milijuna kubičnih metara plina.

Ovaj ugovor je zapravo nastavak privremenog sporazuma između Gazprom Exporta i Prvog Plinarskog Društva za opskrbu prirodnim plinom u prva tri kvartala ove godine u kojima će do kraja rujna Hrvatska uvesti oko 1,48 milijardi kubnih metara ruskog plina, piše Interfact.

Iako u ukopnom izvozu Gazproma osiguranih najmanje milijardu kubnih metara izvoza plina godišnje nije velika brojka, iz središnjice Gazproma javljaju kako je ovo pozitivna poruka za ruskog plinskog diva, posebice s obzirom na činjenicu da sudbina velikih mega projekata tvrtke, izgradnje plinovoda koji zaobilaze Ukrajinu, još nije riješena.

Tržište je reagiralo rastom potražnje, iako se ova vijest pojavila skoro u isto vrijeme s podacima rastu industrijske proizvodnje, zbog čega je povećana potražnja za plinom.

Ranije je Gazprom ruski plin isporučivao Hrvatskoj sve do 2011. godine. Tada je INA raspisala natječaj, na kojem je Gazprom is plinskog posla izbacio talijanski Eni. Radilo se o kratkoročnom trogodišnjem ugovoru o opskrbi plinom Hrvatske. No, već 2012. godine se grupa Gazprom djelomično vratila na hrvatsko tržište, počevši isporuke putem svoje švicarske podružnice Gazprom Schweiz.

”Zaključeni dugoročni ugovor o opskrbi plinom Hrvatske je rezultat plodonosne suradnje Gazprom Exporta i tvrtke Prvo Plinarsko društvo i sigurna sam da će ovaj važan korak ojačati obostrano korisno partnerstvo između dviju zemalja u energetskom sektoru”, rekao je generalna direktorica Gazproma Exporta Elena Burmistrova.

Visoka razina potražnje za ruskim plinom u Europi je posljedica njegove relativno niske cijene, što ga čini puno isplativijim od bilo kojeg drugog izvora nabave.

Trenutno je primjetan rast isporuka plina u svim mogućim smjerovima, uključujući i Ukrajinu, iako se ruski izvoznici, koliko god je moguće, preusmjeravaju na postojeći ”Sjeverni tok” i njemački kopneni plinovod ”Opal”.

”U budućnosti se može očekivati da će Gazprom koristiti puni kapacitet ‘Sjevernog toka’, a tranzit preko Ukrajine će se smanjivati, što će djelovati kao balans”, rekao je Dmitrij Marinčenko, direktor agencije Fitch Ratings.

Gazprom ExportPlinPrvo Plinarsko Društvougovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Al’ su se ukinule avionske linije između Hrvatske i SAD pa onaj leteći Amos više ne slijeće na zagrebački aerodrom?

Rustam
6 godine prije

Bilo bi zanimljivo znati na koji se nacin uvozi taj plin u hr.

NSU
6 godine prije

🙂

Podravec
6 godine prije

Kako bi rekla naša stara sportska novinarska legenda:Ljudi moji, je li to moguće?

EU dismr
6 godine prije

Sve što je rusko -smrdi al’ plin miriše – to je “stav” hrvatske vanjske politike.O cjeni plina u budućnosti, pitaće se Rusi (dok Veliki Brat ne izvede “LNG bajku”.

Čađo
6 godine prije

Jesu li se šaptači iz buzina očitovali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI