“Novi” borbeni zrakoplov F-21 – Amerikanci odlučili ići ruskim putem

F-16

Dmitrij Drozdenko, vojni stručnjak i stručnjak za zrakoplovstvo, rekao je za  Sputnik da je se u proizvodnji borbenog zrakoplova F-21 od strane Amerikanaca primjećuje želja da se slijedi ruski kurs.

Razlog stručnog komentara bio je podatak da SAD stvaraju novi zrakoplov F-21 namijenjen Indiji. Amerikanci su u više navrata izvještavali da je indijsko tržište zainteresirano za suradnju sa Sjedinjenim Državama, jer Indiji može omogućiti opskrbu raznim vrstama vojne opreme.

Prema Drozdenku, američki stručnjaci F-21 prikazuju kao novi borbeni zrakoplov, ali ga se ne može nazvati novim, jer je to modernizirana verzija popularnog F-16.

Generacija 4++ uspjela se nametnuti u svijetu zbog dobre pouzdanosti i borbene funkcionalnosti. Proizvodnja modernizovanih verzija zrakoplova F-21, pokazatelj je da su Amerikanci odlučili djelovati na primjeru ruske vojne industrije, rekao je stručnjak. Rusija je također odabrala put nadogradnje pouzdanih zrakoplova, dobivši u nekim aspektima učinkovite dizajne koji nisu inferiorni u odnosu na nove generacije zrakoplova.

Ne čudi ako i Sjedinjene Države odluče nastaviti tim putem. Govorimo o nadogradnji zrakoplova F-15E, siguran je Drozdenko. Glavni razlog taktike stvaranja “novih” zrakoplova na taj način je smanjenje troškova.

“F-21 će biti dobar, jer je i F-16 pristojan borbeni zrakoplov”, rekao je stručnjak.

Očito je da je indijsko tržište oružja iznimno snažno i obimno, pa se Rusija suočava s konkurencijom Sjedinjenih Država, koja tradicionalno pokušava izbaciti sve konkurente. To se jasno vidi na primjeru Francuske, koja je također tvrdila da svoje vojne proizvode isporučuje Indiji. U svakom slučaju, Indija je dokazala da se u okviru isporuka oslanja samo na pokazatelj “cijena-kvaliteta”, zaključio je stručnjak.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
eu kolonija
Gost
eu kolonija

sliči ruskom mig-21:). rusija je najveći izvoznik oružija u svijetu jer proizvodi tri puta jeftinije oružije u odnosu na amerikance. privid, koji nam serviraju zapadni centri, kako je amerika najveći izvoznik oružija je samo privid. on se sastoji u sljedećem: ruski metak ima cijenu 1$ a američki 3$. ako rusi prodaju 2 metka oni knjiže 2$ a amerikanci prodaju 1 metak I knjiže 3$. u konačnici rusi su izvezli 2 metka a amerika 1 ali amerika knjiži 3$ a rusija 2$ I ispadne da je amerika izvezla više oružija. zbog toga američko oružje kupuju samo oni što su im vezane ruke I što su prisiljeni na to

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Sve si pogrešno zaključio! Ameri su u lanjskoj godini prodali z2 36 milijardi dolara svog oružja, a Rusi za oko 14 milijardi i to je bio vrhunac njihove zarade, koja će u ovoj godini biti prilično manja! Zamisli, mali Izrael izveze oružja za 10 milijardi Dolara godišnje i to je u relativnom mjerilu mnogo više nego Rusija!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

lani, a preklani ili prekpreklani. zašto su neurozni kada im tako dobro ide pa prijete indiji, turskoj, egiptu itd. da će ih sankcionirati ako budu kupovali rusko oružje. ti si sve pogrešno svatio. iznjeo si zaključak na osnovu jedne godine

panStje
Gost
panStje

@Džugašvili
Najkoristenija jurisna puska AK-47 i njegove modifikacije, najkoristeniji borbeni tenk je T55 i njegove modifikacije, najkoristeniji visecijevni sustav BM-21 Grad, najkoristeniji raketni sustavi opet ruski pocevsi od S-125 pa nadalje. Ne vidim bas da po svijetu ima toliko americkog oruzja u sukobima koji traju, koliko ima ruskog. Moja poanta je ta da je EU Kolonija u pravu. Ameri mozda imaju vece brojke sto se tice zarade ali proizvode kud i kamo skuplje oruzje. Ne navijam ni za jedne ali treba biti realan. Ne kazem da je americko oruzje lose, ali puno kosta. Isto se desilo i sa Svabama. Tigar je super tenk, ali previse skup i slozen, dok se napravi jedan, sa pokretne trake izadje 10 t34-orki…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Sve to što si nabrojao se je teško blamiralo i “popušilo” u bliskoistočnim ratovima između Izraela i arapskih država koje ga okružuju. Egipat i Sirija su imali upravo te tipove oružja tenkove T 55, Kalaše, višecjevne raketne bacače BM 21 grad i one protuavionske S 125 pa one s NATO kodnim nazivom SAM 3 i SAM 6 i još mnogo drugog oružja ruskog izvora i to u četverostrukom omjeru napram Izraelu i svejedno su izgubili sve te ratove! To rusko oružje se je još naj bolje iskazalo u onim našim “balkanskim ratovima 1991-1995, još posebno ono koje je bilo u Hrvatskim rukama, ali iza tog oružja je bilo junačko srce i to je bilo odlučujuće, zar ne?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@džugašvili PTSP
dakle ovdje je riječ o količini prodanog oružja a ne o jačini pojedinih država. dakle to što ti navodiš nema veze s vezom a ne sa temom. većina država ako može birati između dva ista zrakoplova naravno da će izabrati jeftiniji ruski nego skuplji američki. da su arapske države imale tada suvremene ruske sustave, kao štp su jevreji imali američko, vidio bi ti ti tko bi pobijedio.

Alen
Gost
Alen

Pazi sad , u tim ratovima izraela protiv arapa , arape su savjetovali oni koji su bili dio stvaranja izraela , neke od arapa su kupili pa su i oni igrali protiv arapa..

Tek kad je igra bila dogovorena ,izrael je krenuo i naravno izvojevao nevidjenu pobjedu…
Takvu pobjedu izrael vise neće vidjeti jer isti vise nema izdajice u redovima arapa koji se bore protiv izraela..
Hezbolah im je pokazao samo mali dio o ovome o cem pisem…
Zivi bili pa vidjeli kako ce se izrael provesti u sledecem ratu…

Mozda već ovog ljeta !!!

Šok
Gost
Šok

Alen
hezbolah se financirao od prodaje narkotika (jedno vrijeme)
to je više teroristička grupa nego regularna vojska
protiv izraela nemaju nikakve šanse ako ovi krenu sa punim efektivama
niti jedna arapska vojska ne može dobiti Izrael
niti jednog ljeta ili drugog godišnjeg doba

Lucija
Gost
Lucija

Čaroban izraz je “odnos cijene i kvalitete”.
Ali to vrijedi i za sve druge kupovine…ne vidim razloga za neke komentare.
Cijena igra ulogu i kod proizvodnje.
Tenkova, npr., panStje me podsjetio…Armata, 4 mil $, Abrams (mislim M1A2?), 6 milijuna…- ali Rusima – izgleda previše. Snabdjeven svim i svačim, laserski nišani, oklop, ima i toalet (!).
Sad razmišljaju bi li nešto skinuli s njega, da snize troškove, – imaju upite za prodaju izvana, a, hm.., je li, nemožeš ga takvog super prodati drugima dok ti nemaš dovoljan broj koji pikriva teren…Rusija je kopnena zemlja, prvenstveno.

panStje
Gost
panStje

@Đugašvili
Brate kako s tobom voditi normalnu raspravu kad ti u jednom odgovoru sam sebe demantiras slucajno i odgovoris s necim sasvim trecim… Koji je ovo show…. Hahahahhaha
Svako dobro ti zelim, puno srece i zdravlja. Zivio…!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Za prednje kolo predlažem blatobran od Vespe !

Histrion
Gost
Histrion

?

Siniša
Gost
Siniša

Jeli se meni čini ili su kopirali Izrael u nadogradnji f16, i kako misle da sa onoliko ćoškova bude 4. generacija a kamo li 4+++…i još samo jedan motor!?
Uzmeš fiću, staviš mu neke spojlere, spustiš ga malo i imaš odlično auto….ali je to i dalje fićo koji je slabiji od golfa l gti/gtd.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ovaj Rus, koji kaže, da su ameri počeli kopirati Ruse u proizvodnji aviona je time implicite priznao, da oni do sada uglavnom nisu proizveli ništa novo nego su samo malo unaprijedili osnovnu varijantu aviona iz sovjetskih vremena a to je Su 27. Iz njega je dodavanjem brojeva nastao Su 30, Su 33 (mornarička varijanta) Su 34 taktički bombarder i Su 35 s.

Siniša
Gost
Siniša

Rade ameri nadogradnju, sa sve i jednom serijom a pogotovo sa f16, s obzirom da oni NBA prvenstvo smatraju svjetskim prvemstvom ne bi me čudilo da sledeću nadogradnju f4 nazovu f34. Su27, Su33, Su34, Su35 su gabaritno različiti, aerodinamički nisu 100% isti a elektroniku i motore možeš lijepiti kakvu hoćeš;baš kao što kažu da su MiG29 i 35 isti avioni a u suštini nisu isti niti 29ka može raditi šta može 35ica. Ono šta može Su 35 ne može ni jedan avion pa ni Su27.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Jemas praf. Ako se svrha aviona mjeri po ucinku, onda je jasno da je svrha F-16 da isporuci poklone precizno na adresu neprijatelja a svrha Su-35 da impresionira pukovnike sa velikim kapama na aeromitinzima.

I, posto si vec ustanovio ono sto je ocigledno svakome koji izvuce glavu iz pijeska koji mu se uvukao tamo gdje sunce ne sije – a to je da svi nadogradjuju postojece avione – onda je jedino “rusko” sto su Ameri sad poceli raditi da tom nadogradjenom avionu daju novo ime, kao da sa starim nema veze. Da bi ga onda mogli prodati istim onim nepismenim pukovnicima sa velikim kapama. Pa vidis da ga nude Indiji.

zzlovenac
Gost
zzlovenac

možda ameri hoće naše migove klase “tihomir” prebacit na nato stadard

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Ja za mislio da vas zlovence čuvaju Talijani i Mađari.

TrebaImatMuda
Gost
TrebaImatMuda

Jer taj izraelski isprdak F21 Barak Obama bude išao stopama F16Falcona onda bude rušenja kao trulih krušaka.
Ne razumijem zašto bi taj avion kupila Indija pa pred mjesec dana su srušili F16 i valjda znaju da u bliskoj borbi nema šanse sa MiG29/35 ili Su27/33/35/37.
U kojoj to bliskoj bitci F21 pobijeđuje baš me zanima?

Konstantin
Gost
Konstantin

Pa kako neznas???? Pa zar nisi gledao niti jedan Holywood action movie???? Ccccc. :o)))))

Zvrk
Gost
Zvrk

ta će oni glumit pijane ruse i njihove krampe. oni su izuzetni i bogomdani da vladaju ovoj našoj planeti.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

U tom zecu lezi grm. Sve, sve ali daj ti lovu i cesljaj dalje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Čuj, ako platforma ostane ista , a sve ostalo je novo elektronika, oružja i obrana zrakoplova, je li to F-16 ili F-16++++++++++++++++++++ koliko nadogradnji ili ruski Su-27 (neko reče), pa je sada Su-35SM i štatijaznam. Nisam stručnjak, ali sam vidio nešto što su negdje u Africi napravili na temelju starog T-55, da ne kažem ruski T-72. Čak je i B-52 osamsto puta nadograđivan. Pitanje je hoće li taj F-21 za Indijce biti jeftiniji i bolji od ruske ponude

Mag
Gost
Mag

Što će Indiji toliko naoružanje.

Max
Gost
Max

Mag prijatelju to ti je zbog Pakistana. Pozdrav svima nov sam ovdje

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Prije ce biti zbog Kine.

Max
Gost
Max

Cenzor tu si u pravu. Boje se oni i Kine. Ali s Pakistanom vječito ratuju i razmjenjuju vatru.

Ara
Gost
Ara

Boing priprema svoju proizvodnu traku za F-15
USAF je postavila zahtjev kongresu za 8 miljijardi zelembača, te želi naručiti 8 F-15 -ca sljedeće godine i onda još 72 komada u naredne 4 godine.

Petnajstice nisu naručivali već desetak godina, pa iako se da pročitati svašta o tim super jedaji nevidljivim avionima očito nešto ne štima u zemlji stealtha čim USAF želi dobar stari i pouzdani avion , koji ujedno nije logistička noćna mora.

Max
Gost
Max

Ara dobra analiza s puno informacija i precizna. mogli biste biti novinar ili novnarka-

zzlovenac
Gost
zzlovenac

ja sam to prognozirao prije 20 godina:)

Volođa
Gost
Volođa

Jebli ih borbeni zrakoplovi a ljudi im spavaju po pločnicima.,.

Max
Gost
Max

lijep pozdrav Volođa . Istinu govoriš

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovo će biti za nas, za MORH, milijun posto…

Šok
Gost
Šok

F22 još nitko nije nadmašio

Riddick
Gost
Riddick

Naj skuplji lovacki avion ikada 250 miliona$.
Tesko da ce neki lovacki avion nadmasiti tu cifru.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

F 22 Raptor nije naj skuplji avion ikada, nego tu titulu drži američki strateški bombarder B-2 koji košta preko 500 milijuna Dolara i zato ih je proizvedeno samo 20 komada!

Riddick
Gost
Riddick

Lovacki avion Dzugi, citaj pazljivije….

pera lozac
Gost
pera lozac

Dzuki, za B2 dodaj jos milijardu ipo na tih mizernih 500 miliona, onako usput to je ono smece sto su mesecima skupljlali po Spacvanskoj sumi (Zupanja) posto, kad je dobio po guzici, pilotu nije dozvoljeno da se katapultira nad Srbijom nego je po cenu zivota morao izaci van Srbije.
Proveri, od 20 letecih kanti kojoj treba 20 lovaca u pratnji plus avaks i tanker, 2000-te sa liste je nestao “Spirit Of Missouri”, a nedavno je pao i “Spirit of Kansas” sam od sebe, toliko o nepobedivosti.

EMY
Gost
EMY

neće biti 250 miliona za komad, točno je označeno da treba izbrojiti 135 miliona za ovaj izvrstan proizvod

Trubadur
Gost
Trubadur

Nadmašio u čemu…?….

eu kolonija
Gost
eu kolonija

nadmašio u gluposti nije niko. šok, ti si patološki vazal I to ti je šifra. za 1 f-22 možeš kupiti 25 kineskih zrakoplova j-17. kada 25 j-17 napadne od toga te nemože obraniti niti 10 f-22 a kamo li 1 f-22 jer se ovih 25 rasprši širom teritorije na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih I od f-22 I ne idu u grupi kao plijen. tako ti je to u vojnoj taktici I doktrini

Šok
Gost
Šok

patološki vazal
“za 1 f-22 možeš kupiti 25 kineskih zrakoplova”

izvoli kupi

eu kolonija
Gost
eu kolonija

cijena 1 j-17 je 10 milijuna $ a jednog f-22 250 milijuna $

Šok
Gost
Šok

patološki vazal
cijena nuklearne podmornice je 2,5 miljardi usd
za te pare možeš kupiti stotine malih kineskih džepnih podmornica
i kad se one rasprše po velikoj dubini i širini na dovoljnoj udaljenosti jedna od druge od toga se ne može obraniti ni 10 nuklearnih podmornica
tako ti je to u vojnoj taktici I doktrini

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Albanija prodaje svoje MiG-ove 15 po 100 tis. dolara i oni su još kao novi, konzervirani u skladištu! Izračunaj koliko ih možeš kupiti za cijenu jednog F 22 Taj avion F 22 nema toliko raketa pa čak ni topovskih granata da ih čak i manji dio njih sruši, ali opet kažem, takvu matematiku danas nitko ne primjenjuje, nego svi žele nabaviti manji broj što kvalitetnijih aviona i nadati se da nikada neće doći u takvu situaciju, u kojoj bi oni morali biti upotrebljeni!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ti živiš u hollywoodu. sada pišeš treba awacs da bi ove f-22 funkcionirale. koliko to država posjeduje awacs. živiš u mašti. prema tebi država treba izdvojiti 10 milijardi $ da bi imala eskadrilu lovačkih zrakoplova. vojska se ne sastoji samo od lovačkih zrakoplova

Džugašvili
Gost
Džugašvili

AWACS vidi sve što se događa u krugu polumjera 600 km a to je mnogo više nego što to može radar na F 22.

EMY
Gost
EMY

ta cijena od 250 je u Granapu ? da mi je znati gdje iskopate te dezinformacije

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Pogrešno zaljučuješ i primjenjuješ krivu matematiku. Do takve situacije kakvu si ti tu naveo teško da može ikada doći. Kineski avioni J 17 se mogu nekako uvrstiti u 3++ generaciju i ne možemo ih još uvrstiti u tzv pametne avione, koji s pomoću svojih senzora imaju neku vrstu “svijesti” s kojom, pilotu daju informacije što se događa oko aviona,nemaju čak ni AESA radar a njihov mehanički radar ako je uključen protivniku odaje prisutnost tih aviona a F 22 to u velikoj mjeri posjeduje ima tzv fuziju podataka, koja se prikazuje na viziru pilotske kacige tzv. mounted sight display. Moraš znati, da takvi avioni kakav je F 22 nikad ne lete sami na izvršenje nekog zadatka nego u lete u većoj ili manjoj formaciji, oni su umreženi u jedinstveni sistem, a potporu im pruža i leteći radar E 3 Awacs koji neprestano s avionima F 22 izmjenjuje sve relevantne informacije, tako da će oni biti više nego pravovremeno obavješteni o svakoj opasnosti koja se pojavljuje i adekvatno će reagirati na svaku situaciju. Naveo bih jedan primjer tj iskustvo kojeg su opisali piloti japanskih lovaca F 15J koji su provodili zajedničke vježbe sa avionima F 22. Rekli su, da to izgleda tako, kao da boksaš protiv nevidljivog boksača. On tebe vidi ti njega ne vidiš on tebe vidi i udari te neočekivano, a ti mašeš u prazno!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ništa se ti ne brini. nema te teritorije koju će 1 f-22 obraniti od napada 25 j-17. I f-117 je bio vrh vrhova pa gdje je sada. priče hollywooda kod mene ne prolaze

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Nacistička Njemačka imala je 1500 tada najmodernijih Tigrova. SSSR je imao 60.000 do 80.000 već tada običnih kanti T-34. Tko je dobio rat?

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Njemačka na istočnom frontu nikad nije najednom imala toliki broj tenkova Tiger I i kroz cijelo ratno razdoblje je proizvedeno oko 1400 tih tenkova i to postepeno svake godine po nekoliko stotina a mnogi su u međuvremenu uništeni! Isto tako Rusija nije imala nikada najednom toliko tenkova T 34 nego je to ukupan broj proizvedenih tenkova nekih 84 000 kroz cijelo ratno razdoblje!!

Amater
Gost
Amater

oprosti ali moram te ispraviti T34 nije bijo kanta … taj tenk mnogi smatraju najbljim i najdominantnijim tenkom WW2 🙂

Rio
Gost
Rio

Isprobao ti sve to? Letip s njima? Znas li kolikp su aviona izgubili ameri u Vietnamu? Googlaj malo, zamisli sta bi im tek rusi napravili.

Ad astra
Gost
Ad astra

A da li F 22 leti samostalno ili u formaciji. Zrakoplovi se danas ne upotrebljavaju pojedinačno već se formiraju borbene grupe ovisno o zadaći. Ne želim omalovažavati kineski zrakoplov ali?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

dakle za kupnju 10 f-22 treba ti 2,5 milijardi $ a za te novce možeš kupiti 250 j-17. pa ti računaj koliku formaciju f-22 I koliku formaciju za te novce možeš kupiti j-17. kada ti j-17 prodru na teritoriju I izbombarduju zračne luke onda nećeš letjeti nikako u tome je bit

Ad astra
Gost
Ad astra

@eu kolonija
I to je jedan vid ramišljanja, treba doći do aerodroma. Rat se vodi kompleksnije do li uporabom jedne vrste naoružanja. Brojčana veličina je bitna, ali je bitnija kvaliteta i obučenost. U neposrednom srazu 10 tenkova T 55 i jednog tenka Armata, tko izlazi kao pobjednik? Moj kolega tenkista se kladi na Armatu. Što ti misliš?

Šok
Gost
Šok

u zrakomlatnim propelerima

Siniša
Gost
Siniša

Šalu na stranu ali f22 i jeste izuzetna mašina, samo se nešto brzo guli i skup za održavanje.

tihobl
Gost
tihobl

Guli se kad su ga umotali u skaj. Da su ga obukli u pravu kozu nebi tako bilo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Jedan sat leta uz sve potrebne pripreme za let košta oko 50 tisuća dolara!

Alen
Gost
Alen

To bez goriva ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ne, gorivo je uračunano!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Šok, e i koliko ih Ameri imaju nakon što im je onaj uragan uništio trećinu? A i znaš li koliko je ubio svojih pilota neispravnim sustavom za opskrbu kisika?

Šok
Gost
Šok

“koliko ih Ameri imaju”
otiđi pa izbroji

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Aha, G Ivaniševiću ta informacija o uništenih 17 F 22 koje je tobože uništio nekakav uragan je obična patka ili modernim jezikom rečeno, Fake news!! A te probleme sa dovodom kisika su Ameri već daaavno riješili na zadovoljstvo svojih pilota! Još jedna informacija koja se odnosi na pilote lovaca F 22. Pilot, koji duže od 3 mjeseca ne leti na lovcu F 22, gubi licencu za let s tim avionom!!

Alen
Gost
Alen

Sta , moraju da ponavljaju gradivo svaka 3 mjeseca…

Ivo
Gost
Ivo

Tu je džugi u pravu, f-22 toliko propadne u 3 mjeseca, da više uopće ne podsjeća na originalni avion. Pilot mora ponovno na tečaj da nauči koristiti pomoćne sustave, upozna se sa zamjensnim dijelovima(uvoz iz Kine), itd.
Iz tog razloga, svaki pilot zadužuje svoj f-22 i stalno leti na istome primjerku, kojega uvijek održava istih 5 mehaničara, koji redovno izvještavaju ‘svog’ pilota o svim promjenama na avionu.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Imaš pravo, nenadmašni su po cijeni, po kvarovima i ubijanju pilota.

mladen3x
Gost
mladen3x

U pravu si,F-22 još nitko od zrakoplova nije nadmašio za ono za što je namijenjen a to je pratnja AWACSA,jedan “nevidljivi” zrakoplov koji prima podatke sa strane i tu Ameri drže čelo što se tiče takvog načina letenja i uporabe zrakoplova.Ali,hmmm,taj “ali” uvijek postoji…..nadmašila ih je Ruska PZO obrana sa novim tipovima radara,senzora,satelita i svega ostalog i zato Rusi toliko više i ne ulažu u Su-57 jer vide da tu nema nekog velikog pomaka u samom zrakoplovstvu.Pametnije im je uložiti u Su-35 i pratiti i rušiti ove Raptore uz pomoć zemaljske infastrukture.Su-57 je po meni više markentiški trik i mali odmak u načinu ratovanja,kao i F-22 Raptor,nego nešto revolucionarno.Svaki objekt u zraku se danas može pratiti ako imaš modernu tehnologiju i nema ometanja radara i iskrivljavanja slike,Ameri su to imali prije nekih 20 godina ali danas više nemaju tu nadmoč i to je rezultiralo njihovim padom.Nekad su imali krstareče projektile kojima su mogli uz pomoč satelita te iste navoditi na bilo koji cilj istodobno ometajuči PZO protivnika,danas to nemaju i zato su u padu.Trebaju se spustiti na zemlju a zato isto nemaju snage jer svatko brani svoj dom.Da su Juga,Irak i Libija imali umreženi PZO sa modernim radarima i elektroničkim protudjelovanjem(a mogli su) nikad ih ovi nebi bombardirali…no povijest nas ući kako se postaviti u budućnosti…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Jedan događaj koji se je zbio 13.4. znači prije dva tjedna demantira tvoju teoriju o nekakvoj nadmoći umreženog sistema protuzračne obrane. Naime, tog dana ili bolje reći noći su izraelski avioni napali vojne ciljeve u Sirijskoj pokrajini Hama, a Sirija je promptno objavila da je napad bio odbijen, šta god to znači i da je porušeno nekoliko zgrada i da su bila ranjena trojica vojnika! Međutim prije dva dana je procurila cjelovita informacija o tom napadu. Cilj napada je bila jedna fabrika raketnih projektila, koju je tu sagradio Iran i ta fabrika preciznije pglavna proizvodna halasa strojevima za proizvodnju raketnih projektila je bila potpuno razrušena i uništena usto je uništen i glavni tvornički hangar i još tri pomoćna hangara, koji su služili kao skladište dijelova za te rakete. Ranjeno i ubijeno je 26 iranskih vojnika , ali tu je važna ova informacija! Izrael je za taj napad koristio svoje nove supersonične rakete, koje je nazvao “Rampage” (čit. Rempejdž) ime su dobile po jednoj poznatoj video igri. Kako rekoh, to su nadzvučne precizne rakete svaka je dugačka 4.70 metra i teška 570 kg. njome mogu biti naoružani svi tipovi aviona, koji su u izraelskom naoružanju! Ovaj put su je lansirali novi nevidljivi avioni F 35, tako da sirci nisu sa sigurnošću mogli znati odkuda su rakete lansirane! Neki kažu iz libanona, a drugi izvori opet, da su avioni doletjeli preko Jordana i ispalili rakete s istočne strane Sirije ali to nije toliko važno nego je zanimljivo to, da su ovaj put Sirci ili Rusi prvi put kao odgovor na taj napad ispalili više raketa S 300 koje su promašile cilj jer ta raketa “Rampage je prebrza i specialno je skonstruisana upravo za probijanje obrane koja se sasroji od raketa S 300 Ja sam ovdje u nekoliko navrata najavio takav razvoj događaja i rekao, da Jude ne ratuju po pravilima iz vojnih udžbenika, nego uvjek iznenade s nečim novim, taktikom ili novim oružjem!

Lucija
Gost
Lucija


Informacije govore samo o praznom skladištu…
“Rampage” je do sada samo ime.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Provjerena informacija, razrušena glavna proizvodna hala , rzrušen glavni hangar i tri pomoćna hangara-skladišta!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Report: Israel Just Used In Combat Its New Rampage Missile. Here Is …
https://nationalinterest.org/…/report-israel-just-used-combat-its-new-ra…

– Israel reportedly used in combat for the first time a new kind of fast, long-range missile. According to aviation journalist Babak Taghvaee, …

Mercury
Gost
Mercury

Ne znam zašto se uopće raspravlja o F-22. Ameri na tom avionu ne planiraju niti će planirati svoju zračnu dominaciju. Jednostavno ih ima malo. Ne mogu se koristiti za zračnu nadmoć nad tuđim teritorijem. Superiorni su u obrani vlastitog prostora. Ne idu na nosače zrakoplova koji su projekcija moći. Ne mogu se više proizvoditi i neće jer se već o tome raspravljalo. Majstori su dobro zaradili na njemu, ali zanemarivo u usporedbi s F-35.
Vječito raspravljanje o tome koji je avion bolji je besmisleno. Danas se proizvode kako bi se masno zaradilo. kao i sva ostala vojna oprema. Evo vam Njemačka ili Francuska. Prodaju Sudijskoj Arabiji oružje, a njihova oprema je u rasulu. Što mislite zašto Ameri daju apsolutni prioritet u razvoju novog “džipa” koji će zamijeniti MRAP-ove, a ne recimo razvoju novog tenka…

pera lozac
Gost
pera lozac

” Majstori su dobro zaradili na njemu”
Sta su to zaradili?
Ni jednog jedinog F22 nisu prodali.

Mercury
Gost
Mercury

@ pera lozac

Jesi siguran da moraš prodati da bi zaradio?

pera lozac
Gost
pera lozac

I to si u pravu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

F 22 su za razliku od F 35 dvomotorni avioni i stoga su vrlo sigurni za let nad morskim prostranstvima, a za njihov veliki akcijski radijus se brinu avio cisterne, koje ih pune gorivom u letu i nije neki problem, što ne uzlijeću s nosača aviona! Ti avioni baziraju u američkim bazama na Okinavi i na Japanskim otocima i na Guamu, a po potrebi ih prebacuju na bilo koju neuralgičnu točku svijeta i oni te udaljenosti prevaljuju svojim motorima uz dodatno zračno tankanje! Mnogi američki stručnjaci za zračno ratovanje otvoreno govore, da je Obama načinio strašnu grešku,( terible mistake) što je ukinuo proizvodnju tih aviona jer je sa svojim suradnicima i savjetnicima došao do pogrešnog zaključka, da je hladni rat iza nas i da ti avioni nemaju dostojnog protivnika i da nisu više ni potrebni u prije planiranom broju, a planirali su ih napraviti oko 360 komada (prvi planovi su predviđali čak 750 aviona i taj broj je postepeno smanjivan, a postojali su planovi, da se napravi i varijanta tog aviona, koji bi uzlijetali s nosača aviona, ali je zbog štednje i taj projekt brisan sa liste prioriteta!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik