Belgija ipak podržala CETA sporazum

Ceta
0
0

Nakon pregovora belgijskih vlasti sa regionalnim parlamentom Valonije, jedne od njenih pokrajina koja pripada francuskom govornom području, postignut je dogovor sa zastupnicima koji su se opirali glasanju u korist CETA-e (Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma između Evropske Unije i Kanade). Sporazum je usvojen sa 58 glasova “za” i 5 “protiv”.

To znači da će sporazum moći biti potpisan u narednih nekoliko dana. On će otvoriti tržišta za oko 500 miliona građana EU i oko 35 miliona Kanađana.

Vođa regionalnih socijalista, Paul Magnette, kazao je da je zadovoljan izmjenama koje su napravljene u sporazumu nakon što je Valonija iskazala svoje protivljenje.

“Izmijenjeni i ispravljeni CETA sporazum je mnogo više od starog. Nudi više garancija i ja ću ga braniti”, rekao je Magnette.

Izmijenjena verzija ublažila je strahove Belgijanaca od uspostavljanja okvira za zaštitu stranih investitora što bi ojačalo multinacionalne kompanije u odnosu na lokalne preduzetnike. U sporazum je uključena i zaštitna klauzula za poljoprivredne proizvođače.

Ipak, nisu svi zadovoljni novim sporazumom.

“Jasno je da CETA ostaje ista: DNK ovog sporazuma je deregulacija i to stavlja države u položaj u kojem će morati da se utrkuju kao nikad do sad”, rekao je Frederic Gillot iz PTB-GO partije koja pripada krajnjoj ljevici.

CETA trgovinski sporazum je podržan od strane svih 28 država članica EU. Očekuje se da će njegovim stupanjem na snagu ekonomska saradnja između EU i Kanade porasti za 20%. Belgijska vlada je morala ratifikovati sporazum u svojim regionalnim parlamentima, a valonski je imao najviše primjedbi na sporazum.

Protivljenje potpisivanju sporazuma je dio rastućeg otpora prema globalnim trgovinskim sporazumima, uključujući i Transatlantski trgovinski i industrijski pakt (TTIP) sa SAD-om, koji je pokrenuo masovne proteste širom Evrope.

Protestanti kažu da će ovakvi sporazumi ojačati multinacionalne kompanije, oslabiti lokalne proizvođače i degradirati prehrambene, okolišne i radne standarde.

Evropski lideri još nisu odredili datum za potpisivanje CETA-e, ali bi on djelimično mogao stupiti na snagu sljedeće godine.

cetaugovorwallonne
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI