U sjeni Tita i Francetića usvojen sporazum CETA

CETA - Bunjac
89 komentara

Prije tri dana je Hrvatski Sabor sa 103 glasa “za” potvrdio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade (CETA). Nije prošao prijedlog Mosta da se o zakonu provede i drugo čitanje, jer je Ivana Ninčević Lesandrić rekla kako za to ima vremena. Živi zid je apelirao je da se sporazum ne prihvati.

“Tim sporazumom stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj, kojim bilo koja američka ili kanadska tvrtka ima pravo tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu da se provede arbitraža”, rekao je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, te naveo primjer projekta “Eureko” u kojem je korporacija tužila poljsku vladu koja je morala platiti dvije milijarde eura.

“Ima li goreg kolonijalnog ugovora od CETA-e? U njemu doslovce piše da sve što nije dio sporazuma, što nije navedeno u njemu, je njegov dio. To je logika sporazuma CETA. On predviđa da predsjednici korporacija imaju pravo suodlučivati o donošenju propisa u Republici Hrvatskoj čak i na lokalnoj razini”, dodao je Bunjac, te upozorio i da ovim ugovorom Hrvatska osigurava se samo 1 posto rasta BDP-a, a da će domaća proizvodnja biti u potpunosti uništena.

“Vode ćemo morati davati u koncesiju bez otpora, uvoditi GMO bez otpora.

Ovakav zakon ne samo da je anithrvatski već i duboko anticivilizacijski. Na Novom Zelandu zbog utjecaja korporacija je zabranjen uzgoj hrane u vrtovima i prodaja sjemenja. Eu je već htjela uvesti zakon da će biti zabranjen uzgoj hrane iz autohtonih sorti”, rekao je Branimir Bunjac.

Zanimljivo, kao što se dogodilo sa svim zakonima štetnim za Hrvatsku, prihvaćanje sporazuma CETA su nadglasale prepirke oko preimenovanja Trga Maršala Tita i najave postavljanja spomen ploče i okupljanje obožavatelja lika i djela ustaškog zločinca Jure Francetića u Otočcu.

Isto se ponašala i liberalna “ljevica”, koja je sve snage i energiju upregnula za spašavanje imena zagrebačkog trga, dok se o sporazumu CETA raspravljalo uglavnom na privatnim Facebook profilima ili manjim grupama.

Nakon svega, legitimno se zapitati ne postoji li neki prešutni dogovor da se buka oko “ustaša” i “partizana” uvijek podigne kada se donose sudbonosne odluke za budućnost Hrvatske? Naime, ovo nije prvi put da se događa nešto slično.

Degradaciju naše demokracije zorno dokazuje činjenica da se ovaj megagalaktički sukob odvijao dok se u Saboru, gotovo u općoj tišini, prihvaćao sramotni ugovor CETA, sklopljen između Europske unije i Kanade kako bi poslužio globalizaciji da bude još više divlja i razornija, neranjiva na nekoliko preostalih pravila u zaštiti radnika i građana općenito.

Unatoč upozorenjima pojedinaca, velike korporacije određuju pravilima za sebe i zemlje uzimaju za teritorij koji im je na raspolaganju. A ako im se država i odluči suprotstaviti kroz vlastite zakone o radu, zdravlju i okolišu, korporacije će njih i nas moći tužiti u arbitraži pod posebnim uvjetima u kojima će zakon postati privilegija moćnika, otprilike kao u srednjem vijeku koje su uživali kneževi i baruni.

CETA  je globalni “Bolkestein”, savršeno istovjetan drugim ugovorima, od kojih je europska javnost uspjela privremeno zaustaviti, na primjer, TTIP sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Možda i zato što su se uplašili moćnih Sjedinjenih Država, ali su zato europski čelnici s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom brzo našli zajednički jezik. Osim toga, svi redom naglašavaju nekakvu korist od ugovora s Kanadom, iako je to besramna laž.

Osim toga, za blokirani TTIP je CETA postao izvrstan alat za ulazak u EU, “trojanski konj” koji će kroz ovaj dokument gaziti prava kao da je usvojen.

Svi mediji opisuju prijateljskog i šarmantnog kanadskog vođu, Justina Trudeaua. Ni on ne ostaje dužan europskim prijateljima i izjavljuje kako je bilo prekrasno raditi na promicanju ugovora koji će ukloniti barijere na uvoz pšenice koja se uzgaja u Sjevernoj Americi, iako uz masovnu upotrebu  kancerogenog glifosata.

Američke multinacionalne kompanije, dok čekaju da se usvoji TTIP, moći će koristiti svoje kanadske podružnice, jer im je sporazum CETA dao zeleno svjetlo za poslovanje.

Iz usvajanje ovog ugovora, Hrvatska je isto tako odobrila ili planira odobriti niz reformi koje zapravo znače usklađivanje pravila s neoliberalnim politikama Europske komisije.

Osim toga, iako hrvatski premijer i predsjednica tvrde da nije tako, za sve ćemo morati tražiti pristanak Njemačke i upitno je hoće li Zagreb uspjeti izbjeći provedbu presude u sporu sa Slovenijom, ako kancelarka u rujnu potvrdi još jedan mandat i poruči službenom Zagrebu: “Presudu provesti! Ist es klar?” Odgovor će vjerojatno biti: “Jawohl, Frau Obersturmführer!”

Kao što je rekla zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, čak se i u talijanskom parlamentu tijekom usvajanja CETA-e naglašavalo “kako ugovore žele mijenjati kasnije”, ali ih je malo koji pokušavaju zaustaviti njihovo usvajanje.

CETA je kršenje prava i demokracije, a svatko tko je glasao za njega je neprijatelj Hrvatske i Europe, čak i oni koji su se bavili drugim temama su sudionici u ovom udruženom zločinačkom pothvatu, jer su osigurali da sve prođe u tišini.

Demokracija je na umoru, upravo zbog nekih “desničara”, ako se te ustašoidne nostalgičare možemo zvati “desničarima”, ali i zbog “ljevice”, koja se u presudnom trenutku za Hrvatsku okrenula borbi za ime jednog trga. Usput, siguran sam da ni Josip Broz Tito to ne bi odobrio i poručio bi gospodi “akademskim ljevičarima” da se uhvate prave borbe za zemlju i prava naroda kojeg, ako se nastavi ovaj trend, kroz nekoliko desetljeća neće ni biti.

Na našu nesreću, a srećom po Europsku komisiju i globalističku elitu, ovdje su još uvijek itekako živi “ustaše”, “četnici” i “partizani”, koje se po potrebi izvlači uvijek u trenucima kao što su usvajanje sporazuma, bilateralnih dogovora ili odluka na štetu naroda u Hrvatskoj.

cetačetnicipartizanisabor republike hrvatskeSporazumustaše
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janez
6 godine prije

Nisu Janezi oni, kojo oče da vas pa i nas …

Živi Zid Sisak
6 godine prije

Hvala portalu Logično i Babiču za objektivno izvještavanje.

EU dismr
6 godine prije

Sve je rečeno i odlučeno.Članak izražava sve, Babić – hvala !! Zadivljujuća je opsjednutost naroda temama Mirko i Slavko, čeda i uja trg Tita ili možda u budućnosti trg CETA. Predlažem naziv trga: “Hollywood”, jer mi od serviranih serijala nevidimo što se događa u pozadini. 103 glasa, većina, jadno .. P.S. Barem jedan čovjek (Branimir Bunjac) je rekao ISTINU

Tomica
6 godine prije

Ljude koji donose odluke, takve važnosti a sporne, treba javno sučeliti sa stručnim osobama iz svih oblasti u koje te odluke zadiru i natjerati da javno kažu s kojim argumentima su stvorili svoje mišljenje i s kojim razlozima daju glas za takve odluke. Nikad mi nije bilo jasno da ukazani mandat dozvoljava nekome da cijeli taj mandat donosi odluke, ravne izdaji države i naroda, bez ikakve odgovornosti.

f46
6 godine prije

….“ustaše”, “četnici” i “partizani”……pa i na pismima citaoca
uvjek ima dezurnih kao nas drug Ž.

Sinisa
6 godine prije

Sta jarekoh…narod je ovca za sisanje…..

xyz
6 godine prije

Ne znam, mozda sam u krivu, tek moje osobno misljenje, nemojte mi zamjeriti….pa kome je uopce jos stalo do Hrvatske?
Volio bi znati koliki je % takvih.

zlatan
6 godine prije

Od svega napisanog u članku, mene najviše brine jedna konstatacija. Koju i ja dijelim, a to je da država sve više odumire. Ne država hrvatska, već općenito država na svjetskome nivou. Na to mjesto ulaze koje-kakve premoćne korporacije, i sve ono šta država predstavlja, istiskuju. Pa bogati draga, već imamo i pokušaje privatizacije i voda, mora, zraka, čak i kozmičkih prostranstava. Pamtim da su jugoslavenski komunisti svojedobno prdekali, suprotno od sovjetskih komunista, da će država biti sve slabija….Te da će točno pred nestajanje države, zavladati komunizam. S druge strane su sovjetski komunisti tvrdili da će država biti sve jača i jača, te da će postati toliko jaka, da će jednostavno odumrijeti. Taman pred ulazak u komunizam. I onda ćemo svi biti sretni do kraja vremena. Hm, i jedne i druge zajebali su kapitalisti. Ni u najluđem snu nitko nije mogao vjerovati da će baš kapitalizam, dotući državu i to na… Čitaj više »

čokolino
6 godine prije

Sve što su nam komunisti pričali o komunizmu je bila čista laž. Nažalost, sve što su nam komunisti pričali o kapitalizmu se pokazalo kao istina.

Kovut
6 godine prije

Ako u Hrvatskoj nema vise Hrvata a u Italiji nema vise Talijana i u Njemackoj nema vise Nijemaca
Pa ja mislim da Rusija spada jos u rijetke zemlje gdje jos ima Rusa……..
Ima i Amerikanaca u Americi i u Britaniji Britanaca ali oni su “Gazde” u svijetu.

David
6 godine prije

Gledam clanak na internetu u kojem pise da na novim novcanicama sirijskog novca ima slika Asaada.
Anglo-Saxonske novine popratu tu vijest s ismijavanjem.
Isto tako presutu cinjenicu da pored arapskog pisma pise i na engleskom!!!
Zar brojka nije dovoljna???
Tko je ovdje lud?

Matija Vlačić
6 godine prije

članak je koncipiran da navodi na zaključak da je najpametnije sjest i plakat:( Ali nije. Rješenje je malo teže, a probitačnije

Željko
6 godine prije

Banana Republika Hrvatska!!

most
6 godine prije

Pa i desnica i ljevica imaju iste gazde. Kad je SDP branio prava radnika? A Mrak Taritaš radi veliku grešku ako misli stvarati stranku sa salonskim ljevičarima tipa Lignja i Rajko Ostojić ili feministkinjama a la Rada BorićjEU gnjiležina je prihvatila CETU, i sada je države pojedinačno ratificiraju? Ne vjerujem da će u svin zemljama to proći. A uz Tita i Francetića i Arbitraža je lijepo poslužila kao medijska dimna zavjesa. A puno veće svinjarije u vezi granica Hrvatska je napravila kada je poklonila BiH vrh poluotoka Kleka i dva otoka ispred Neuma. Đilas je bio poratni predsjednik Komisije za granice pa je tako Bosna dobila izlaz u Neumu, a ne u Sutorini. A i inače sdm Crna Gora raširila na sve strane. Pa smo im tako i dobar dio mora prepustili u sporu oko ulaza u Boku, što je i bio izgovor za agreriju na Dubrovnik ’91. Tako da… Čitaj više »

Velika Tartarija
6 godine prije

G.Babiču +5, to nije jedino što je u planu, slijedi ukidanje privatnog vlastništva, koje če biti pod okriljem korporacija, zatim demografska regulacija normalnih familija i usmeravanje djece za potrebe korporacija ( robovi, armija i možda poneki znanstvenik…). Korporacijsko vaspitanje , to je samo po sebi, radni logori za prevaspitanje i zna se iz istorije što dalje…
Kripto valuta, koje če se uregulirati pod parolom ” sad je imaš sad je nemaš”, sve zavisi kako češ se ponašati i koliko si dobijo bodova za lojalnost. G. Matija je dobro rekao za rešenje ali prvo treba ustati. Večina još uvijek misli, da su to samo daleke teorije ali sve je tu!

Eden
6 godine prije

Ajde MilaneZC nek cujemo sto ti kazes.

Mzuda
6 godine prije

hr se odrekla suvereniteta onog trena kad je izasla iz sfrj. ovo je samo jedno u nizu koraka za kolonizaciji gdje ce kolonizatori uzimati sve resurse, a stanovnici biti sretni da mogu jesti njihovo gmo smece…vidi pod: nigerija, kongo…

Zagor
6 godine prije

Zašto se ja osjećam loše kad pročitam nešto ovakvo???

Ravio
6 godine prije

Dobra vijest o Siriji
ako je istinita
javlja The Foreign Affairs
Rex Tillerson je rekao U.N. Secretary General Antonio Guterres
da je sudbina Sirije u rukama Rusa
ubuduce USA ce se skoncentrirati na borbu protiv svojih janicara, citaj ISIS

Secretary of State Rex Tillerson told the U.N. Secretary General Antonio Guterres during a private State Department meeting last week that the fate of Syrian leader Bashar Al-Assad now lies in the hands of Russia, and that the Trump administration’s priority is limited to defeating the Islamic State, according to three diplomatic sources familiar with the exchange.

slavenski brat
6 godine prije

Kakav narod, takva država. Nema tu neke posebne filozofije.

pikaču
6 godine prije

Hrvatskoj se ne piše dobro do daljnjeg,to je jasno. Međutim,osim ovog sporazuma po meni je također sporan,odnosno VRLO sporan Zakon o koncesijama. To je velik lov u mutnom i maksimalno se ide na ruku stranom i krupnom kapitalu.

slavenski brat
6 godine prije

Dok se narod svađa i djeli na ustaše i partizane, izkvareni neoliberali kupe mast in pripremaju novo robstvo. To je recept u svim post jugoslavenskim banana državicama. Narodi bi se prodali za jednu cocacolu in mc donalds obrok.

slavenski brat
6 godine prije

Ovi novi neoliberalni kvizlingi narod prvo izgladne, posle mu nabace neku istorijsku kost, da se narod počne oko nje trgati, a oni slobodno kradu in državu za jeftine pare prodajaju tuđim interesima. Narod od toga nema ništa osim velikih glavobolja, koje tek nadolaze.

ludiagresivan
6 godine prije

Iskreno. Nakon svega sto sam u zivotu pokusavao objasniti ljudima pa bio proglasavan kao ‘antidrzavni element’, boli me kurac. Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje. Dakle, sve je ok.

davor
6 godine prije

Nemam što dodati, zaista, u ovom tekstu je sve objašnjeno i rečeno kako jest. Amerikanci će uvijek po potrebi nagrađivati ratne zločince s jedne i druge strane rata i ratova, ovisno o političkoj klimi.

jale
6 godine prije

Korporativna diktatura. To su ta CETA, TTIP i slični ugovori koji se reklamiraju kao nešto što će dovesti progres polupismenom, polunormalnom i gladnom narodu u ove “zaostale” krajeve, a u stvari je još jedna globalizacijska prevara. Lako je glumiti kozomopolitu, globalistu kad muzeš državu i hiljade priglupih konzumenata, pa putovati, raditi selfije po atraktivnim lokacijama i trabunjati o svijetu bez granica i njegovim ljepotama. A kad si prevaren već hiljadu puta, kad imaš više neisplaćenih plaća nego onih koje si primio, blokiran već drugu deceniju, kad imaš samo svoj kvart i te milion puta uzduž i poprijeko prijeđene iste ulice, razmišljaš samo o ugodnom smještaju dva metra pod zemljom.

THCpositive
6 godine prije

Ustajte vi zemaljsko roblje…

Sardelino
6 godine prije

Postoji više riješenje. Poznata su mi sljedeća dva:
1. Samodostatnost i samoodrżivost. Put na kojem se nalazi Kuba.
2. Zmiji odsjeći glavu. Takvo riješenje ako se ne varam spomenuo je Dejan Lučić.
Prvi i vodeći ešalon globalista po njemu sačinjava desetak tisuća ljudi za koje se zna tko su, kako se zovu, gdje žive i što rade.A najvažnije, boje se. Okruženi su tjelohraniteljima a kad održavaju sastanke npr. Trilaterale čuva ih na tisuće policajaca i specijalaca.
Globalisti nisu nikakvi gmazovi otporni na sve dače i nedaće i kako kaže D. L nisu nedodirljivi.
Osobno sam pobornik ovog prvog rijesenja.
Kretivnije je stvarati novu vlastitu stvarnost a ne živjeti nametnutu i iščašenu.
Ali vjerujem da ima mnogo onih kojima ovo drugo riješenje nije strano.

čiča Toma
6 godine prije

ako ovo nije protuustavno, neznam što jest. nadam se da će se pokrenuti i pitanje ustavnosti ovog ugovora gdje će ga Ustavni sud i srušiti, u konačnici.

stipa
6 godine prije

kvislinzi odradili posao za koji su plaćeni i od naroda (malo im) i od političkih sponzora… dugoročno kapa lova i dobri položaji s pozicija moći njima i generacijama… Tito je to polovično uspješno tamanio… Kao na npr. Andrija Hebrang strari/mladi

Balad
6 godine prije

“Na našu nesreću, a srećom po Europsku komisiju i globalističku elitu, ovdje su još uvijek itekako živi “ustaše”, “četnici” i “partizani”, koje se po potrebi izvlači uvijek u trenucima kao što su usvajanje sporazuma, bilateralnih dogovora ili odluka na štetu naroda u Hrvatskoj.” Kuća se gradi od povijesnog i etičkog temelja. Ako narod nije sposoban – a to je “conditio sine qua non” – odlučiti između fašista i antifašista, postaviti u ispravnu povijesnu i etički perspektivu njihov međuodnos, i time stvoriti solidni ideološki temelj države, onda nije sposoban odlučiti niti o sistemu u kojem živi i koji mu nameće sporazume na korist onih u čije ime djeluje. Narodno, svakako ne! Dok su partizani izveli nacionalizaciju (postupak znan i najsuvremnijim kaapitalističkim zemljama!) privatnog vlasništva, ovi prepuštaju cijeli narod u ruke besramnih privatnika. Kad nastupi čas – u neka SF vremena, dok ljudima profunkcionira siva moždana tvar – bit će opet krvi… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

citat: “Demokracija je na umoru, upravo zbog nekih “desničara”, ako se te ustašoidne nostalgičare možemo zvati “desničarima”, ali i zbog “ljevice”, koja se u presudnom trenutku za Hrvatsku okrenula borbi za ime jednog trga. Usput, siguran sam da ni Josip Broz Tito to ne bi odobrio i poručio bi gospodi “akademskim ljevičarima” da se uhvate prave borbe za zemlju i prava naroda kojeg, ako se nastavi ovaj trend, kroz nekoliko desetljeća neće ni biti.” tocno je da se Hrvati trve oko nebitnih stvari, ali usporedba autora nije na mjestu. Jer ono sto rade tzv. “ustašoidni nostalgičari” je doista marginalni folklor, koji Sorosevi kvazi-ljevicarski mediji Index, Jutarnji i ostali napuhuju i uvelicavaju. Uostalom, “ustašoidni nostalgičari” zapravo i ne postoje, jer drzava NDH je postojala samo 5 godina i oni koji su jos zivi i koji se sjecaju NDH, mogu se prebrojati na prste, i to su sad sve ljudi u dobi… Čitaj više »

Vlastimir
6 godine prije

To je katastrofa.To najverovatnije čeka i Srbiju ako uđe u EU.Balkanske zemlje su izgubile svoju nezavisnost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI