Makron poručio Iranu da napravi “jasan izbor”

Macron i Raisi
26 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je u subotu dug telefonski razgovor s  presjednikom Ebrahimom Raisijem, koji se vrtio oko napora da se oživi ključni nuklearni sporazum s Islamskom Republikom. Razgovor je trajao skoro dva sata i uslijedio je nakon sastanka visokog profila između lidera Irana, Turske i Rusije ranije ove sedmice.

Prema Macronovom uredu, francuski lider je otvoreno “izrazio svoje razočaranje nedostatkom napretka i insistirao na predsjedniku Raisiju da mora biti napravljen jasan izbor za sklapanje sporazuma i povratak na provedbu svojih nuklearnih obaveza”.

Dogovor je “još moguć”, ali se mora dogoditi “što je prije moguće”, dodao je Macron.

Zauzvrat, iranski predsjednik je osudio  četiri zapadne potpisnice Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iz 2015. – Sjedinjene Države, UK, Njemačku i Francusku – zbog njihovog “nekonstruktivnog stava i mjera”.

Raisi je rekao da je opredijeljen za oživljavanje sporazuma, ali je insistirao da se održiv sporazum može postići samo “ako se pitanja zaštite u potpunosti riješe, druge strane daju garancije da će ostati privržene sporazumu i ako se podrže ekonomski interesi Irana”.

JCPOA, koji su također potpisale Rusija i Kina, zapravo se raspao nakon što se tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz sporazuma 2018. godine, kada je Washington ponovo uveo stare sankcije i ubacio nove Teheranu. Iran je, zauzvrat, postepeno suspendovao svoje obaveze u okviru JCPOA, instalirajući novu opremu za obogaćivanje uranijuma i povećavajući proizvodnju radioaktivnog materijala.

Tokom razgovora, Raisi je ukazao na štetan učinak jednostranih sankcija koje su uvele SAD na cjelokupnu globalnu ekonomiju, a “posebno Evropu”.

Takođe je tvrdio da je Iran “uvek igrao veliku ulogu u zaštiti bezbednosti”,  odbacio je “strano mešanje”  i insistirao da bi “regionalna pitanja trebalo da rešavaju zemlje i vlade regiona” – donekle odražavajući duh njegove zajedničke izjave s Rusijom Predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka u Teheranu ove sedmice.

Iako je Iran dugo tvrdio da nikada nije pokušavao razviti nuklearno oružje, zemlja je pojačala svoje nuklearne aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Hameneija provokativno je izjavio prošle sedmice da je Iran tehnički sposoban proizvesti nuklearnu bombu, ali politička odluka o takvoj opciji nije donesena

Napori da se oživi sporazum do sada nisu dali rezultat, a SAD i Iran su u više navrata krivili za nedostatak napretka. Teheran tvrdi da je odgovornost Washingtona da se vrati prvobitnom sporazumu i u potpunosti ukine sankcije, dok američki zvaničnici tvrde da Iran postavlja nove zahtjeve tokom pregovora o JCPOA.

francuskairanNuklearni razvojSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Poslali makrona da upućuje ultimatume..Krasno…

Jednostavno receno
1 godina prije

Ja al se pravi budale ko da je francuz.

Tomba
1 godina prije

Navijam za irance ali mislim da imaju los izbor sa rusima jer znaju oni da su ih rusi prodavali u povijesti i opet ce dok im zatreba pogan je to narod, sjetite se samo s 300 koji je uredno placen ali su rusi blokirali isporuku pa vidite napredak iranaca u raketnoj tehnologiji a djelo je s koreja i kina .

petar schroder
1 godina prije

Makron je kao nekakav kralj bez ovlasti Covjek iza kojeg stoje FARMA I BANKE je izgubio ovlast Bilo bi dobro da da ostavku Francuzi te vise nece

Sir Oliver
1 godina prije

Najbolje bi bilo da Makaron gleda u svoje dvorište tamo puno smrdi a ne u daleko susjedstvo. Svoj hljeb jedi i svoju brigu brini.

nekoime
1 godina prije

Inzistiraju da se Iran drži sporazuma koji je prastao važiti onog trenutka kada su ga USA napustile.

Vanja
1 godina prije

Šta ima da se 2 sata razglaba sa makronom…

Ico
1 godina prije

Francuski babojebac ne shvaća da Francuska vojna sila “drugog” reda, kako je svojedobno kazala Madeleine Albright, he, he, he

tihobl
1 godina prije

Makron je dva sata ponavljao isto: sta ste pricali, sta ste dogovorili?

Cijeli zapad se jede jer ne znaju sta je dogovoreno i potpisano sa Putinom.

Lenko
1 godina prije

Markon svira qrcu serenadu, bilo bi mu bolje da pripazi na Francusku,
uskoro mu dolazi oganj i sumpor.

Lucija, prva
1 godina prije

– To je prvi F. predsjednik koji nema većinu u parlamentu.
Moš’ mislit što je pošteno dobio izbore…
– Putin ga se nije mogao otarasiti pa mu je rekao: Sorry, moram ići, čekaju me na hokeju…

– Pogledajte koje sr.anje su Francuzi napravili u Makedoniji…
Pretvaraju ih u zapadne Bugare…
Nije mi to jasno: kad već upadneš u parlament (a oni su i drugi put), ma daj više potaracaj bar pola.
Nemoš’ omanut danas…

Josip
1 godina prije

A imali su Francuzi lijepu priliku otarasiti se ovog smrada Macrona..

Max
1 godina prije

Nema Macron što govoriti.

Kalle balle
1 godina prije

Bilo bi dobro da Iran rijesi France kao sta su franci napravili Libiji. Live tv program masakrirali Gadaffija i bombama zasuli suverenu Libiju. Sotone.

CroExit
1 godina prije

Francuska je pala 1789. ovo danas više nije Francuska, samo po imenu. Nažalost.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Predsjednik Makaron nije ni medjunarodni ni nacionalni lider, on je kao i svi do jednog od Evropskih jednostavno KARIKATURE LIDERA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI