Sporazum CETA će ugasiti 300.000 radnih mjesta

CETA - Europa - Kanada - Sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom
19 komentara

Zagovornici sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma između EU i Kanade, takozvanog CETA, opisuju naše buduće ekonomske koristi, povećanje gospodarskog rasta koje će biti potaknuto povećanjem trgovinske razmjene i ulaganja.

Međutim, naširoko citirane službene projekcije ukazuju na skromna povećanja BDP-a. U razdoblju od oko deset godina, u rasponu od između 0,003% i 0,08% u EU i između 0,03% i 0,76% u Kanadi.

Sve ove kvantitativne projekcije su proizvedene iz istog poslovnog modela, koji predviđa punu zaposlenost i raspodjelu prihoda u svim zemljama, isključujući unaprijed sve glavne rizike dublje liberalizacije. Ovaj nedostatak intelektualne raznolikosti i realizma, koji karakterizira raspravu o navodnim “ekonomskim prednostima sporazuma CETA”, tražio je alternativne analize.

Istraživanje koje su proveli dr. Pierre Kohler iz Ujedinjenih naroda i dr. Servaas Storm sa Sveučilišta Delft of Technology u Nizozemskoj, objavljeno je časopisu Journal of Political Economy, a rezultati nisu nimalo pozitivni.

Trgovinski sporazum između EU i Kanade, CETA, ugasit će 300 000 radnih mjesta i uzrokovati veću nejednakost, kaže se u studiji.

“Do 2023. godine će se ugasiti ukupno 227 000 radnih mjesta u zemljama CETA, od čega 204 000 u EU i više od 80 000 u ostatku svijeta”, tvrde dr. Pierre Kohler i dr. Servaas Storm.

“U sadašnjim uvjetima štednje, visoke nezaposlenosti i niskog rasta, poboljšati konkurentnost smanjivanjem troškova rada može samo naštetiti ekonomiji”, kažu znanstvenici.

“Umjesto da opet ponavljaju iste greške, političari bi trebali stimulirati gospodarsku aktivnost koordiniranom dugoročnom potporom dohotku od rada i pronaći način da pokrene prijeko potrebnu društveno-ekološku tranziciju”, tvrde dr. Pierre Kohler i dr. Servaas Storm.

Sporazum CETA je odobren od strane Europskog parlamenta, gdje su svi hrvatski eurozastupnici glasali “za”, ali još mora biti ratificiran u nacionalnim parlamentima.

Svi hrvatski europarlamentarci podržali CETA sporazum
Svi hrvatski europarlamentarci podržali CETA sporazum

Pročitajte još: Sporazum CETA između EU i Kanade bezuvjetno- podržali samo Hrvatska i Estonija

cetaPierre KohlerposljediceServaas Storm
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Kladim se da bi glasali i ZA sankcije Hrvatskoj da tako nesto dodje na glasanje u briselu a gazde tako narede .Kada cete konacno shvatiti da te protuhe ne zanima Hrvatska nego vlastiti djep i polozaj .

raol
7 godine prije

11 uhljeba, koji ce upropastiti cijelu naciju da bi njima bilo dobero.r

Osoba C
7 godine prije

A da ova kanadska Hrvatica, koja ima neodoljivu potrebu da nas stoku sitnog zuba podučava rodoljublju, pokuša objasniti toj istoj masi sitnih zuba što im uz GMO, gubitak radnih mjesta, tužbi korporacija ako država donese zakone koji im nisu po volji i još koješta, dobroga donosi CETA za koju je ona svim srcem glasala. Kao velikom domoljubu sigurno joj je hrvatski interes u srcu, pa je kanadsku pandursku mirovinu zamjenila mnogo lukrativnijom karijerom da bi pomogla Hrvatskoj. Domoljublje treba uvesti kao novu ekonomsku kategoriju i u teoriji, u praksi je to već odavno dokazano.

Nikola Turajlić
7 godine prije

Tražiti od hrvatskih pudlica da se suprotstave projektima Imperije kaosa je malo previše. Ove se ugledaju na ostali europski čopor i na aport prinose drvca transatlanskim gazdama ili štekću protiv divljači na koju je ukinut lovostaj. One eventualno soliraju samo na temama koje nisu u interesnoj sferi gazda odnosno pokazuju svoje vjerodomoljublje, udarajući se u već pocrnjela prsa kao gorile. Što se pak tiče CETA trgovinskog sporazuma, istim će Imperija kaosa postići svoje ciljeve, neovisno o sudbini TTIP-a, ukoliko ovaj sadrži odredbe o derogaciji ekonomske i pravosudne suverenosti europskih država. Drugim rječima ova će preko svojih kanadskih filijala korporacija držati za “gušu” suverene, slobodne, demokratske itd. europske države í njihove dične gradjane (čitaj:proždrljive i pohlepne svinje). Što se pak tiče USA ove su pak uredjene prema imperijalnim “željama”, tako da praktično nema potrebe za primjenom istog u USA. Ekonomska strana CETA-e za europske države, njihove korporacije i gradjane ne može… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Ma sporazum je idealan. Pogotovo kad imaš lijepu briselsku plaću. Uz pokoji bonus. lol

Travis
7 godine prije

Ne, nego će otvoriti toliko radnih mjesta. Naprijed globalizacija i sloboda.

Baba Vanga
7 godine prije

Moram reci hebes radno mjesto i placu ako od nje nemozez prezivjeti mjesec dana TOCKA☺

jale
7 godine prije

Isuse, šta nas je snašlo!!!

Q-90651
7 godine prije

Nece ugasiti ovim Velicanstvenim Jedanaest.
Oni bi glasali i za sankcije na Hrvatsku da bi sacuvali polozaj.
U EU je stvoren sistem da se politicari potkupljuju.
Njihove velike place su mito.
Nek radu godisnje za jedan Euro pa cemo vidjeti koliko ce biti lojalni super drzavi EU.

Dopizdilomi
7 godine prije

Uza zid i strijeljati.

vladek68
7 godine prije

Kada mi je svojevremeno frend rekao(prije 20 i kusur godina,gledajući privatizaciju),da će doći dan kada ćemo se sramiti svojih hrvatskih korijena,rekao sam mu da je kombinacija trave i pelinkovca malo preubitačna za njegovo logičko razmišljanje.Rekao je lik da ćemo se sramiti zemlje za koju smo se borili u (dogovorenom) domovinskom ratu.Rekao je da će nas djeca pitati gdje smo bili kada se jamilo i kada je ukradena i njihova budućnost.Skretaćemo pogled od srama,zato što su nas roditelji odgajali da budemo pošteni ,pa kako nam dragi bog da.Ako kažemo da smo pušku nosili iz ljubavi prema svojoj zemlji,pitaće nas gdje nam je mirovina i zašto nismo mislili na njih koji dolaze za nama,jer su naši stari mislili na nas.Čovjek je poginuo u Mošćenici(Petrinja) za ovu zemlju,zato što ju je volio. Iako je vidio sve unaprijed bolje od nas ostalih koji smo mu se smijali. Bio je prorok ,a mi stoka sitnog… Čitaj više »

Zvrk
7 godine prije

ništa, bježmo put rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI