Bill Clinton govori o svom kajanju zbog Ukrajine

Clinton
28 komentara

Bivši američki predsjednik Bill Clinton otvoreno je govorio o svojoj “ličnoj odgovornosti” u rusko-ukrajinskoj krizi, rekavši za irske medije da žali što je izvršio pritisak na Kijev da odustane od svog nuklearnog arsenala u skladu sa Budimpeštanskim memorandumom 1994. godine.

“Osjećam ličnu odgovornost jer sam ih natjerao da se odreknu svog nuklearnog oružja”, rekao je Clinton novinskoj službi RTE u intervjuu objavljenom u utorak. “I niko od njih ne vjeruje da bi Rusija izvela ovaj štos da Ukrajina još uvijek ima svoje oružje.”

Dogovor je postignut u januaru 1994. godine, kada su Clinton, ruski predsjednik Boris Jeljcin i ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk potpisali tripartitni sporazum o eliminaciji nuklearnih bojevih glava koje su ostale na ukrajinskoj teritoriji nakon raspada Sovjetskog Saveza. Clinton je napomenuo da je Jeljcin također pristao da se nikada ne miješa u teritorijalne granice Ukrajine jer je želio da se bivša sovjetska republika odrekne svog nuklearnog oružja.

„Znao sam da predsednik Putin nije podržao sporazum.”, rekao je Clinton o teritorijalnom obećanju. „Oni [ukrajinski lideri] su se bojali odreći ih se jer su mislili da je to jedina stvar koja ih štiti od ekspanzionističke Rusije. Kada mu je to postalo zgodno, predsednik Putin ga je razbio i prvo zauzeo Krim, a ja se osećam užasno zbog toga jer je Ukrajina veoma važna zemlja.

Bivši američki predsjednik je također pozvao zapadne vlade da ostanu nepokolebljive u podršci Ukrajini. „Mislim da je ono što je gospodin Putin uradio bilo veoma pogrešno, i verujem da bi Evropa i Sjedinjene Države trebalo da nastave da podržavaju Ukrajinu. Možda će doći vrijeme kada ukrajinska vlada povjeruje da mogu smisliti mirovni sporazum s kojim bi mogli živjeti, ali ne mislim da bi mi ostali trebali bježati od njih.”

Ruski zvaničnici tvrde da su SAD i njeni saveznici u NATO-u obećali nakon raspada Sovjetskog Saveza da neće širiti zapadni vojni blok na istočnu Evropu. Tadašnji državni sekretar Washingtona, James Baker, ponudio je u februaru 1990. da pruži „gvozdene garancije“ da se NATO neće širiti „jedan inč na istok“ ako Sovjetski Savez sarađuje na ponovnom ujedinjenju Njemačke kao članice zapadne alijanse .

Međutim, NATO je počeo da se širi tokom Clintonovog drugog predsjedničkog mandata, dodajući Poljsku, Mađarsku i Češku kao članice 1999. Od tada je NATO dodao još desetak članica koje su bile bivše sovjetske republike ili dio država Varšavskog pakta. Clinton je rekao za CNN prošlog septembra da ne žali zbog širenja NATO-a. “Mislim da smo uradili pravu stvar u pravo vrijeme, a da to nismo uradili, ova kriza bi mogla nastupiti i prije.”

ClintonNuklearno oružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
1 godina prije

Nuklearno oruzje ne postoji inace bi Amerika svaki dan to negje bacala.To sluzi samo da bi narod zastrasivala

Suze Roni
1 godina prije

Pedofil Bill Clinton!

Гавран
1 godina prije

Po toj logici su trebali Hitlera naoružati atomskom bombom.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

#$*_@&*”@#$ !!!!

joškoboško
1 godina prije

Ovaj saksofonist misli da su svi Lewinsky da mu puše!!

Ringo10
1 godina prije

Banderovcma dati nuklearno oruzje
E pametan li je blago nama
Tako moze dati ISILu

ForSale
1 godina prije

Idiot.!

tihobl
1 godina prije

Sere ko grlica.
Kupio je od Kijeva nuklearno oruzje i poslao u Rusiju na reciklazu. Isto tako platio je Kijevu 5 miliona da isjece sve svoje Tu-160. Sto ne spomene koliko je Kijev morao da unisti svojih aviona podpritiskom SAD?

tuf
1 godina prije

Za koju godinu, Barrack Obama: “Sada se kajem što nisam ISIL-u osigurao nuklearno oružje, danas bi Islamska država i dalje postojala”

nekoime
1 godina prije

Clinton je taman počeo monicizirati Jeljcina, kad je došao prokleti Putin.

Max
1 godina prije

Sivi je uvijek gurao gdje ne treba.

Tuta Bugarin
1 godina prije

Ratni zločinac, poput Buša, Obame, Bajdena

Tuta Bugarin
1 godina prije

Iskrcali su se u Normandiji zbog Rusa a ne Nijemaca kako bi spriječili prodor rusa prema zapadu. Da je operacija Barbarosa uspila, nikad se Amerikanci ne bi iskrcali u Normandiji već bi sa Hitlerom sudjelovali u upravljanju Evropom kao što rade i danas, nekad 3 rajh danas 4 rajh.

goran
1 godina prije

tebi se mora sudit za bombardiranje jugoslavije to jest preciznije republike srbije i zbog pedofilije i tebe i tvoju monstruoznu ženu koja je gora od tebe milijardu puta,i zbog farmi djece koju posjeduljete i ti i tvoja sotona od žene.

Jomla
1 godina prije

Uvijek je bio sklon 5ranju, tako i ovaj put, jbg… 😛 😛
P.S: Šta li to daju američkim predsjednicima, da nije ricinusovo ulje? 😛 😛

Perla
1 godina prije

Bolesnik duboke satanističke države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI