Bivši agent MI6 Steele izradio je drugi dosje Russiagate za FBI tijekom Trumpovog predsjedništva

Christopher Steele
2 komentara

Takozvani dosje Steele koristio je nepouzdane izvore kako bi optužio Donalda Trumpa za urotu s Rusijom uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Te optužbe je istraga tadašnjeg posebnog savjetnika Roberta Muellera 2019. godine, dokazala kao lažne.

Bivši britanski obavještajac Christopher Steele izradio je drugi, neobjavljeni dosje za Savezni istražni ured (FBI) o Donaldu Trumpu tijekom njegova predsjedanja, citirao je TheTelegraph neimenovane izvore.

Prvi dosje bivšeg agenta MI6 procurio je i objavio ga je BuzzFeed u siječnju 2017. Izvještaj je sadržavao tvrdnje o navodnoj suradnji između Trumpove kampanje i Rusije uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Dosje je sadržavao bombastične materijale koji su se navodno odnosili na Trumpa, uključujući navodni snimak spolnog bivšeg POTUS-a s prostitutkom u jednom moskovskom hotelu 2013. godine.

Telegrafovi izvori tvrdili su da drugi dosje “sadrži sirovu inteligenciju koja iznosi daljnje tvrdnje o ruskom miješanju u američke izbore i da se također odnosi na tvrdnje u vezi s postojanjem daljnjih snimaka”.

Prema upućenima, dokument se oslanja na “odvojene izvore onima koji su pružili informacije za prva izvješća”.

Novine su izvijestile da postojanje drugog dosjea znači da se Steeleov rad “očito još uvijek shvaćao ozbiljno,” nakon što je Trump preuzeo dužnost 2017. godine.

U vijestima se dalje tvrdilo kako se “podrazumijeva da obavještajni podaci koje je Steele prikupio za svoj drugi dosje uključuju detalje navodnih ruskih kontakata Paula Manaforta, predsjednika Trumpove kampanje”. Washington još nije komentirao izvještaj The Telegrafa.

FBI je znao da Steeleov izvještaj o dosluhu između Rusije i Trumpa bio “glasina u najboljem slučaju”

Drugi navodi povezani s dosjeom uslijedili su nakon što je predsjednica Odbora za pravosuđe američkog Senata Lindsey Graham u srpnju 2020. objavila deklasificirane dokumente, koji ukazuju na to da je FBI znao za nepouzdanost prvog Steeleovog dosjea.

Prvi dokument sadrži FBI-jev intervju sa Steeleovim “primarnim pod-izvorom”, koji je otkrio da je dosje bivšeg operativca MI6 o navodnim vezama predsjednika Donalda Trumpa i Rusije “neutemeljen i nepouzdan”.

Prema dokumentu, materijal koji je izvor dao Steeleu bio je “u najboljem slučaju informacija iz druge ruke i glasina.”

Drugi deklasificirani dokument obuhvaćao je bilješke bivšeg specijalca FBI-a Petera Strzoka, koje se odnose na tvrdnje iznesene u članku New York Timesa objavljenom 14. veljače 2017. o navodnim ruskim obavještajnim vezama s Trumpovom kampanjom.

Strzok je opisao kao “obmanjujuće i netočne” tvrdnje da je Trumpova kampanja ponavljala kontakte s visokim ruskim obavještajnim dužnosnicima prije američkih predsjedničkih izbora 2016., napominjući da za to “nema dokaza”.

Steeleovdossier

Dosje Steele na 35 stranica, objavljen tjedan dana prije Trumpove inauguracije u siječnju 2017., navodio je da su ruski obavještajci imali kompromitirajuće informacije o tadašnjem američkom predsjedniku te da Kremlj i Trump imaju “opsežne” tajne povratne kanale.

Dosje, za koji je dokazano da je neistinit nakon što je procurio, postao je dio trogodišnje kampanje Demokrata na temelju koje su oni optuživali Trumpa za navodne dosluhe s Rusijom.

Tada 45. predsjednik rekao je da Steelea “treba izručiti, suditi i baciti u zatvor” zbog njegova dosjea, za kojeg je POTUS tvrdio da su ga sastavili po nalogu i da ga je platila njegova protukandidatkinja za izbore 2016. Hillary Clinton i demokratska stranka.

U travnju 2019. tadašnji američki specijalni savjetnik Robert Mueller objavio je da je njegova istraga pronašla nedovoljne dokaze o dosluhu Rusije i Trumpa, kojeg je bivši američki predsjednik više puta oštro kritizirao kao “lov na vještice”.

FBISteeleSteeleovdossier
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yui
2 godine prije

The British meddled in the US elections and Trump could have done nothing, he was helpless.

Max
2 godine prije

Steele dokazano laže.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI