Bivši poljski predsjednik, antikomunista i dobitnik Nobelove nagrade za mir Valensa se suočava sa zatvorom zbog negiranja veza sa komunističkom tajnom policijom

Lech Walesa
32 komentara

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa pozvan je u petak u državno tužilaštvo zbog optužbi za lažno svjedočenje u slučaju u vezi sa njegovim navodnim vezama sa poljskom tajnom policijom iz socijalističkog doba.

Lider poljskog pokreta Solidarnost, poznat kao prodemokratski aktivista, Valensa je pozvan da sasluša optužbe vezane za njegovo svjedočenje još 2016. U to vrijeme, kada se suočio sa dokumentima u kojima se navodi da je regrutovan kao doušnik tajne policije, Valensa je negirao da je imao bilo šta sa njima i rekao da su dokumenti falsifikovani kako bi blatili njegovo ime.

Poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN), koji je pokrenuo slučaj protiv Valense još 2016. godine, sada je saopštio da su ekspertska mišljenja i drugi dokazi potvrdili da su dokumenti u stvari autentični. IPN se drži ovog stava još od 2016. godine jer je naveo da su oni bili autentični kada je prvi put pokrenuo slučaj protiv političara.

Dokumenti koji datiraju iz 1970-ih su izvučeni iz kuće udovice generala Česlava Kiščaka, koji je takođe bio i posljednji premijer komunističke Poljske. Lični dosije doušnika sa nadimkom samo „Bolek“ sadrži preko 150 dokumenata, uključujući priznanice o plaćanju i rukom pisanu obavezu da će sarađivati ​​sa poljskom službom bezbjednosti iz socijalističkog doba, zajedno sa raznim izvještajima koje je doušnik podnio.

Poljsko tužilaštvo koje je pokrenulo postupak protiv Valense zbog ovih dokumenata zatražilo je ekspertsko mišljenje Instituta za sudska vještačenja. Kako prenose poljski mediji, tim stručnjaka iz oblasti rukopisa zaključio je da je na desetine dokumenata iz dosijea sastavio Valensa. Eksperti su uporedili dokumente sa oko 140 drugih dokumenata koje je bivši predsjednik lično napisao ili potpisao između 1963. i 2016. godine, navode mediji.

Zaključak stručnjaka potom je objavio IPN – institucija odgovorna za razotkrivanje istorijskih zločina u Poljskoj. Za lažno svjedočenje u Poljskoj je zaprijećena kazna od šest mjeseci do osam godina zatvora.

Valensa, koji je bio suosnivač pokreta Solidarnost, koji je srušio socijalističku vladu u Poljskoj, i dalje negira sve optužbe. U izjavi objavljenoj na Facebooku, on je optužbe protiv njega osudio kao „sramne“ i rekao da optužbe imaju za cilj „umanjivanje njegove uloge u istoriji“.

Takođe je rekao da „tužilaštvo nije mjesto gdje se utvrđuju istorijske istine“. „Istina o tim vremenima je nešto o čemu treba da odlučuju istoričari, a ja se ne plašim presude istorije“, dodao je bivši predsjednik, ističući da nikada nije sarađivao sa komunističkim tajnim službama.

Zatim je optužio IPN da je fabrikovao dokumente po nalogu lidera poljske vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog. Institut nacionalnog sjećanja ima neke veze sa vladajućom strankom Pravo i Pravda. Takođe ima istoriju optuživanja Valense i drugih prodemokratskih aktivista da pomažu komunistima.

Sam Valensa je bio uporni kritičar Kačinjskog, kao i reformi medija i pravosuđa koje je pokrenula njegova stranka nakon što je došla na vlast.

Bivšeg predsjednika je specijalni sud već 2000. godine oslobodio optužbi za navodnu saradnju sa poljskom službom bezbjednosti iz komunističkog doba. Takođe je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine, godinama prije pada socijalističke vlade, za „kampanje za slobodu organizovanja u Poljskoj“ i u to vrijeme je komitet za Nobelovu nagradu nazvao „simbolom revolta“.

Lech WalesaLeh ValensaPoljskaTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
2 godine prije

Jedino naše balkanske prćije nisu provele lustraciju. I to je jedan veliki razlog zašto nam je ovako lijepo.
Blagostanje, med i mlijeko.

nepoželjni
2 godine prije

Evo kako se vladari svijeta poigravaju “korisnim budalama” ! Kada je Poljsku trebalo pretvoriti u neprijatelja SSSR-a imao je svesrdnu pomoć u stvaranju opozicije a kulminiralo je kada su instalirali i papu Poljaka. pa je sprega crkve i mase obmanutih Poljaka bila presudna u cijepanju saveza sa Rusijom i priklanjanja Poljske zapadnom hegemonu. Svjetski manipulatori su ga toliko podržavali da je dobio čak i Nobela za “mir”… Kada je cilj bio postignut i kada je on postao predsjednik, za njega se kolo “sreće” počelo okretati natraške i ubrzo više nije bio potreban nikome… prožvakan i ispljunut … Pa, naravno da je imao veze sa “komunistima”, ali ne sa onim pravim već sa onima koji su subverzivno djelovali i štitili ga da ga “mrak ne proguta” a iskoristili ga oni i za svoje ciljeve u SSSR-u… i jedni i drugi su bili samo “korisni idioti” u službi hegemona, tog istog koji… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Busola
2 godine prije

Dvostruki agent za novce. Ekstremno omražen u Poljskoj zbog cinkanja i za komuniste i CIA-u, te uništenja brodogradnje u Poljskoj po nalogu Zapada.

Bivše radne kolege ga smatraju običnim plaćenićkim smećem. Na izborima 2000-tih je dobio 1-2% glasova, toliko se zgadio Poljacima.

Otpornik
2 godine prije

Još je živ?

dulebg
2 godine prije

Ne postoji spontana pobuna, niti spontana revolucija.
Svako je nečiji agent, ili u najboljem slučaju – korisni idiot.

Max
2 godine prije

Šifra Bolek to je bio Leh

Tim Kunić
2 godine prije

Po tome bi cijela Hrvatska vlast završila iza rešetaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI