Bivši ruski predsjednik ističe potencijalnu ‘tampon zonu’ u Ukrajini

Dmitrij Medvedev
7 komentara

Svaka potencijalna demilitarizovana zona koju Rusija stvori u Ukrajini trebalo bi da se proteže blizu granice sa Poljskom, izjavio je u sredu bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Pišući na Telegramu, Medvedev je odgovorio na primjedbe predsjednika Vladimira Putina, koji je u utorak sugerirao da bi Moskva mogla razmotriti uspostavljanje “tampon zone” u Ukrajini kako bi spriječila granatiranje ruskih regija.

“Uzimajući u obzir odluke neprijatelja da kijevski režim snabdijeva oružjem još većeg dometa, ova linija bi trebala proći u području Lavova… kako bi mogla igrati pravu odbrambenu ulogu”, rekao je Medvedev, govoreći o velikom gradu u zapadnoj Ukrajini, nedaleko od poljske granice.

Moskva je više puta optuživala Kijev da koristi oružje koje je isporučio Zapad za napad na civilne ciljeve u Rusiji. Prošlog mjeseca, Velika Britanija je Kijevu dostavila neodređeni broj projektila Storm Shadow, koji imaju domet veći od 250 km (150 milja). Ukrajinski vojnici su naknadno upotrijebili oružje za gađanje civila u ruskom gradu Lugansku, tvrdi Moskva.

Posljednjih sedmica ukrajinske trupe značajno su pojačale artiljerijske napade na ruske pogranične regije, ispalivši stotine granata i uzrokujući civilne žrtve, kao i široko rasprostranjena razaranja.

Medvedev, koji trenutno služi kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, također je ukazao na, kako je tvrdio, “dokazano saučesništvo” zapadnih nacija u sabotaži gasovoda Sjeverni tok prošle jeseni. Dodao je da u tom kontekstu Moskva “nema više ograničenja čak ni u moralnom smislu da se suzdrži od uništavanja neprijateljskih kablovskih komunikacija položenih na dnu okeana”.

U februaru je američki istraživački novinar Seymour Hersh objavio izvještaj u kojem optužuje SAD da su organizirale napad na plinovode, koji su izgrađeni za transport gasa iz Rusije u Njemačku. Hersh je tvrdio da su SAD djelovale kao odgovor na nevoljkost njemačke vlade da pošalje veću vojnu podršku Ukrajini. Washington je odbacio optužbe, iako je predsjednik Putin rekao da se “u potpunosti slaže” sa Hershovim zaključcima.

MedvedevrusijaTampon zonaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warfucker
10 mjeseci prije

Klaun

Mladen St
10 mjeseci prije

Kad se pojavi članak o sexualnim perverzijama na ovom portalu u roku odmah pojavi se pedeset komentara ovim čistuncima kojim je to gadljivo a ovom jadniku Medvidu nitko ni slova .Brate i je dosadio i Bogu i vragu a valja priznat i da i ne izgleda loš.

Xam
10 mjeseci prije

Putin i Zelenski dogovorili da nece jedan drugom dlaku s glave dirati, kao i njihovoj siroj i blizoj familiji i frendovima, a mala stoka moze da se kolje.
Ameri kada zarate, zarate kako treba, pa zavrsis kao Sadam na omci ili kao Gadafi upucan ko pseto na ulici. Nekaze se đabe da je ruska vojska najgore za biti za sluziti.
Tako da nebi bas rekao da je Zapad ista vise licemjeran od Istoka. Mada vidimo da se Putin isto malo stiso, zna da Zalenko radi po zapadnoj logici, pa se odmah pozurio objaviti da je on jedini koji mora odluciti hoce li se na Kijev ili ne, ono u stilu jos jedno osiguranje da me nedirate..

hiber
10 mjeseci prije

Medvedevu treba dati nekakav orden heroja. Jedan je od rijetkih koji je popio mr. Cidera i ostao živ.

Max
10 mjeseci prije

Samo ako je sami stvore prodorom do granice s Poljskom.

Josip
10 mjeseci prije

Treba obuhvatiti i cijelu Poljsku jer je i ona prepuna govana sličnih ukrajinskim. Sada su Rusi barem jasno vidjeli što sve treba samljeti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI